avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale plata facturi prin firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

plata facturi prin firma

Avem un srl. cu doi asociati :sot-sotie,sediul firmei este apartamentul in care locuim si pe care suntem proprietari 50%sotul,50%sotia,nu am depus contract de comodat la ORC.Pentru a plati facturile de curent, intretinere,telefon prin firma ce fel de contract facem?Se va depune si la ORC?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:32, 5 Martie 2008
ypo a scris:

Trebuie depus si la ORC? Mulumesc


Firesc era sa-l fi depus de la inceput, dar daca nu v-au cerut (probabil avand in vedere ca proprietarii sunt si asociatii firmei), nu mai e nevoie.
Varianta care o consider cea mai buna este in a schimba contractele de utilitati pe numele firmei.
Veti avea urmatoarele avantaje:
1.) afara de inregistrarea cheltuielilor aferente utilitatilor, atata timp cat facturile va vor fi emise pe firma, veti putea deduce si TVA-ul aferent;
2.) veti plati abonamentulradio-tv doar pe firma (societatile comerciale sunt impuse la plata abonamentului radio-tv indiferent daca au sau nu contract de energie electrica)
3.) veti scapa de anumite neplaceri cu finantele (varianta in care stipulati in contract obligativitatea platii utilitatilor nu este agreata de catre finante)
Din punct de vedere al Impozitului pe profit:
Art. 21 alin (3) Cod fiscal: " Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
m) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop "
Pct. 37 din Norme: " In cazul in care sediul unui contribuabil se afla in locuinta proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului sunt deductibile in limita determinata pe baza raportului dintre suprafata pusa la dispozitia contribuabilului, mentionata in contractul incheit intre parti, si suprafata totala a locuintei."
Deci, atata timp cat sediul social al societatii este in apartamentul proprietate personala, faceti un un contact intre societate si D-vostra in calitate de persoana fizica proprietar, in care specificati proportia din suprafata apartamentului pe care o puneti la dispozitia societatii. In acest procent vor fi deductibile si cheltuielile mentionate in textul legii, chiar daca facturile sunt emise pe persoana fizica si nu pe societate.
Insa, din punct de vedere al TVA, acesta este deductibil doar daca facturile sunt emise pe societate (nu se admite deducerea de pe facturile emise pe numele persoanei fizice).
In cazul in care se face contract de inchiriere intre parti,pentru firma semneaza numai sotul care este administrator,dar ca proprietar al apartamentului semneaza?
Poate semna si ca propriertar , daca este proprietar/coproprietar tabular.

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat biancamarianca biancamarianca As vrea sa stiu in ce masura se poate deduce TVA-ul si cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit pe firma in cazul in care spatiul in ... (vezi toată discuția)
Centrala termica pe firma nedea cristian nedea cristian Pe baza unui contract de comodat, una din camerele apartamentului in care locuiesc a fost cedata spre folosinta firmei mele, la care sunt asociat unic. In ... (vezi toată discuția)
Contract comodat blu_angel blu_angel firma are sediul intr-un ap. cu doua camere pe baza unui contract de comodat incheiat la notariat. in acel contract nu se specifica clar obligatiile firmei ... (vezi toată discuția)