avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare

Intrebare:
E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii unor credite bancare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:37, 7 Aprilie 2008
multumesc pentru raspuns.

din pacate ma incurc in termenii de specialitate. deci sa inteleg ca la prima intrebare este ca nu am nevoie decat de acordul proprietarului fara a mai cere acordul beneficiarului clauzei de abitatie viagera?
iar pentru a doua intrebare concluzia este ca singura modalitate prin care poate fi ipotecat apartamentul este sa se renunte la clauza de abitatie?

multumesc anticipat
Referitor la ipoteca: aceasta presupune o garantare a imprumutului cu un drept de proprietate imobiliara.
In caz ca dv. nu platiti, banca va vinde apartamentul; in asta consta asigurarea lor.
Cati bani poate obtine banca pe un imobil in care are drept de locuire alta persoana? Cati oameni ar cumpara un astfel de apartament?
De aceea, in mod logic, ei se feresc de asa ceva. Tehnic si teoretic se poate ipoteca, dar practic banca nu mai are siguranta ca poate obtine acea suma garantata.
Da, renuntarea ar fi o solutie.
In caz ca soacra vrea sa renunte se poate intocmi o vanzare a dreptului sau o donatie... o renuntare declarativa... orice!

Daca doriti la ORC, acolo va poate inchiria oricare dintre cei 2, caci puteti inchiria numai o camera si oricare, atat proprietarul cat si soacra au drept asupra unei camere, nu?
multumesc pentru raspunsuri
Sotul detine un apartament de la parinti , iar in contract este aceasta clauza de habitatie viagera.... "proprietar de drept... si proprietar de fapt dupa moartea acestora" - cum scrie prin contract...
Intrebarea mea de fapt este : in cazul in care eu vreau sa vand am nevoie de acordul parintelui (socrilor)? si de semnatura lor? Sau ei mai au vreun drept in casa in afara aceluia de a locui in casa ? Sau daca ei vor sa vanda au vreun drept ? Adica sunt de fapt proprietar doar pe hartie?
Am auzit destule variante si as vrea sa stiu una cu siguranta. Sau cumva daca eu vreau sa vand pot sa vand cu tot cu ei casa ( ei avand doar drept de sedere in casa nu neaparat cu mine)?????
Va multumesc!
Principalul drept al nudului proprietar este dreptul de a dispune de bun. Este de mentionat ca in cazul instrainarii bunului, noul proprietar este tinut sa respecte dreptul uzufructuarului care ii este opozabil.

Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru si de a-i culege fructele, fara a se atinge de substanta lucrului (art. 521 Cod Civil), intocmai ca proprietarul. Nu are drept de dispozitie, adica nu are voie sa-l instraineze.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)