avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment constituire si utilizare.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment constituire si utilizare.

Buna ziua

Intentionam sa creem un fond de rulment in asociatia noastra.Acum ca am devenit asociatie si am devenit legali vrem sa facem lucrurile cit mai corect.
Inca nu s-a facut transferul de la vechea conducere (o persona care era si presedinte si administrator care are toate calculele numai in computer fara nici un jurnal dar era corect) dar urmeaza.

Pana acum nu a fost creat un fond de rulment dar exista o rubrica lunara SAL Administrator 350lei care erau stransi dupa cota indiviza si nu ii lua nimeni ci intrau in contul de la banca.Banii au fost utilizati luna de luna pentru acoperirea celor care nu au platit.

Va intreb cum ar trebui procedat intrucat dupa citirea urmatorei explicatii de la FAPR numai inteleg nimic.
[ link extern ]
Cum adica sa nu platesc factura cu banii altora?

As avea o rugaminte catre domnii moderatorii ca alaturi de documentatii specifica cu documete utile sa fie si diverse definitii care sunt convinse ca vor fi mai bine explicate decat mai sus si poate modul de repartizare a diferitelor cheltuieli sau in unele cazuri variantele de repartizare unde se permit mai multe in functie de situatie.(de ex la repartizarea diferentelor de apa ).

Sunt convins ca o sa arate mai bine ca aici [ link extern ] /
Multumesc!!

Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 03:43, 3 Decembrie 2010
Multumesc pentru raspunsul lamuritor si la obiect!
Am citit mult pe forum de cand cu dezbaterile cu cheltuielile de curatenie .
Si cind am vazut asta cu ATENTIE eram bulversat.Ma gandeam de unde platim atunci?

Momentan suntem ca in situatia dv de acum 2 ani .multe datorii care urmeaza sa se prescrie.
O sa incerc sa va scriu sa va explic mai multe.
Multmuesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
w_v_w_v, utilizator
Fondul de rulment este o suma de bani care lunar plateste datoria asociatiei la furnizori.
Furnizorii percep aceste datorii in ordinea vechimii, astfel incat ceea ce sustine mai sus mentionata organizatie este cel putin si eufemistic vorbind o dulce idee teoretica si lipsita de simt practic. Furnizorii nu stau la discutii amiabile cu asociatiile in ce ordine sa-si plateasca facturile, ci au propria politica de incasari si te executa, ca asociatie, imediat daca lungesti restantele, asa ca esti silit, ca administrator, sa achiti cu ce bani ai la dispozitie.

Fondul de rulment trebuie infiintat la un asemenea nivel incat sa poata asigura proprietarii, chiar in conditii economice precare, ca vor primi utilitatile necesare. Adica nu ne mai putem limita la ce recomanda legea, sa fie egal cu cota de intretinere cea mai mare din iarna precedenta, ci conducerea asociatiei trebuie sa prevada si situatia ca in conditiile economice actuale e posibil ca din ce in ce mai multi oameni sa aiba probleme cu achitarea intretinerii, ca vor ramane restantieri, dar ca asociatia trebuie sa razbata, sa-si poata asigura utilitatile, adica sumele decise pentru fiecare proprietar sa exceada mai mult ceva decat in cea mai scumpa luna din iarna precedenta.

Deci fondul de rulment se constituie fie punand intreaga suma la care s-a hotarat pe liste, fie, daca asociatia isi poate permite prin rate lunare, astfel incat in cateva luni acest fond de rulment sa poata fi asigurator pentru plata utilitatilor chiar si pe timp de iarna. Prin incasarile sumelor din lista de intretinere fondul de rulment se reintregeste regulat.

Restanta la plata fondului de rulment a locatarului se trateaza similar cu restanta la cote, adica se penalizeaza.

** Si pentru ca am vazut un cuvant care mi s-a parut amuzant in materialul prezentat al numitei organizatii, locuitor este diferit de intelesul de locatar.
- locatar = persoana care locuieste intr-un imobil.
- locuitor = persoana care locuieste intr- localitate
............. asa ca documentele mai sus pomenitei organizatii, prin greselile gramaticale, exprimarile teoretice infantile, lipsite de simt practic, dar si neadaptate la legislatia de-acum destul de veche a anului 2007, cat si la conditiile economice actuale, demonstreaza "interesul" acestei organizatii pentru "indrumarea" celor care ar spera un sprijin real din partea unei entitati care se vrea reprezentanta asociatiilor de proprietari.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
elga50, moderator
Multumesc Doamna!!!
=D>
Felicitari!! Singura ati putut sa definiti fondul de rilment +indicatii de la dv si dl @adriantot si deja ati creat definitia si indicatii pt fondul de rulment pe care le puteti pune in pagina cu DOCUMENTATIA SPECIFICA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI

Si uite asa urmeaza Cota Indiviza si asa mai departe apoi Manualul Asociatiilor de Proprietari al AVOCATNET.=D>
Inca o intrebare .
Avand in vedere ca se incaseasa pe chitante separate in cazul nostru unde fiecare locatar merge la banca si depunde in contul asociatiei valoarea intretinerii va trebui sa merga fiecare si sa depuna 2 sume separate intretinere si fond de rulment?

E obligatoriu?Ca sumele tot acolo in cont ajung si evidenta ramane oricum.

Ma gandesc ca unii care nu locuiesc aici o sa puna in cont toata suma odata prin transfer bancar sau de la ghiseul altei filiale RZB.
La cei care locuiesc si depun la RZB banca de la spatiul blocului imi este usor sa ii separ intrucat o sa ii o sa dau 2 liste separata la angajatul bancii si o sa il rog ca sa treaca sumele separat cind o sa fie vorba de fond de rulment.
Puneti un afis la avizier in care spuneti ca o data cu plata cotelor de intretinere se incaseaza si fondul de rulment.
Cu acestea fiind zise atunci cand consultati contul bancar luati ca implicita aceasta conditie, ca in suma achitata de proprietar este si fondul de rulment. Dar poate si el sa scrie in detalii de plata: cota intretinere + fond de rulment (+ fond de reparatii).
Nu trebuie sa dati chitante separate neaparat. Se poate scrie pe chitanta sintagma "din care N lei = fond de rulment".
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)
Cum se poate folosi fondul de rulment? gabrielab28 gabrielab28 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exact cum la ce anume se poate apela la fondul de rulment al asociatiei de locatari? daca se poate utiliza si pentru ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment folosit in alte scopuri so2ro so2ro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ca in orice asociatie care se respecta, si unde locuiesc eu s-a incasat fond de rulment de la locatari . In ... (vezi toată discuția)