avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
istudor adriana a scris:

" notarii nu impoziteaza si TVA-ul , baza impozabila nu contine TVA-ul

Am mai auzit una :D
Cum sa se impoziteze TVA-ul.
Deci dupa cum spui - baza impozabila ar tebui sa fie TVA-ul?????????:O
alexandra13 a scris:
DE ce nu reusiti sa va puneti de acord?E atat de simplu sa spuneti-platiti sau nu TVA.

Pentru ca exista doua interpretari. Atata vreme cat fiecare isi aduce argumente in sprijinul opiniei, nu ar trebui sa fie o problema. Mie una mi se pare clar! Codul fiscal prevede cine plateste TVA, in ce situatie si prevede expres ca sunt contribuabili si persoanele fizice.

Si eu si Ghola si av-bobic v-am spus acelasi lucru: veti plati TVA. Daca vi se pare ca Adriana a adus argumente destule ca nu platiti TVA, atunci nu va ramane decat sa va adresati ANAF. Poate ca o interpretare "oficiala" va va linisti.

Nu inteleg de ce ne cereti noua sa ne punem de acord... E chiar in interesul dvs sa vedeti mai multe puncte de vedere!
Andreea Lisievici a scris:

Nu inteleg de ce ne cereti noua sa ne punem de acord... E chiar in interesul dvs sa vedeti mai multe puncte de vedere!

Exact! si il veti folosi pe cel care va este favorabil stiind si argumentele partii potrivnice.Cat despre noi , nu o sa ne punem de acord niciodata ...prin natura profesiei:)):)):)) unde-s doi juristi sunt trei pareri...
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
d-na Alexandra,

dvs sunteti derutata din cauza faptului ca acel constructor (care este persoana fizica sau persoana fizica autorizata asta tot nu am inteles-o) va liivreaza bunul imobil fara...TVA >
...
DVS platiti TVA-ul doar in momentul in care vi se factureaza, deoarece ar trebui sa-l dati furnizorului care are calitatea de a colecta TVA si de a-l varsa la bugetul de stat...
deci TVA se plateste de cumparator catre FURNIZOR.
Singura exceptie prevazuta in Codul Fiscal, este pt cumparatorii inregistrati cf art. 153 1 ceea ce nu e cazul dvs.

Deci nu platiti TVA ,daca nu vi se factureaza de catre FURNIZOR.

Intr-adevar persoana fizica care a construit acel bloc trebuia sa se inregistreaza in scopuri de TVA (la depasirea plafonului de 35.000 euro sau prin optiune) si trebuie sa fie persoana fizica autorizata deoarece veniturile sale au caracter de continuitate.

Astfel, ar fi trebuit sa va factureze pentru avans (fara TVA caci in 2007 se aplicau masurile de simplificare de la art. 160 din Codul Fiscal) si ati fi platiti TVA doar pentru diferenta pe care ati fi achitat-o in 2008.

Sper ca v-am lamurit, iar sotul dvs este tot persoana fizica autorizata...daca am inteles eu bine.
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2008
smart accounting business srl, Contabil
alexandra13 a scris:

Era vorba de problema mea, va amintiti?DE ce nu reusiti sa va puneti de a#-ocord?E atat de simplu sa spuneti-platiti sau nu TVA.Atat.DEci?

Referitor la executarea lucrarilor de constructii trebuie sa mai stiti
-executarea si desfiintarea constructiilor poate incepe numai in temeiul si cu respectarea autorizatiei eliberate de prefecturi sau primarii (fac exceptie reparatiile si zugravelile fara implicatii asupra structurii de rezistenta sau a aspectului arhitectural)
- lucrarile de constructii pot fi realizate numai de persoane fizice si juridice autorizate

si apoi intervine prevederile referitoare la TVA (declarare, facturare si plata)

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)