avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj

Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten de-al meu ar fi luat mita de la mine, fapt care i-ar pune in pericol locul de munca. Dovezile care le are asociatul sunt niste e-mailuri in care s-ar aduce vorba de niste comisioane, care de altfel nu s-au materializat.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:09, 1 Decembrie 2010
hoream a scris:

Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten de-al meu ar fi luat mita de la mine, fapt care i-ar pune in pericol locul de munca. Dovezile care le are asociatul sunt niste e-mailuri in care s-ar aduce vorba de niste comisioane, care de altfel nu s-au materializat.
Ce ma sfatuiti sa fac?


Dupa parerea mea, amenintarea cu depunerea unei plangeri penala nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de santaj.Raul cu care persoana este amenintata trebuie sa fie injust.
De punerea unei plangeri penale nu se poate considera, cel putin in opinia mea, ca fiind un rau injust, ci cel mult exercitarea unui drept pe care persoana il poate exercita sau nu.
Este un santaj din punct de vedere moral, dar nu si din punct de vedere penal.


avocat Claudiu Lascoschi
Pai aici nu este vorba de amenintarea cu depunerea unei plangeri penale, ci este vorba de o constrangere, prin amenintare, ca userul sa ,, dea" ceva- partile sociale detinute in firma, in speta. Aceste aspecte se incadreaza, in opinia mea, in alin . 1 al Art. 194, unde nu se mentioneaza tipul amenintarii, ea ar putea privi orice aspect si nu doar depunerea unei plangeri penale.
Fapta asociatului userului se poate incadra la fel de bine si in alin. 2 al Art. 194 , deoarece amenintarea consta in darea in vileag a unei fapte-reale sau imaginare..deci nici nu trebuie sa fie reala acea fapta, ci doar amenintarea sa se refere la un asemenea aspect.
Sigur ca simpla amenintare cu depunerea unei plangeri, fara a pretinde un folos injust, in schimbul nedepunerii ei, nu poate constitui santaj.Insa aici pare foarte clar un caz de santaj, ceea ce ii ramane userului este sa poata dovedi acest fapt.
Santajul, în vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere
în mod injust de la o persoana, prin constrângerea acesteia, a unui
folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.

Constrângerea reprezinta actiunea prin care o persoana este silita sa
faca ori sa nu faca ceva contrar vointei sale. În absenta acestei
constrângeri nu avem infractiune.

cine il sileste pe user sa faca ceva?doar ii sugereaza.nu este vorba de santaj.
Ideea este ca raul cu care ameninta nu este injust.
Se poate sustine ca folosul ar fi injust dar...nu si raul...

Daca raul cu care este amenintata persoana nu este injust ( adica depunerea unei plangeri penale) chiar daca s-ar putea discuta ca folosul ar fi injust tot nu ne aflam in prezenta infractiuni de santaj.
Cedarea partilor sociale este o operatiune juridica care nu este prohibita de lege.Adica transmiterea partilor sociale nu s-ar face fara drept daca respectivul nu doreste sa afle ce ar decide instanta in cazul unei proces penal.

Cand se poate discuta despre existenta infractiuni de santaj?
Atunci cand respectivul este nevinovat si ar fi vorba de un denunt calomnios dar...pana nu s-ar stabili ca ar fi vorba de un denunt calomnios nu se poate stabili nici ca ar fi vorba de infractiunea de santaj.

avocat Claudiu Lascoschi
Bun, folosul este injust , insa raul nu.Pai atunci cum interpretati alin. 2 al art. 194...,,cand constrangerea consta in darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare".Vedeti..acest rau cu care o persoana este amenintata, nici nu trebuie sa fie real, incriminat este de fapt modul josnic in care cineva se preteaza sa constranga pe altcineva, sa faca ceva contrar vointei lui.Sigur, cedarea partilor sociale nu este prohibita de lege, ci dimpotriva, este permisa.Insa ,,cedarea" presupune un act voluntar si nu unul fortat .O actiune liber consimtita.
In plus, sa nu amestecam denuntul calomnios, care are trasaturi proprii , si, mai ales, un obiect juridic special total diferit, respectiv, infaptuirea justitiei, fata de infractiunea de santaj , al carui obiect juridic special se refera la libertatea persoanei( libertatea psihica, in caz de santaj).
Domnule frank_kvitta, acest mod de a,,sugera"cuiva , sa faca ceva, impotriva vointei sale, se numeste santaj.In rest, ati redat bine unele trasaturi ale infractiunii.

Alte discuții în legătură

Amenintari sau santaj ? conditii sorin78 sorin78 Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii [u]contestate [/u] si zice ca \"[i]daca nu platesc pana la ... (vezi toată discuția)
Infractiune de santaj ?! xuser xuser Pe scurt, cineva cu care am probleme ma ameninta sa imi retrag plangere, ca altfel imi da o bataie buna, si mai aduce si martori mincinosi ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)