misup a scris:
Revin din nou cu cateva precizari.Deci am un copil cu o doamna care la momentul nasterii baietelului era sotie.Intre timp au divortat.Fostul sot si in momentul de fata nu cunoaste ca baietelul nu este a lui.Doar mama si cu mine stim acest aspect.Si nu se pune problema ca fostul sot sa aiba probleme de sanatate si sa nu poate avea copii.Intrebarea mea este daca am vreo sansa de castig de cauza,daca si mama este de acord sa-l trec pe baietel pe numele meu(pe certificatul de nastere apare fostul sot ca tata),care ar fii demersurile ...n-as vrea sa navighez in ape tulburi,creand si o furtuna pe deasupra.Precizez ca faptul ca eu sunt tatal biologic e incontestatabil.Va multumesc.
Ca sa sintetizez cele ce s-au spus mai sus:
Nu puteti face nici un fel de demers pentru a trece copilul pe numele dvs. ATATA TIMP CAT el apare ca fiind un copil din casatorie, avandu-l ca tata din punct de vedere al legii pe fostul sot al mamei, datorita prezumtiei de paternitate. Pentru ca legea nu sta sa numere toate posibilele combinatii ale unei femei casatorite zice simplu: Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Revine tatalui (asta presupus de lege) sau mamei (si copilului mai tarziu si in anumite conditii) sa rastoarne preyumtia aratand ca realitatea e cu totul alta.
Atata timp cat un copil are un tata el nu poate fi recunoscut de o alta persoana. (sau, ma, rog, mai exact recunoastrerea nu are efecte).
Pentru a putea fi recunoscut de catre dvs. TREBUIE ca intai de toate sa se ADMITA de catre intanta o actiune in tagada de paternitate - adica acea actiune care tinde la rasturnarea prezumtiei de mai sus prin dovada concreta ca este cu neputinta ca sotul mamei (devenit intre timp fost) sa fie tatal copilului.
Deci: pasul 1 este o actiune in tagada de paternitate. Pentru sotul (fost) al mamei termenul de prescriptie nu curge de la data cand a cunoscut... adevarul, ci de la data cand a cunoscut NASTEREA copilului. Atentie deci!
Actiunea poate fi promovata si de catre mama.
In acest prim pas, sprijinul dvs. nu poate fi decat ...moral. Acesta actiune se poarta intre mama si fostul ei sot (nu va include pe dvs.).
Daca se admite actiunea, copilul devine din afara casatoriei si poate fi recunoscut de dvs. (pasul 2).