avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
ANAF-ul nu este înregistrat ca persoană impozabilă, deci nu este plătitor de TVA din acest punct de vedere. Se calculează TVA doar la facturi de executare silită în contul clientului -adică în locul executatului silit. Confiscările se virează într-un singur cont, fără TVA.
esz lajos a scris:

ANAF-ul nu este înregistrat ca persoană impozabilă, deci nu este plătitor de TVA din acest punct de vedere. Se calculează TVA doar la facturi de executare silită în contul clientului -adică în locul executatului silit. Confiscările se virează într-un singur cont, fără TVA.

Eu vorbeam de fapta ilicita in sine, si cum procedeaza organele de control, nu de faptul ca Anaf este platitor de TVA. De unde ai scos-o.

exemplu
III) In urma controlului efectuat la A.F. Buliga Stelica-Botosani, comisarii Garzii Financiare au constatat sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat atat prin neinregistrarea veniturilor obtinute cat si prin functionarea neautorizata a acestui agent economic.

Astfel, din verificari a reiesit ca AF Buliga Stelica, a continuat sa desfasoare activitate cu caracter comercial si dupa incetarea valabilitatii autorizatiei de functionare, intervenita prin efectul Legii 507/2002 si a Legii 300/2004, perioada in care societatea a emis un numar de 47 facturi fiscale de livrare, in baza carora a obtinut venituri ilicite insumand 214 520 RON.

Totodata, din control au reiesit si deficiente constand in inregistrarea unor facturi fiscale false sau in care au fost inscrise ca furnizori firme “fantoma”, nedepunerea deconturilor/raportarilor fiscale prevazute de cadrul legal si neachitarea obligatiilor catre buget aferente activitatii desfasurate.

In consecinta, comisarii Garzii Financiare au dispus confiscarea sumei de 214 230 RON, reprezentand venituri obtinute ilicit si au stabilit in sarcina acestui agent economic un prejudiciu (TVA si impozit pe profit) total de 142 043 RON.

Avand in vedere natura celor constatate, pentru continuarea cercetarilor, in cauza a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, iar in vederea stabilirii tuturor obligatiilor fiscale ce cad in sarcina AF Buliga Stelica, actul de control a fost transmis DGFP Botosani.

IV) Din verificarile efectuate la SC Real Cereal SRL Constanta a rezultat ca societatea nu a inregistrat in evidentele contabile unele vanzari de produse agricole de cultura, efectuate in intervalul august-septembrie 2005.

Astfel, pe baza unor facturi fiscale de livrare identificate la SC Agro Partener SRL si SC Sync Master SRL, a rezultat ca in intervalul mai sus mentionat, SC Real Cereal SRL a comercializat catre aceste societati comerciale 2 989 tone seminte de floarea soarelui si 124 tone grau. Totodata, din verificari a reiesit ca SC Real Cereal SRL are comportamentul unei firme “fantoma”, in sensul ca societatea nu functioneaza la sediul social declarat, nu a depus deconturile/raportarile privind obligatiile fiscale iar reprezentantii sai se sustrag sistematic controlului.

In fapt, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca, prin neinregistrarea veniturilor generate de aceste vanzari, SC Real Cereal SRL a sustras de la plata catre bugetul de stat TVA si impozit pe profit insumand peste 761 151 RON.

In vederea continuarii cercetarilor cazul a fost sesizat Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, iar pentru stabilirea tuturor obligatiilor fiscale ce cad in sarcina acestui agent economic actul de control a fost transmis DGFP Constanta.
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2008
ContSters42967, utilizator
Da, din cauză că iniţial era AF adică asociaţie familială, plătitoare de TVA, deţinea facturi fiscale, pe care le-a completat într-adevăr în mod nelegal.
O persoană fizică neautorizată nu plăteşte TVA. Când te înmatriculezi ca PFA chiar şi atunci poţi opta să nu fii plătitor de TVA la înfiinţare, doare după depăşirea plafonului de 35.000 euro, şi după 2 luni de la depăşirea plafonului.
Referitor la contractul incheiat intre 2 persoane fizice, acesta cred ca este o promisiune de cumparare si nu deja un contract de vanzare-cumparare cu plata unui avans.
In aceste conditii, nicio lege nu-l obliga pe promitent sa aiba in proprietate imobilul; el are numai o obligatie de a-si indeplini promisiunea, adica sa aduca un imobil spre vanzare promitentului cumparator.
Astfel, odata ce el ma aduce pe mine ca proprietar al imobilului, iar eu sunt de acord sa-i vand promitentului cumparator in conditiile promisiunii semnate de ei doi, el s-a eliberat de obligatie. E novatie imperfercta, dar odata cu notificarea... cam scapa!
Nu are nicio relevanta ce costuri suplimentare sunt, nu are relevanta daca eu sunt persoana fizica ori juridica, platitoare sau nu de TVA.
Relevant e daca eu respect intocmai contractul incheiat de ei doi.
Dar din punctul promitentului cumparator, diferenta e consistenta.

Or, daca ai o promisiune de vanzare buna, atunci nu mai prea poti. Insa aici oamenii nici nu au platit un act bun cu o zecime din TVA eventual ca sa scape de probleme. Nu au transferat potentialul TVA in sarcina promitentului vanzator. Astfel ca, legea spounand ca e o taxa platita peste pret de catre cumparatorul final, ei il datoreaza.
Se pot preveni astfel de situatii, insa nu prin contracte standard, neclare, luate gratis. Ca in orice domeniu, un act bun face milioane.
Astfel, pe promitentul cumparator nu-l interesa daca promitentul vanzator devenea platitor de TVA in cazul ca avea o promisiune clara si foarte bine reglementata.
In rest, cam cade pe cocoasa lui raspunderea. Si nu e mica.
Persoanele fizice sunt mai tentate decat companiile sa faca evaziune fiscala in tranzactiile imobiliare, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu.
Notariatele, cadastrul si primariile vor fi obligate sa completeze on-line informatiile privind tranzactiile imobiliare. Datele vor fi corelate pentru depistarea cazurilor de evaziune. Presedintele Fiscului a explicat ca persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactiile de peste 35.000 euro facute in scop comercial. Inspectorii fiscali sunt cei care stabilesc scopul comercial al unei tranzactii.
Informatia pe scurt
Notariatele, Cadastrul si Primariile vor fi obligate sa completeze on-line declaratii privind tranzactiile imobiliare Fiscul va compara aceste date cu cele din declaratiile persoanelor fizice
Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile de peste 35.000 euro au continuitate
Notiunea de continuitate nu e definita in Codul fiscal si interpretarea ramane la latitudinea inspectorilor
Nivelul impozitelor pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice a crescut cu 70% in 2008 fata de 2007 demonstrand ca piata e in crestere
Daniel Chitoiu a afirmat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca este nevoie de o reglementare pentru combaterea

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)