avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
Raportul juridic se stabileste intre doua parti, iar cum clientul se schimba, mi-e greu sa cred ca tot timpul ramane acelasi raport... Activitatea juridica nu e un raport juridic in sine, ar insemna ca eu sa am raport juridic cu... mine?
"Raportul juridic este definit ca fiind o relatie sociala-patrimoniala sau nepatrimoniala- reglementata de norma de drept" Gh. Beleiu

Sa nu confundam raportul juridic cu actul juridic
Raportul juridic are caracter social, volitional (o relatie sociala devine raport juridic deoarece aceasta s-a VOIT de catre legiuitor, atunci cand s-a adoptat norma juridica civila), partile sunt persoanele fizice si juridice titulare de drepturi si obligatii civile
Partile in raportul juridic dedus discutiei sunt avocatii si clientii raport normat de legea civila, Legea 51/95.

Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
Asta spuneam si eu, numai ca nu mi se pare ca ramane acelasi raport juridic!
:offtopic: Supermarketul poate cumpara bunuri de gen, nu ma intereseaza si nu e relevant pentru mine! In momentul in care am pus ananasul in cos acesta este un bun individual determinat!
Ma rog, suntem pe langa drum, pe langa gard... asa ca nu are rost sa continuam.

Consider ca nu este comparatie, ca sunt raporturi si chestiuni diferite...
Andreea Lisievici a scris:

Asta spuneam si eu, numai ca nu mi se pare ca ramane acelasi raport juridic!

Raportul juridic este activitatea de avocatura normata de legea 51/95 unde partile sunt toti cei ce practica avocatura ( in mod legal:)) ;)) si clienti in universalitatea lor.
In cadrul acestui raport juridic se intocmesc acte juridice denumite contracte de asistenta juridica intre avocatul X si clientul Y,Z, W, dar toate aceste acte juridice au izvorul in acelasi raport - avocatura.
Asa vad eu problema
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)