Sa va explic despre ce este vorba:Mi-am infiintat anul asta PFA la norma, neplatitor de TVA pe coafor.Bun, dupa registrul comertului, ma duc la finante si dupa ce m-au pacalit sa ma trec in sistem real, desi eram hotarata sa ma inscriu la norma dupa consultarea anterior a forumurilor de specialitate,m-am decis la vrea 3 ore dupa ce m-au mai ajutat cu informatii anumite cunostinte sa revin la decizia mea si ca e mult mai avantajos la norma, si nu au fost probleme, m-au trecut, bineinteles dupa multe insistente ca pot sa-mi deduc cheltuielile, ca beneficiez de....etc.Si la ora actuala sunt foarte multumita, consider ca e punctul de plecare foarte potrivit, art.49 CF, nu contabilitate, nu batai de cap, nu declaratii, nu contabil....Ceva mai tarziu aveam sa aflu ca cei de la finante sunt deranjati de cei la norma, caci nu prea au ce controla....probabil doar ce tine de casa de marcat(ei si cu garda fin.) si daca ai trecut de pragul de 35.000 euro..
Bun, acum am o colega cu care colaborez pe manechiura tot PFA, tot la norma inregistrata de 2 saptamani, bineinteles cu aceleasi insistente pe sistemul real, si ca o copie la xerox, a reusit in final sa se treaca tot la norma.Mai am o colega pe cosmetica, cu aceleasi detalii de mai sus, toate trei avem un spatiu comun inchiriat, si toate suntem la norma.
Acum intervine nelamurirea mea.Colega de la cosmetica nu are nici un registru, asa i-au spus,insa pe colega de la manichiura au obligat-o sa-si ia registru de incasari si plati, pe care i l-au inregistrat la finante si au indrumat-o sa il completeze dupa ce i-au explicat vreo 10 minute.Bun, ma duc si eu acum doua zile la finante, dupa ce m-am pus la punct cu Normele de aplicare a CF, OMEF 1372 din 2008, OUG44 din 2008, OMFP 1040 din 2004, si nu in ultimul rand dupa ce m-am consultat pe acest forum cu persoane cu experienta in domeniu carora le multumesc inca o data pe aceasta cale.
Cand am ajuns la finante incepe distractia, inspectorul nu era , ma duc la secretara lor(una la vreo 5-6 inspectori cred) si intreb daca imi trebuie registru de incasari si plati eu fiind FPA, norma, neplatitor TVA.Imi spune ca da si sa ma duc la alt etaj la alt birou.Si asa cum ma asteptam din acel birou, ma trimit la alt birou unde se faceau inregistrari pt registrele PFA.Ajunsa acolo, iese un tip si ii explic situatia mea si a colegelor la care acesta imi spune "nu iti trebuie registru de incasari si plati iti trebuie registru inventar", eu ii explic ca m-am documentat ceva si sa nu se supere pe mine dar nu imi trebuie asa ceva eu netinand contabilitatea. Si atunci sa vezi orgoliu masculin, ca el e de 25 de ani in finante si vin eu acum, etc.M-a mai intrebat "...ai casa de marcat?" i-am spus ca da si ma intreaba ..."si unde inregistrezi raportul zilnic, nu in registru de inventar?"Sa vezi ce patesti tu cand vine garda financiara si nu ai registru inventar.Du-te repede cumpara unu, adu-l la inregistrat si treci la treaba ca altfel o sa ai probleme.Nici acum nu reusesc sa inteleg ce a vrut sa spuna, m-am uitat la formularul registrului inventar si in continuare consider ca nu trebuie sa completez acest formular.Si ce treaba ar avea raportul zilnic cu registrul inventar tot nu inteleg.Sun o cunostinta,apoi merg impreuna cu ea la secretara initiala si imi spune ...."a, pai daca sunt la norma nu imi trebuie nici un registru ", desi initial ii spusesem ca-s la norma...in fine....Zic, bun dar domnul la care m-ati trimis mi-a recomandat registru inventar...Raspunsul final a fost foarte categoric "nu trebuie nici un registru".(Eu aveam registru incasari si plati, numerotat si sigilat, mai trebuia inregistrat insa nu s-a putut)
Ajung la coafor plina de nervi, si colega de la cosmetica suna si ea la o cunostinta de la finante sa intrebe.Aceasta i-a raspuns dupa doua ore in care s-a interesat la un inspector fiscal ca ii trebuie registru de incasari si plati si sa se duca sa-l inregistreze. Eu consider acum ca ar trebui sa am registru de vanzari si registru de cumparari si nu am nici o treaba cu registrul de incasari si plati, registru inventar, registrul unic de control.Practic, cred ca trebuie sa am o evidenta din care sa dovedesc ca am depasit sau nu cei 35.000 de euro si atat, nu NRCD, nu bon de consum nu alte documente.
