avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestare decizie de sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestare decizie de sanctionare

La examenul de bacalaureat din anul 2009 am fost sanctionat de Inspectoratul Scolar Judetean. Am depus contestatie in termen legal la Colegiul de Disciplina al ISJ, fara a primi niciun raspuns.
Acum, dupa mai bine de 1 an, vreau sa trec la treapta urmatoare de salarizare (indeplinesc conditiile de vechime si calificativ), dar cineva din Consiliul de Administratie al scolii isi aminteste de sanctiune si nu primesc avizul CA pentru a-mi putea modifica nivelul de incadrare.
Mentionez ca sanctiunea nu s-a aplicat niciodata.
Care ar fi iesirea din aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 20:27, 8 Decembrie 2010
Inteleg tot ce ati spus,dar o decizie de sanctionare nu poate fi anulata decat in instanta sau revocata de angajator.Colegiul de disciplina atunci cand a primit contestatia ,trebuia sa se pronunte .Poate scoala are competenta sa considere ca acea sanctiune e nefondata sau ca in lipsa unui raspuns din partea Colegiului, contestatia a fost admisa.

In legatura cu decizia de sanctionare ,nu inteleg de ce dupa 6 luni,pedeapsa(ca sa zic asa) nu s-a terminat.Verificati in Statut daca este prevazuta o astfel de interdictie,si nu puteti trece la o alta treapta de salarizare ,chiar daca sanctiunea ar fi fost aplicata.


Incercand sa aflu raspunsul la problema mea, am gasit urmatorul link
[ link extern ]
din care citez:

"4.4. Reabilitarea salariatilor sanctionati disciplinar

Spre deosebire de legislatia muncii anterioara, care reglementa expres reabilitarea disciplinara (art.19 din Legea nr.1/1970), considerându-se ca – exceptând sanctiunea desfacerii disciplinare a contractului individual de munca- sanctiunea disciplinara „a nu fi fost luata”, daca erau îndeplinite conditiile unei atare reabilitari, noul cod al muncii nu cuprinde nici o statornicire sub acest aspect.

Suntem în prezenta unei grave si inadmisibile lacune a noului Cod, fiind de neconceput ca reabilitarea sa fie reglementata legal, în anumite conditii, pentru orice condamnare definitiva penala (art.133 si urm. Din Codul penal), dar o atare institutie sa nu fie reglementata, în nici un chip, în cazul sanctiunilor disciplinare.

De aceea, de lege ferenda, se impune completarea Codului nou al muncii, în sensul statornicirii conditiilor în care poate avea loc reabilitarea disciplinara.

Pâna atunci, singura solutie ramâne – evident daca partile cad de acord – ca problematica reabilitarii disciplinare sa fie cuprinsa în contractele colective de munca (si ,în primul rând, în contractul colectiv de munca unic la nivel national) reglementare admisibila , fiind in favoarea salariatilor.

In legislatia anterioara, pentru realizarea scopului educativ al raspunderii disciplinare si reintegrarea profesionala si sociala a celor care au încalcat ordinea de drept, legea reglementa institutia reabilitarii disciplinare. Pentru toate sanctiunile disciplinare, cu exceptia desfacerii contractului de munca, legea prezuma ca, daca într-o anumita perioada de timp de la executarea sanctiunii, cel în cauza nu a comis o alta abatere, se poate considera ca acesta s-a îndreptat, scopul sanctiunii fiind atins. De aceea, legea îi acorda beneficiul reabilitarii.

De lege ferenda, ar fi indicata extinderea reabilitarii si asupra desfacerii contractului de munca, nu în sensul reintegrarii în post, ci al încetarii unor consecinte ale acestei sanctiuni.

Reabilitarea disciplinara este de doua feluri: reabilitare de drept si reabilitare facultativa.

Reabilitarea de drept intervine daca, timp de un an de la executarea sanctiunii, cel în cauza nu a mai savârsit nici o abatere. În acest caz, sanctiunea se considera a nu fi fost luata.

Chiar înainte de expirarea termenului de un an, dar nu mai devreme de 6 luni de la data aplicarii sanctiunii, conducatorul unitatii poate dispune, daca salariatul nu a mai savârsit o alta abatere, ca sanctiunea aplicata sa fie considerata a nu fi fost luata. Aceasta este reabilitarea facultativa.

În ambele ei forme, reabilitarea produce consecinte numai pentru viitor, întrucât sanctiunea nu va mai fi luata în considerare la acordarea gradatiilor, primelor etc. ea nu are însa ca efect repunerea salariatului în situatia anterioara (restitutio in integrum) deoarece acesta nu are dreptul la restituirea sumelor retinute din salariu. Pe când anularea unei sanctiuni ilegale duce la desfiintarea acesteia, cu toate efectele ei, reabilitarea reprezinta un beneficiu acordat de lege, constând în limitarea în timp a unor efecte nefavorabile ale unei sanctiuni aplicate în mod întemeiat."

Comentarii ?
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
gabi_ign, utilizator
Care este termenul de prescriptie a executarii unei sanctiuni disciplinare?
Iulia-ana a scris:


Parerea mea este sa reveniti la sesizarea depusa intial la Colegiul de disciplina si sa asteptati raspunsul lor.



Ce ar trebui sa contina sesizarea?
Sa mai trimit si contestatia initiala?

In fiecare Regulament intern trebuie sa existe procedura de solutionare a cererilor salariatilor(Art.258 Codul muncii) si exista obligatia legala ca d-voastra sa primiti un raspuns.
Reveniti cu o alta sesizare catre Colegiul de disciplina,la care atasati o copie dupa contestatia initiala,cu numarul de inregistrare si solicitati din nou analizarea ei in temeiul art.258.



Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
ContSters161342, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie-sanctiune contest_decizie contest_decizie Derularea evenimentelor: 16.05.2014/declaratii depuse la secretariatul scolii si in aceeasi zi [b]sesizare catre Consiliul de administratie din partea ... (vezi toată discuția)
Revocare decizie sanctionare angajat dupa contestarea in instanta cristina69 cristina69 Buna ziua. Am urmatoarea speta: Un angajat al unei societati X a avut abateri disciplinare fapt ce a determinat cercetarea disciplinara a acestuia, in urma ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa primesc raportul comisiei de disciplina? marianapruteanu marianapruteanu In urma unei reclamatii am fost sanctionata de catre comisia de disciplina din scoala, cu observatie scrisa.Solicitand conducerii scolii copie de pe raportul ... (vezi toată discuția)