avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

Buna ziua.
Am un baietel de 1 an si 4 luni cu o doamna,care acum ceva vreme a divortat de sot.Pe certificatul de nastere a baietelului este trecut fostul sot(aveam niste divergenta in momentul respectiv cu mama),momentan avem o relatie stabila si serioasa cu mama baietelului.As vrea sa-mi dati o idee cu privire la demersul de a trece baietelul pe numele meu,tatal natural,specific ca si mama este de acord.Si daca exista vrea lege cu privire la acest aspect.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 18 Decembrie 2008
cred ca o sa iasa un mic circ in instanta ;) ...... daca mama spune ca tu nu esti tatal copilului, ci persoana asta e tatal copilului ..... cam greu in tagada daca nu se face si o expertiza si se merge pe prezumtii si martori
In tagada paternitatii nu se arata care e tatal copilului, numai ca sotul nu e...
Vezi in practica judiciara ca nu se ajunge, ca regula, la teste medicale. Nu vad de ce e asa de greu, de regula tagada e destul de clara...
Daca se ajunge insa la chestiuni contradictorii, instanta poate cere orice proba pentru a se clarifica. Nu sunt confuze insa sustinerile partilor in tagada si ele sunt, de regula, de acord.
Revenind la speta, daca i se admite actiunea in tagada paternitatii atunci trebuie sa faca si o rectificare in certificatul de nastere al copilului prin care sa se inlocuiasca numele actualului tata , cu cel al tatalui biologic stabilit prin hot.jud. ..... si in fond, ma pun in locul celui care apare acum pe certificatul de nastere al copilului .... oare cum ar reactiona ?#-o
Daca se admite tagada inseamna ca acel copil, legal, nu are stabilit un tata. :O Prin urmare se va rectifica actul de nastere a copilului prin taierea tatalui trecut acolo, copilul ramanand fara tata. :(

Stabilirea paternitatii duce la inlocuirea liniutei cu numele tatalui stabilit prin hotarare. Dar asta se poate face, in speta de fata in care partile sunt de acord, printr-o recunoastere la serviciul de stare civila. Ca sa nu mai treaca prin instanta; plus ca nu costa, e mai rapid...

Asadar, sunt doua actiune separate care nici nu prea se fac impreuna, caci de admiterea tagadei tine admiterea sau respingerea stabilirii paternitatii. Consider ca e prematur introdusa o cerere de stabilire a tatalui unui copil care are un tata trecut in certificatul de nastere. :D
Nu am inteles la ce sa reactioneze fostul sot? :-/ Pai daca el crede ca e copilul lui, nu are decat sa probeze asta. Nu se prea intampla in practica, mai ales atunci cand parintii sunt despartiti.
AVLIL a scris:

rar am vazut administrarea de expertize in tagada de paternitate.

Acesta raritate de care vorbeai a dus intr-o speta la o situatie de-a dreptul de povestit. Si o fac aici pentru ca cei ce vor citi sa inteleaga ca nu-i de joaca cu probele in materie de paternitate.

O actiune in tagada de paternitate promovata de sotul mamei, neasistat de avocat, a fost respinsa pentru ca instanta a apreciat ca neconcludente depozitiile de martor si, desi pusese in discutie necesitatea unei expertixze, partile nu au facut-o.

Mergand in continuare fara avocat, in loc sa declare apel, fostul sot face o noua actiune pe care o castiga, tot fara expertiza, si cei implicati (inclusiv tatal adevarat) sunt fericiti...o vreme. O vreme, pentru ca in secunda 2, parchetul declara apel invocand, intre altele, autoritatea de lucru judecat a primei hotarari.:(

In acest moment ajung la mine. Eu le explic cinstit ca, nici mama desteptaciunii daca as fi, tot n-am sa pot trece de acesta exceptie, afara numai daca nu se-ntampla vreo minune si daca nu cumva imi servesc vreo hartie in fata careia instanta sa tinda sa oscileze intre exceptia autoritatii de lucru judecat si adevar (pe scurt si pentru cunoscatori, urma sa incerc sa joc la cacialma).

Femeia imi aduce o hartie cu niste analize pe care fostul sot le facuse, dar nu le cunostea rezultatul si pe care scria: oligonecroteratospermie. Fata de acest inscris atasat intampinarii facute impotriva apelului parchetului, in mod surprinzator, instanta nu mai e atat de preocupata de depunerea la dosar a primei hotarari pentru a analiza puterea de lucru judecat si admite o expertiza...
Dar in acelasi timp fostul sot intelege si "traducerea" diagnosticului - adica spermatozoizi putini si morti - si intelege ca s-ar putea sa nu aiba niciodata copii... Si mai departe e ca-n basme. Se recasatoresc si (cel putin asa se pare) vor trai fericiti pana la adanci batraneti
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)