avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Ma numesc Ana Enea, In luna februarie 2011 implinesc 56 ani si am o vechime in cimpul muncii (cu plata la zi a asigurarilor) de 34 ani. Vreau sa stiu daca ma pot pensiona anticipat si in ce conditii.
Nu doresc sa ma pensionez din cauza ca nu as dori sa mai lucrez, dar la unitatea la care lucrez in prezent incep sa se faca restructurari masive. Daca ies in somaj, la virsta mea nu mai gasesc alt loc de munca si din acest motiv m-am gindit la mensionare anticipata.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Cu stima
Ana Enea
0721 234808
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:50, 8 Decembrie 2010
1. Dvs. mergeti personal la Casa de Pensii cu dosarul care sa contina urmatoarele:
* Cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala
* carnetul de munca (original si copie);
* carnetul de asigurari sociale (original si copie);
* alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca
* adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv / individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001;
* adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
* dovada certificarii stagiului de cotizare;
* adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat;
* alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

2. Incepand cu data de 1 Aprilie 2010, cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun de solicitant sau, dupa caz, de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.

3. La Casa de Pensii veti gasi afisate si liste cu actele necesare si alte informatii utile.

Incepand de ieri, casele teritoriale de pensii primesc cereri in vederea acordarii de pensii anticipate / anticipate partiale in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de aceste categorii de pensie in ianuarie 2011.

Dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala acum, in luna decembrie. A va primi cererea de pensionare acum, inseamna a va deschide drepturile de pensie in decembrie 2010, ceea ce art. 10 din Legea nr. 118/2010 nu permite. Pana la 1 ianuarie 2011 casa de pensii nu va va primi cererea de pensionare si actele.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
incepand de azi, cei ce indeplinesc conditiile de pensie anticipata si anticipata partiala isi pot depune dosarele la casele de pensii, cu solicitarea pensiei incepand cu data de 01.01.2011
Bruta a scris:
incepand de azi, cei ce indeplinesc conditiile de pensie anticipata si anticipata partiala isi pot depune dosarele la casele de pensii, cu solicitarea pensiei incepand cu data de 01.01.2011

Daca imi spuneti si un temei legal, va cred. :)

Nu se primesc decat cererile celor care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata / anticipata partiala in ianuarie 2011, si care depun cererea cu 30 de zile inainte de data indeplinirii conditiilor.
sursa: CNPAS si Casele teritoriale de pensii (vb personal)

Alte discuții în legătură

As fi putut sa beneficiez de pensie anticipata partiala anul acesta? lani lani va rog sa ma lamuriti in problema pensiei anticipate partial: in anul acesta in noiembrie am implinit 55 ani. sunt o persoana de sex feminin cu vechimea de 34 ... (vezi toată discuția)
Cerere pensionare anticipata gpana gpana Indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala si doresc sa ma pensionez incepand cu 01.01.2011, indiferent prin ce lege a pensiilor (noua ... (vezi toată discuția)
Legea 118/2010 odishor odishor Astazi 30 iunie a aparut in MO , dupa ora 15,00 , Legea 118/2010, in care ART.10(1) -Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public ... (vezi toată discuția)