buna seara.problema mea este urmatoarea :am 2 copii.cel mare este recunoscut de tata,deci ii poarta numele,iar al doilea este tot al lui,dar nu vrea sa-l recunoasca.cum se procedeaza sa-l oblig,avand in vedere ca eu nu dispun de aproximativ 30 milioane de lei sa-i fac testul adn ?mentionez ca la cel mare am castigat tutela totala,deci el nu are nici un drept de vizita,dar nu vrea sa-mi dea semnatura ca sa-i schimb numele sa fie ambii copii pe numele meu.acum unul figureaza pe CN cu numele lui de familie,iar la tata tot numele lui,iar al doilea este pe numele meu si la tata o dunga.pot sa-l oblig sa-mi dea acea semnatura?multumesc anticipat
Codul Familiei prevede doua cai de stabilire a paternitatii: recunoasterea si stabilirea pe cale judecatoreasca. Ceea ce inseamna ca ori de cate ori tatal nu-si recunoaste copilul, mama, ori in lipsa ei, reprezentantul legal, il pot actiona in justitie, cerand ceea ce i se cuvine de drept copilului, dand curs principiilor care guverneaza aceasta materie: principiul ocrotirii copilului, al stabilirii adevarului cu privire la paternitate etc.
Daca nu doreste sa dea declaratie de recunoastere la starea civila sau autentificata la notar , il puteti actiona in instanta.
V-am mai pus vreo doua intrebari in afara de cea legata de varsta...
In afara de aceste lipsuri in datele pe care le avem, sunt de acord cu Carmen: aceasta prima varianta nu este posibila legal.
nu stiu ce v-au spus cei de la Primarie, dar stiu ca numele unui om se stabileste atunci cand se inregistreaza nasterea sa si nu se modifica dupa aceea de fiecare data cand un alt membru al familiei isi modifica numele.
Sa-i intrebati in ce baza puteti schimba numele, eu nu stiu sa fie posibil. Exista legi, nu se fac lucrurile astea de stare civila asa, cum vrea fiecare, de cate ori vrea fiecare... Daca va mai impacati de 2 ori cu sotul, iar ii puteti schimba numele? Intelegeti logica mea? Nu e normal sa-i schimbati copilului numele si, din ceea ce cunosc eu, asa zice si legea.
a venit din proprie initiativa sa-l recunoasca si am zis ca asa era firesc sa-l trec pe numele lui.daca stiam cate ma asteapta...atunci cand ne-am dus sa-l recunoastem,domnul de acolo nu m-a intrebat nimic,m-a pus doar sa dau declaratie din care sa rezulte ca il trec pe numele lui.atata tot...nici nu mi-a zis ca se poate si invers...pe urma am intampinat dificultati pt ca era nascut inainte de 300 de zile de la divort si au vrut sa-mi anuleze certificatul de nastere al copilului si sa-mi schimbe si mie numele (sa ma treaca la mama cu numele purtat in timpul casatoriei),au vrut sa cheme politia ca sunt false actele ,etc...
la primarie mi-au zis ca-mi schimba imediat numele de familie daca da el semnatura,ceea ce nu vrea...
dupa cate inteleg eu nu am decat o singura optiune....sa-l dau in judecata...si sa cheltuiesc vreo 50 mil,pt test si celelalte cheltuieli,pe care eu nu o sa ii mai vad de la el,niciodata...
Doamna, adevarata dumneavoastra problema este paternitatea celui de-al doilea copil si nu numele primului copil. Primul are un statut social (si sufletesc) cert. Ocupati-va de "dunga din certificatul" celui de-al doilea.
"dunga din certificatul de nastere" al celui de-al doilea copil va disparea in cazul in care se stabileste paternitatea copilului.
Daca nu-l recunoaste voluntar, atunci trebuie sa introduceti actiune pentru stabilirea paternitatii. Astea sunt posibilitatile pe care el aveti.