avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
esz lajos a scris:
Prima problemă, după cum văd eu este problema constracturolului, care fiind persoană fizică neaturozată nu avea dreptul să încheie contracte de vânzare-cumpăare pentru locuinţe.

Ce concluzie frumoasa... si total neargumentata!

Dumneavoastră nu trebuie să-i achitaţi nici un TVA, din cauză că contractul s-a încheiat cu o persoană fizică. Pentru astfel de activităţi legea nu prevede obliaţia plăţii TVA între persoane fizice.

Pareti foarte sigur(a) cand de fapt legea va contrazice. TVA se aplica foarte bine si persoanelor fizice:

Art. 125^1
18. persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică;

Art. 127 (1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.


În acest caz, constructorul nu are decât să-şi vândă apartementul către sine şi după aceea ca persoană fizică să-l vândă pt.Dvs

Sincer nu inteleg cu ce ar schimba asta situatia! deci sustineti ca nu e in regula o vanzare, motiv pentru care sunt in regula 2?? Foarte interesant, sunt foarte curioasa cu ce schimba regimul juridic acea vanzare catre sine...
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Sunt 2 probleme cu totul diferite. Pe cumpărător nu-l interesează relaţia vânzătorului cu fiscul. Nu este problema lui, ci a fiscului, că vănzătorul efectuează fapte de comerţ fără autorizaţie. El a încheiat un contract cu o persoană fizică, deci tot aceeaşi persoană fizică ar trebui să onoreze contractul. Am înţeles, că a achitat şi avans persoanei fizice! Acest avans cum credeţi că s-ar putea încasa pe o firmă, care în momentul încheierii contractului nici nu a existat?
Dacă între timp vânzătorul dacă s-a înmatriculat ca PJ sau PFA, treaba lui. În momentul încheierii contractului nu a existat acea PJ sau PFA.
Art. 125^1
18. persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică;
Din acest articol persoana fizică ca "persoană impozabilă" se referă la vânzarea unui automobil nou etc...sau alte cazuri când legea prevede expres obligaţia plăţii TVA de către persoane fizice.
Eu cred ca ati vrut sa scoateti in evidenta mai mult fapta ilicita si mai putin TVA-ul afirmand:
"....fiind persoană fizică neaturozată nu avea dreptul să încheie contracte de vânzare-cumpăare pentru locuinţe.
Aici intervine Legea nr.12-1990 protejarea populaţiei împotriva unor activitati comerciale ilicite": Veniturile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute la art. 1 [...] se confisca si se fac venit la bugetul administratiei publice centrale"..."
In momentul cand se confisca venitul se calculeaza si TVA-ul aferent. Statul nu pierde niciodata.A se vedea Codul de procedura fiscala, Codul fiscal si actele normative conexe.
Exact, şi fapta ilicită şi faptul că contractul fiind încheiat între 2 persoane fizice neautorizate, nici o persoană fizică nu poate percepe TVA altei persoane fizice!
Intre persoane fizice nu, dar cei care confisca si stabilesc prejudiciul pot calcula TVA-ul.(Garda financiara sau inspectorii cu atributii de control din cadrul ANAF)

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)