avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj

Sunt subiectul unui santaj. Sunt santajat de catre asociatul meu sa renunt la toate drepturile mele in firma ca altfel face un denunt cum ca un alt prieten de-al meu ar fi luat mita de la mine, fapt care i-ar pune in pericol locul de munca. Dovezile care le are asociatul sunt niste e-mailuri in care s-ar aduce vorba de niste comisioane, care de altfel nu s-au materializat.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:09, 1 Decembrie 2010
Speta este interesanta. Eu cred ca este santaj. Cedarea partilor sociale in acest caz este un folos injust, pentru ca asociatul cunoaste faptul ca foloasele aduse de detinerea partilor sociale sunt superioare valorii lor de tranzactionare legale. De exemplu in cazul unei firme care plateste dividende de 10000 ron dar are capitalul social de 200 de lei. Partile sociale nu sunt in mod normal de vanzare si reprezinta o constrangere transferul lor. Si exista amenintarea cu denunt calomnios.
Da,dar pana nu se stabileste ca este vorba de un denunt calomnios nu exista infractiunea de santaj.
Si daca persoana face plangere si se face perchezitie informatica se pare ca nu ar fi un denunt calomnios...

avocat Claudiu Lascoschi
Intrebarea este daca in alin 2 "amenintare" inseamna infractiunea de amenintare. In opinia mea nu este cazul, pentru ca textul face vorbire de "amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitatoare persoana amenintata, sot...". Prin urmare nicio fapta reala pe care o cunosti in privinta persoanei sau familei sale nu o poti dezvalui pentru foloase injuste.

Ar fi clar nula o intelegere prin care userul transfera partile sociale iar asociatul renunta la dreptul de a depune plangere pentru faptele cunoscute.
Este interesant pct dvs. de vedere dar tot definitia de la amenintare e valabila.
Si daca nu este amenintare nici santaj nu este...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintari sau santaj ? conditii sorin78 sorin78 Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii [u]contestate [/u] si zice ca \"[i]daca nu platesc pana la ... (vezi toată discuția)
Infractiune de santaj ?! xuser xuser Pe scurt, cineva cu care am probleme ma ameninta sa imi retrag plangere, ca altfel imi da o bataie buna, si mai aduce si martori mincinosi ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)