Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am cumparat o casa cu teren si cu asa zisul drum de acces.Drumul de acces ( care este trecut teren arabil in cadastru si in intabulare) are lungimea de 264 mp si detin 50% din teren (132mp) cu vecinul de langa mine.Pe acest drum(cale de acces sau teren, cum s-o numi el) nu avem acces decat eu si vecinul meu, pt ca este drum infundat, sunt decat doua case, eu avand prima casa si vecinul a doua casa.Terenul trece prin fata caselor.Latimea este trecuta de 5.02 si lungimea de 52 si ceva.Ulterior dupa ce am cumparat casa am aflat ca terenul de 264 mp a fost trecut din extravilant in intravilant si dupa ce s-au construit casele s-a trecut inapoi in extravilant, fiind trecut in cadastru teren arabil si intabulat ca teren arabil si cu drept de folosinta arabila nu ca drum de acces.Nici latimea drumului in fata casei mele nu are 5.02 pt ca contoarul de gaze este pus 1,6 m de gard aproape de mijlocul drumului.Ce am inteles si eu ca, daca este drum de acces si daca este mai lung de 20 mp, la capatul drumului trebuie facuta o platforma pt intoarcerea masinii de pompieri.Cei de la pompieri mi-au zis ca pe teren arabil nu se poate face drum acces si ca nu poti sa intri cu masina pt ca te poate amenda primaria.Intrebarea mea ar fi urmatoarea: Este sau nu este drum de acces?
Multumesc mult.
din punctul nostru de vedere utilizarea terenului pentru accesul la proprietatile dvs. nu poate fi cenzurat de nici o autoritate. puteti sa-i dati denumirea de drum de exploatare si regimul este acelasi...
Vecinul meu a fost la pompieri sa intrebe daca este nevoie sa faca platforma de intoarcere a masinii de pompieri, pt ca drumul are 50 m lungime si ca masina de pompieri nu are voie sa mearga cu spate mai mult de 20 m. Iar cei de la pompieri i-au zis ca daca nu este drum de acces nu poti sa intri cu masina personala pe teren arabil pt ca este posibil sa te amendeze primaria.La vecin in acte este trecut 210 mp curti constructii fata de 366 mp cat are curtea la mine,pt ca proprietarul care ne-a vandut noua casele a facut unn act notarial din care rezulta ca din 366 mp curti constructii raman 210 mp curti constructii(din curtea vecinului) si vecinul a zis ca poate pe diferenta de teren ramasa trebuia facuta platforma de intoarcere a masinii de pompieri.Eu unul nu am nevoie de nici un aviz de la pompieri,vila este terminata de cand am cumparat-o,este ok,sunt prima casa,in afara de treaba asta cu drumul de acces. La primarie este trecut teren arabil,iar la taxe si impozite tot teren arabil.Nu exista autorizatie de constructie pt drumul de acces si nici nu este trecut in cadastru categoria de folosinta ca drum.Terenul a fost scos din extravilant in intravilant cand s-au construit vilele si trecut inapoi in extravilant cand vechiul proprietar(constructor) a platit taxele si impozitele.Problema mea ar fi urmatoarea:daca nu este drum de acces si nu pot sa intru cu masina , deci pot sa inchid partea mea de 132 mp?
Nu are imporatanta categoria terenului extravilan sau intravilan, si cum este inregistrat, atata timp cat acea suprafata de teren a fost lotizata in doua proprietatii pe care s-au edificat doua locuinte, una in fata iar cea de a doua in spate, dar folosind ca si acces pentru cea de a doua locuinta terenul primei locuinte, iar la cea de a doua locuinta nu se poate asigura accesul prin alta parte decat folosindu-se de suprafata de teren aferenta primei locuinte, inseamna ca proprietarii primei parcele de teren au fost de acord cu constituirea "dreptului de servitute prevazut de dipozitiile art. 616 cod civil" pe terenul asupra caruia sunt proprietari.
Trebuie inteles ca nu se pune problema construirii unui drum de acces, ci este vorba de asigurarea doar de asigurarea accesului la cea de a doua locunita care obligatoriu se face utilizand terenul aferent primei locuinte.
Pentru clarificarea din punct de vedere juridic a situatiei este obligatorie introducerea in instanta a unei actiuni in urma careia sa se obtine o sentinta din care sa rezulte dreptul de servitute al proprietarilor celei de a doua locuinte, pe terenul aferent primei locuinte.
Restul afirmatiilor sunt eronate nu poate nici o autoritate sa te sanctioneze de faptul ca intelegi sa iti folosesti proprietate ca exploatare pentru autoturism.
Daca ar fi existat probleme nu s-ar fi eliberat autorizatiile de constructie pentru cel de al doilea imobil, nu s-ar fi obtinut avizele de la pompieri necesare inainte de obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie.
Repet o sentinta din care sa rezulta servitutea este singura modalitate de a rezolva situatia.
vecinul meu a cerut iesirea din indiviziune.de aproape 2 ani o tot amana, intrebarea mea pot sa imi inchid terenul din fata casei mele( fiind prima casa, proprietar cu acte in regula, detinand 50% din teren, adica 132 mp) la un teren inchis? De platit nu vrea sa plateasca ca trece pe terenul meu( art 616) pot sa inchid?