Gresesc eu?Daca da, oricum gresesc mult mai putin ca cei de la finante unde desi suntem trei cazuri identice, am primit trei raspunsuri total diferite, ca si cand nu ni s-ar aplica aceleasi legi......
Astept nerabdatoare raspunsurile voastre, consider ca-s mult mai documentate decat ce se intampla in practica.
Va multumesc tuturor, pentru raspunsurile anterioare pe teme asemanatoare !
Ordonanta 99/2000 sanctioneaza "exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati;"
Bravos,
indiferent de forma de organizare (pfa cu norma de venit) trebuie sa respectati prevederile legale. Oug 28/1999 se aplica de catre toti agentii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, indiferent de ce relevanta au aceste bonuri fiscale pt contabilitatea (respectiv impozitul) dvoastra.
Sanctiunile si amenzile ce se aplica pentru neemiterea bonurilor fiscale pt fiecare livrare si prestare de serviciu vi se adreseaza si dvoastra (amenda intre 8000 si 10000 lei si suspendarea activitatii pt 3 luni), iar garda financiara nu va iarta cu siguranta.
Procedati foarte corect tinind evidenta prestarilor de servicii in jurnalul de vinzari, dar documentul care va justifica valoarea vinzarilor si tva-ul aferent serviciilor platite cu cardul nu poate fi nici chitanta POS, nici extrasul de cont (pt suma incasata prin banca). In cazul dvoastra poate fi numai raportul Z (zilnic) al casei de marcat.
Pt incasarea cu card emiteti bon fiscal la care alegeti modalitatea de incasare card. Incasarile nu se dubleaza pentru ca la raportul zilnic exista o defalcare a totalului vinzarilor pe tipuri de incasari: cash, card, etc (in caserie s-ar inregistra numai incasarile cash). In Jurnalul de vinzari inregistrati totalul raportului Z (care include si vinzarile achitate cu card).
Multumesc mult Simona ! Explicatiile tale au fost foarte corecte si mi-au fost foarte utile .
Am citit pe un site urmatorul lucru,din care rezulta ca o PFA nu trebuie sa aiba casa de marcat!
"Legea romaneasca prevede prevede obligativitatea de a emite bon fiscal persoanelor fizice care platesc cu bani lichizi.
Pentru a face incasari fara casa de marcat de la persoanele fizice aveti urmatoarele alternative:
1. Incasarea banilor prin transfer bancar
2. Incasarea banilor prin plata cu cardul
3. Incasarea banilor prin intermediul unei firme de curierat care emite chitanta in baza facturii emise de firma dumneavoastra (firma de curierat are dreptul de a incasa banii cu chitanta urmand sa transfere banii in contul dumneavoastra conform contractului)
In cazul clientilor persoane juridice puteti face incasari pe baza de factura + chitanta.
Pe scurt singurul caz in care casa de marcat este obligatorie este acela cand firma dvs face direct livrarea bunului sau serviciului catre un client persoana fizica."
Stiu ca e putin off-topic, insa as dori si eu o opinie avizata.
PFA, neplatitor de TVA, norma de venit. Emit o factura in USD cu data de 29 decembrie 2011 pe care o incasez efectiv in 4 ianuarie 2012 prin banca. Ce trec in jurnalul de vanzari?
Suma in lei la cursul BNR din 29.12.2011, sau cea aferenta datei de 4.01.2012. Respectiv unde se contorizeaza: in contul anul 2011 sau pentru 2012 in vederea plafonul de scutire de TVA? Multumesc
In jurnalul de vanzari se va inregistra factura emisa la data de 29.12.2011.
Evaluarea se va efectua la cursul BNR de la data emiterii facturii, respectiv data de 29.12.2011.
Se va "contoriza" in contul anului 2011 in vederea stabilirii plafonului de scutire de TVA.
Codul Fiscal
ART. 139^1 Cursul de schimb valutar
(2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză.
ART. 134^2 Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
Norme Metodologice
Pct. 79 cu referire la art. art. 156 alin. (4) din Codul fiscal
(2) Jurnalele pentru vânzări şi pentru cumpărări, registrele, evidenţele şi alte documente similare ale activităţii economice a fiecărei persoane impozabile se vor întocmi astfel încât să permită stabilirea următoarelor elemente:
a) valoarea totală, fără taxă, a tuturor livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii efectuate de această persoană în fiecare perioadă fiscală, evidenţiată distinct pentru:
2. livrări/prestări scutite de taxă sau pentru care locul livrării/prestării este în afara României;