avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine a gresit???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine a gresit???

am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi din toata proprietatea si eu doar la un sfert.de ce?este corect sau s_au sa facut o greseala/multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:10, 7 Decembrie 2010
Dacă citiţi mai atent ultimul aliniat al mesajului meu (ultimul) veţi vedea că şi eu zic acelaşi lucru. E ceva matematică pe acolo :) Deci, dumneavoastră aveţi deja jumătate din timpul căsătoriei şi mai luaţi un sfert DIN JUMATEA soţului. De jumătatea dumneavoastră nu se atinge nimeni, deocamdată. Fata ia trei sferturi dar nu din toată proprietatea, ci din tot ce a avut defunctul, adică din jumătate de proprietate.
Dvs trebuie sa aveti un certificat de mostenitor dupa sotul defunct.

Spre finalul certificatului exista rubrica "Mostenitorii"
- x (adica dvs) domiciliata ... in calitate de sotie supravietuitoare ...cota de 1/4
- Y ...in calitate de fiica ... cota de 3/4.

Dar in prima parte a certificatului aveti rubrica "Masa succesorala"
a) mobile ...
b) imobile - cota de 1/2 parti din ... (ce-o fi acolo, dar sa zicem ca ar fi casa de locuit situata in ...)

Mai mult decat atat, pe undeva trebuie sa scrie chiar explicit ceva de genul : Restul de 1/2 din bunurile de mai sus de la punctul b) formeaza cota de bun comun a sotiei supravietuitoare X.

Si atunci, cotele scrise la rubrica mostenitori trebuie raportate la ce apare scris la rubrica masa succesorala pentru a afla cat anume aveti din toata casa.

1/4 din 1/2 (de la pct. b/ adica din jumatatea defunctului) = 1/8
La acest 1/8 se adauga jumatatea dvs. si rezulta 5/8 din toata casa.

Iar fiica are 3/4 din jumatatea defunctului. Respectiv 3/8 din casa intreaga.

Aceste calcule nu se fac insa de catre notar. El trebuie sa scrie numai cota legala (1/4 respectiv 3/4). Restul e ...operatie cu fractii. E matematica curata.

Verificati certificatul de mostenitor si spuneti-ne daca gasiti in el cam ce am scris eu mai sus.
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere masa succesorala Radducu Radducu Bună ziua! Aș vrea să știu care este cota parte a fiecărui moștenitor din urmatoarea speţă:-soț decedat 1989; -soție în viață; ... (vezi toată discuția)
Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei lorina77 lorina77 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare... Sotul meu are un copil din prima casatorie, eu nu.Am aplicat recent la programul prima casa-sotul meu ... (vezi toată discuția)