avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
av_bobic a scris:
Raportul juridic este activitatea de avocatura normata de legea 51/95 unde partile sunt toti cei ce practica avocatura ( in mod legal:)) ;)) si clienti in universalitatea lor.

Partile raportului juridic trebuie sa fie determinate: un anumit avocat, un anumit client. In plus, continutul raportului juridic concret nu e acelasi de fiecare data, ci poate fi ajustat prin actul juridic care se incheie intre parti si care e izvorul raportului juridic.

In cadrul acestui raport juridic se intocmesc acte juridice denumite contracte de asistenta juridica intre avocatul X si clientul Y,Z, W, dar toate aceste acte juridice au izvorul in acelasi raport - avocatura.
Asa vad eu problema

Mi se pare ca generalizezi mult prea mult. Raportul social nu e o relatie generala si nedeterminata, ci speciala si determinata, mai ales ca are izvoare stricte: actele juridice si faptele juridice.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Partile actului juridic trebuie sa fie determinate...un anumit avocat , un anumit client, Partile raportului juridic sunt relativ generale
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
av_bobic a scris:
Partile raportului juridic sunt relativ generale

Nu inteleg de unde ai tras concluzia asta, mai ales avand in vedere ca actul juridic e izvor al raportului juridic, nu invers!
Cred ca pe la TGD imi bateam capul cu astea... E ca si cum spui, similar, ca exista un singur raport juridic penal: intre infractori si societate...
:))
E gresit, nu se sustin teoriile elementare de drept.
Un raoport juridic nou se realizeaza sau decurge din incheierea unui nou contract juridic. Asa cum spunea Andreea, partile raportului juridic trebuie sa fie individual determinate. Ca si continutul raportului...

Generalizarea ta mi se pare atat de... generala, ca am putea afla baza tuturor raporturilor juridice din univers! DReptul e ca matematica: mai poti intoarce un triunghi, mai faci o constructie ajutatoare, dar elementele sale sunt fixe si bine determinate!
Prima problemă, după cum văd eu este problema constracturolului, care fiind persoană fizică neaturozată nu avea dreptul să încheie contracte de vânzare-cumpăare pentru locuinţe.
Aici intervine Legea nr.12-1990 protejarea populaţiei împotriva unor activitati comerciale ilicite": Veniturile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute la art. 1 [...] se confisca si se fac venit la bugetul administratiei publice centrale"...
Dumneavoastră nu trebuie să-i achitaţi nici un TVA, din cauză că contractul s-a încheiat cu o persoană fizică. Pentru astfel de activităţi legea nu prevede obliaţia plăţii TVA între persoane fizice.
În cazul în care între timp fiscul l-a obligat pe constructor să se autorizeze într-un fel: ori societate comercială, ori persoană fizică autorizată, pe dumneavoastră nu vă interesează, căci contractul nu aţi încheiat cu persoana juridică, ci cu persoana fizică neatorizată.
În acest caz, constructorul nu are decât să-şi vândă apartementul către sine şi după aceea ca persoană fizică să-l vândă pt.Dvs
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
ILDIKO KALAMAR, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)