avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
Adriana, deci tu consideri ca indiferent de circumstante vanzatorii persoane fizice nu trebuie sa perceapa TVA la tranzactii imobiliare?
si eu consider ca persoanele fizice ce vand din patrimoniul personal nu trebuie sa se perceapa TVA la tranzactii imobiliare, mai ales ca MFP a dat deja un raspuns in acest sens: in normele metodologice cu privire la aplicarea cod fiscal , MFP a precizat ca "obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala (...) nu va fi considerata activitate economica (deci nesupusa TVA-ului)

In alta odine de idei , asa cum am mai scris intr-un alt post pe forum,consider ca interpretarea textului normativ in cauza este alta , astfel:
Nu activitatile trebuie sa aiba caracter de continuitate. Citestiti foarte atenti textul legal :
Art. 127. - (1) Este considerata persoana impozabila
orice persoana care desfasoara, de o maniera
independenta si indiferent de loc, activitati
economice de natura celor prevazute la alin. (2),
oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei
activitati.

(2) In sensul prezentului titlu, activitatile
economice cuprind activitatile producatorilor
comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv
activitatile extractive, agricole si activitatile
profesiilor libere sau asimilate acestora. De
asemenea, constituie activitate economica exploatarea
bunurilor corporale sau necorporale
in scopul
obtinerii de venituri cu caracter de continuitate
.

Daca era o virgula in textul legal dupa venituri, era vorba de activitati cu caracter de continuitate ,dar in cazul de fata, aplicand metoda gramaticala ca metoda interpretativa, reiese ca veniturile trebuie sa aiba caracter de continuitate, adica in mod constant ,veniturile PF sa provina din vanzarea de bunuri.
Parerea mea

Astfel daca o persona vinde intr-un an 10 "bunuri corporale sau necorporale"(bunuri imobile, bunuri mobile, drepturi de creanta etc) dar anul trecut si in urma cu x ani nu a mai vandut nici unul , iar anul viitor nu mai vinde nimic dar peste doi ani vinde doua masini , un stilou , un televizor si un apartament, nu putem vorbi in opinia mea de venituri cu caracter de continuitate. Caracterul de continuitate al exploatarii bunurilor corporale sau necorporale la persoana fizica este viager in opinia mea caci persoana fizica cumpara si vinde pe tot parcursul vietii bunuri in si din patrimoniul personal dar nu putem spune ca o face in scopul obtinerii unor venituri cu caracter de continuitate. Aceste exploatari ale respectivelor bunuri au un caracter eminamente civil, deci nu poate fi activitate economica.
Ar fi activitate economica daca ar cumpara sau ar produce persoana fizica in mod frecvent bunuri in scopul de a le revinde sau de a le vinde dar si aceasta daca e facuta in mod accidental nu constituie fapt de comert(activitate economica). Dar si scopul acesta trebuie dovedit de cei de la fisc si asta e cam imposibil practic

In concluzie consider ca persoanele fizice ce vand din patrimoniul personal nu trebuie sa se perceapa TVA la tranzactii imobiliare

un articol interesant pe aceasta tema gasiti la : [ link extern ]
OK, dar v-am spus ca proprietarul care ne-a vandut face mai multe blocuri, nu vinde din patrimoniul personal. Inainte de 2008, nu tb sa plateasca, dar acum, potrivit noului Cod fiscal tb sa plateasca, nu?Si dc nu e inscris ca si platitor de Tva, il trece cineva din oficiu? Si dc nu il trece, noi mai platim sau nu TVA?Tara lu'Papura voda, Romania.

P>S. Ati auzit de pesoane care au incheiat contracte la notari fara TVA, cuTVA?Cum sta treaba? E adevarat ca din mai se poate schomba ceva?Am inteles ca mai tb sa semneze si Senatul ceva.Eu nu sunt din Bucuresti si nu am toate informatiile d.voastre.
alexandra13 a scris:
OK, dar v-am spus ca proprietarul care ne-a vandut face mai multe blocuri, nu vinde din patrimoniul personal.

=D> =D> Bine punctat, aici e diferenta! Articolul lui Stefan Vlad e bun, insa tot la aceasta concluzie vei ajunge :).

Si dc nu e inscris ca si platitor de Tva, il trece cineva din oficiu? Si dc nu il trece, noi mai platim sau nu TVA?

Da, asta asa a fost dintotdeauna.

P>S. Ati auzit de pesoane care au incheiat contracte la notari fara TVA, cuTVA?Cum sta treaba? E adevarat ca din mai se poate schomba ceva?Am inteles ca mai tb sa semneze si Senatul ceva.Eu nu sunt din Bucuresti si nu am toate informatiile d.voastre.

Nu stiu nimic in sensul asta.
Da...eu am cam omis faza cu blocurile#-o
acum daca faci un bloc si-l vinzi mai greu sa demonstrezi cuiva ca scopul nu a fost comercial....ca nu stu cine l-ar crede cand afirma ca a facut un bloc pentru el personal si s-a plictisit de el:)) :))

@"P>S. Ati auzit de pesoane care au incheiat contracte la notari fara TVA, cuTVA?Cum sta treaba? E adevarat ca din mai se poate schomba ceva?Am inteles ca mai tb sa semneze si Senatul ceva.Eu nu sunt din Bucuresti si nu am toate informatiile d.voastre."

Nici un notar nu incaseaza TVA , e problema contribuabiluilui,.. si sincer nici nu am vazut contracte intre persoane fizice cu TVA
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)