Sa va explic despre ce este vorba:Mi-am infiintat anul asta PFA la norma, neplatitor de TVA pe coafor.Bun, dupa registrul comertului, ma duc la finante si dupa ce m-au pacalit sa ma trec in sistem real, desi eram hotarata sa ma inscriu la norma dupa consultarea anterior a forumurilor de specialitate,m-am decis la vrea 3 ore dupa ce m-au mai ajutat cu informatii anumite cunostinte sa revin la decizia mea si ca e mult mai avantajos la norma, si nu au fost probleme, m-au trecut, bineinteles dupa multe insistente ca pot sa-mi deduc cheltuielile, ca beneficiez de....etc.Si la ora actuala sunt foarte multumita, consider ca e punctul de plecare foarte potrivit, art.49 CF, nu contabilitate, nu batai de cap, nu declaratii, nu contabil....Ceva mai tarziu aveam sa aflu ca cei de la finante sunt deranjati de cei la norma, caci nu prea au ce controla....probabil doar ce tine de casa de marcat(ei si cu garda fin.) si daca ai trecut de pragul de 35.000 euro..
Bun, acum am o colega cu care colaborez pe manechiura tot PFA, tot la norma inregistrata de 2 saptamani, bineinteles cu aceleasi insistente pe sistemul real, si ca o copie la xerox, a reusit in final sa se treaca tot la norma.Mai am o colega pe cosmetica, cu aceleasi detalii de mai sus, toate trei avem un spatiu comun inchiriat, si toate suntem la norma.
Acum intervine nelamurirea mea.Colega de la cosmetica nu are nici un registru, asa i-au spus,insa pe colega de la manichiura au obligat-o sa-si ia registru de incasari si plati, pe care i l-au inregistrat la finante si au indrumat-o sa il completeze dupa ce i-au explicat vreo 10 minute.Bun, ma duc si eu acum doua zile la finante, dupa ce m-am pus la punct cu Normele de aplicare a CF, OMEF 1372 din 2008, OUG44 din 2008, OMFP 1040 din 2004, si nu in ultimul rand dupa ce m-am consultat pe acest forum cu persoane cu experienta in domeniu carora le multumesc inca o data pe aceasta cale.
Cand am ajuns la finante incepe distractia, inspectorul nu era , ma duc la secretara lor(una la vreo 5-6 inspectori cred) si intreb daca imi trebuie registru de incasari si plati eu fiind FPA, norma, neplatitor TVA.Imi spune ca da si sa ma duc la alt etaj la alt birou.Si asa cum ma asteptam din acel birou, ma trimit la alt birou unde se faceau inregistrari pt registrele PFA.Ajunsa acolo, iese un tip si ii explic situatia mea si a colegelor la care acesta imi spune "nu iti trebuie registru de incasari si plati iti trebuie registru inventar", eu ii explic ca m-am documentat ceva si sa nu se supere pe mine dar nu imi trebuie asa ceva eu netinand contabilitatea. Si atunci sa vezi orgoliu masculin, ca el e de 25 de ani in finante si vin eu acum, etc.M-a mai intrebat "...ai casa de marcat?" i-am spus ca da si ma intreaba ..."si unde inregistrezi raportul zilnic, nu in registru de inventar?"Sa vezi ce patesti tu cand vine garda financiara si nu ai registru inventar.Du-te repede cumpara unu, adu-l la inregistrat si treci la treaba ca altfel o sa ai probleme.Nici acum nu reusesc sa inteleg ce a vrut sa spuna, m-am uitat la formularul registrului inventar si in continuare consider ca nu trebuie sa completez acest formular.Si ce treaba ar avea raportul zilnic cu registrul inventar tot nu inteleg.Sun o cunostinta,apoi merg impreuna cu ea la secretara initiala si imi spune ...."a, pai daca sunt la norma nu imi trebuie nici un registru ", desi initial ii spusesem ca-s la norma...in fine....Zic, bun dar domnul la care m-ati trimis mi-a recomandat registru inventar...Raspunsul final a fost foarte categoric "nu trebuie nici un registru".(Eu aveam registru incasari si plati, numerotat si sigilat, mai trebuia inregistrat insa nu s-a putut)
Ajung la coafor plina de nervi, si colega de la cosmetica suna si ea la o cunostinta de la finante sa intrebe.Aceasta i-a raspuns dupa doua ore in care s-a interesat la un inspector fiscal ca ii trebuie registru de incasari si plati si sa se duca sa-l inregistreze. Eu consider acum ca ar trebui sa am registru de vanzari si registru de cumparari si nu am nici o treaba cu registrul de incasari si plati, registru inventar, registrul unic de control.Practic, cred ca trebuie sa am o evidenta din care sa dovedesc ca am depasit sau nu cei 35.000 de euro si atat, nu NRCD, nu bon de consum nu alte documente.
Gresesc eu?Daca da, oricum gresesc mult mai putin ca cei de la finante unde desi suntem trei cazuri identice, am primit trei raspunsuri total diferite, ca si cand nu ni s-ar aplica aceleasi legi......
Astept nerabdatoare raspunsurile voastre, consider ca-s mult mai documentate decat ce se intampla in practica.
Va multumesc tuturor, pentru raspunsurile anterioare pe teme asemanatoare !
In firmele mari, vanzarile pe credit nu se fac la casa de marcat.
(...)
Alberto Kurtyan
La firmele mari exista un depozit si cei care cumpara pe datorie o fac de acolo si platesc: prin banca cu diferite instrumente de plata sau prin casierie cu chitanta. In gestiunea cu amanuntul nu apare aceasta vanzare.
La asta v-ati referit?
Mergand pe o logica similara, in cazul nostru, putem face o noua gestiune cu stoc zero.
Sa ma explic. In momentul cand cineva doreste sa cumpere pe datorie se face transferul de marfa catre aceasta gestiune cu un aviz de insotire a marfii si totodata se factureaza. Astfel, gestionarul din magazinul cu amanuntul nu mai trebuie sa urmareasca ce se intampla cu banii ce trebuie incasati pe factura. Originalul avizului si o copie (formularul rosu, ce credeti?) a facturii vor merge la departamentul de urmarire sau la casierie care vor incasa banii si vor emite chitanta. Daca clientul va plati prin banca acest lucru se va constata prin extrasul de cont.
Salutari !
Citesc si eu postarile voastre si sunt usor in ceata.Tind sa dau dreptate tuturor desi sunt pareri diferite....Nu sunt de specialitate economista sau jurista...
As vrea doar sa va intreb asa :La coaforul unde lucrez(pfa , norma de venit) efectuez prestari de servicii catre doamne (daca zic persoane fizice se intelege pfa poate) emit bonuri la casa de marcat pentru sumele incasate in numerar,iar pentru sumele pe care le incasez in banca prin P.O.S. (card bancar) emit acea chitanta emisa de aparatul P.O.S.
Eu am interpretat ca nu trebuie sa emit bonuri fiscale la casa de marcat decat pentru sumele incasate in numerar si emit bonurile eliberate de P.O.S. pentru sumele incasate in banca, astfel ca la sfarsitul zilei totalul Z va fi cash-ul din casierie.
Acum nu mai sunt chiar sigura daca am procedat corect, am luat aceasta decizie pentru a nu dubla suma si pe casa de marcat si pe P.O.S.
.....si referitor la emiterea bonurilor la livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor cred ca legislatia spune ca se elibereaza bonuri fiscale dar nu face referire la "momentul cand se emit".Astfel, eu am considerat ca se vor emite DOAR la incasarea cash si niciodata la incasarea prin banca.Asta pentru ca stiu ca exista conturi separate de inregistrare in contabilitate iar daca suma am incasat-o prin banca nu o pot evidentia si prin casierie.
Poate am gresit nu stiu sigur, insa v-am spus cum am procedat eu de 1 an de zile de cand mi-am inceput activitatea. Daca am gresit, as vrea sa ma corectez.
Multumesc
pentru tine, discutia nu prezinta importanta deoarece esti pe norma de venit.
Atata vreme cat nu depasesti 35000 euro/an, poti sa tii bonurile si chitantele intr-o galeata, iar anul viitor sa le arunci la gunoi.
Teoretic ar trebui sa le tii, sa le pui in registrul de casa... jurnal de vanzari, jurnal de cumparari... etc.
Practic, niciun inspector nu-si bate capul.
Si mai exista un principiul juridic: Nu se poate modifica codul fiscal prin norme. Codul fiscal spune ca nu se organizeaza contabilitate, iar in norme se spune ca se organizeaza... (dar pentru a fi utilizate pentru eventualitatea ca depasesti 35.000 euro cifra)
Codul fiscal are forta juridica superioara iar normele inferioare nu pot deroga.
Iar fiscul, in esenta spune acelasi lucru.
Concluzia mea este ca in cazul entitatilor care au regim de impozitare pe baza de norma de venit, tinerea contabilitatii are doar statut de recomandare, pentru a fi utile in cazul in care se depaseste plafonul de 35.000 euro.
Deci recunosc si ei ca este absolut inutila tinerea contabilitatii... dar poate deveni utila dupa trecerea de dincolo de plafon.
Multumesc frumos pentru raspunsuri !
Imi tin jurnalele de vanzari si de cumparari toate bonurile fiscale le am indosariat, impreuna cu toate facturile si actele care le-am avut pentru a le prezenta unui eventual control.
Nelamurirea mea a venit citind cele de mai sus.Pentru plata cu cardul,eu ii dau"chitanta comerciat" (asa scrie pe ea) clientei pentru serviciul prestat eliberata de P.O.S.....Mai trebuie sa-i dau si bon fiscal eliberat de casa de marcat ?
Nu am facut plata niciodata cu cardul dar uite ca am sa ma duc la un supermarket sa vad daca imi da si bon fiscal si Chitanta comerciant....
In cazul in care trebuie sa eliberez bon fiscal e corect sa am in casierie mai putini bani decat ce e batut pe casa de marcat?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.