Sa va explic despre ce este vorba:Mi-am infiintat anul asta PFA la norma, neplatitor de TVA pe coafor.Bun, dupa registrul comertului, ma duc la finante si dupa ce m-au pacalit sa ma trec in sistem real, desi eram hotarata sa ma inscriu la norma dupa consultarea anterior a forumurilor de specialitate,m-am decis la vrea 3 ore dupa ce m-au mai ajutat cu informatii anumite cunostinte sa revin la decizia mea si ca e mult mai avantajos la norma, si nu au fost probleme, m-au trecut, bineinteles dupa multe insistente ca pot sa-mi deduc cheltuielile, ca beneficiez de....etc.Si la ora actuala sunt foarte multumita, consider ca e punctul de plecare foarte potrivit, art.49 CF, nu contabilitate, nu batai de cap, nu declaratii, nu contabil....Ceva mai tarziu aveam sa aflu ca cei de la finante sunt deranjati de cei la norma, caci nu prea au ce controla....probabil doar ce tine de casa de marcat(ei si cu garda fin.) si daca ai trecut de pragul de 35.000 euro..
Bun, acum am o colega cu care colaborez pe manechiura tot PFA, tot la norma inregistrata de 2 saptamani, bineinteles cu aceleasi insistente pe sistemul real, si ca o copie la xerox, a reusit in final sa se treaca tot la norma.Mai am o colega pe cosmetica, cu aceleasi detalii de mai sus, toate trei avem un spatiu comun inchiriat, si toate suntem la norma.
Acum intervine nelamurirea mea.Colega de la cosmetica nu are nici un registru, asa i-au spus,insa pe colega de la manichiura au obligat-o sa-si ia registru de incasari si plati, pe care i l-au inregistrat la finante si au indrumat-o sa il completeze dupa ce i-au explicat vreo 10 minute.Bun, ma duc si eu acum doua zile la finante, dupa ce m-am pus la punct cu Normele de aplicare a CF, OMEF 1372 din 2008, OUG44 din 2008, OMFP 1040 din 2004, si nu in ultimul rand dupa ce m-am consultat pe acest forum cu persoane cu experienta in domeniu carora le multumesc inca o data pe aceasta cale.
Cand am ajuns la finante incepe distractia, inspectorul nu era , ma duc la secretara lor(una la vreo 5-6 inspectori cred) si intreb daca imi trebuie registru de incasari si plati eu fiind FPA, norma, neplatitor TVA.Imi spune ca da si sa ma duc la alt etaj la alt birou.Si asa cum ma asteptam din acel birou, ma trimit la alt birou unde se faceau inregistrari pt registrele PFA.Ajunsa acolo, iese un tip si ii explic situatia mea si a colegelor la care acesta imi spune "nu iti trebuie registru de incasari si plati iti trebuie registru inventar", eu ii explic ca m-am documentat ceva si sa nu se supere pe mine dar nu imi trebuie asa ceva eu netinand contabilitatea. Si atunci sa vezi orgoliu masculin, ca el e de 25 de ani in finante si vin eu acum, etc.M-a mai intrebat "...ai casa de marcat?" i-am spus ca da si ma intreaba ..."si unde inregistrezi raportul zilnic, nu in registru de inventar?"Sa vezi ce patesti tu cand vine garda financiara si nu ai registru inventar.Du-te repede cumpara unu, adu-l la inregistrat si treci la treaba ca altfel o sa ai probleme.Nici acum nu reusesc sa inteleg ce a vrut sa spuna, m-am uitat la formularul registrului inventar si in continuare consider ca nu trebuie sa completez acest formular.Si ce treaba ar avea raportul zilnic cu registrul inventar tot nu inteleg.Sun o cunostinta,apoi merg impreuna cu ea la secretara initiala si imi spune ...."a, pai daca sunt la norma nu imi trebuie nici un registru ", desi initial ii spusesem ca-s la norma...in fine....Zic, bun dar domnul la care m-ati trimis mi-a recomandat registru inventar...Raspunsul final a fost foarte categoric "nu trebuie nici un registru".(Eu aveam registru incasari si plati, numerotat si sigilat, mai trebuia inregistrat insa nu s-a putut)
Ajung la coafor plina de nervi, si colega de la cosmetica suna si ea la o cunostinta de la finante sa intrebe.Aceasta i-a raspuns dupa doua ore in care s-a interesat la un inspector fiscal ca ii trebuie registru de incasari si plati si sa se duca sa-l inregistreze. Eu consider acum ca ar trebui sa am registru de vanzari si registru de cumparari si nu am nici o treaba cu registrul de incasari si plati, registru inventar, registrul unic de control.Practic, cred ca trebuie sa am o evidenta din care sa dovedesc ca am depasit sau nu cei 35.000 de euro si atat, nu NRCD, nu bon de consum nu alte documente.
Gresesc eu?Daca da, oricum gresesc mult mai putin ca cei de la finante unde desi suntem trei cazuri identice, am primit trei raspunsuri total diferite, ca si cand nu ni s-ar aplica aceleasi legi......
Astept nerabdatoare raspunsurile voastre, consider ca-s mult mai documentate decat ce se intampla in practica.
Va multumesc tuturor, pentru raspunsurile anterioare pe teme asemanatoare !
Nu am spus ca legea privind casele de marcat obliga clientul sa mearga la gestionar sa-i dea banii. Dimpotriva.
In cazul marfurilor care se vand cu plata pe loc, cine elibereaza bonurile fiscale?
Clientul va merge pe data de 09.03.2011 la persoana care elibereaza bonurile fiscale. Va prezenta factura din data de 02.03.2011 si persoana respectiva va emite bonul fiscal.
Cel care tine evidenta numerarului cu ajutorul registrului de casa, va primi pe data de 09.03.2011 monetarul in valoare de 1000 lei.
Clientul va primi in locul chitantei, bon fiscal.
Pe data de 02.03.2011 - gestionarul Popescu Maria va inregistra o diminuare a stocului in valoare de 3.500 lei, iar casierul Ionescu Elena va inregistra o crestere a numerarului de 2500 lei.
Pe data de 09.03.2011 - casierul Ionescu Elena va inregistra o crestere a numerarului de 1.000 lei.
O.G. nr. 99/2000
privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă
B. Obligaţia indicării preţurilor/tarifelor
Art. 67. - (1) Comerciantul care în reţeaua de distribuţie oferă spre vânzare produse/servicii trebuie să indice preţul de vânzare/tariful practicat şi preţul pe unitatea de măsură, conform reglementărilor legale în vigoare.
(2) Preţurile de vânzare, preţurile pe unitatea de măsură şi tarifele practicate se indică în mod vizibil, lizibil şi fără echivoc prin marcare, etichetare şi/sau afişare.
(3) Când livrarea produsului sau prestarea serviciului se face ulterior plăţii unui acont, comerciantul este obligat să elibereze consumatorului, la plata acontului, un document fiscal conform legislaţiei în vigoare sau, după caz, un contract scris şi să respecte condiţiile contractuale.
(4) Comercianţii care, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale vor elibera bonuri fiscale cumpărătorilor de produse/servicii.
Intervin pt a-mi spune parerea:
Nici solutia colegei Fat Frumos si nici a colegului Iulian Manea nu le consider 100% corecte. Eu personal merg pe un mixt intre cele 2 solutii.
Casele de marcat au mai multe variante in ceea ce priveste modalitatea de plata. Bonul fiscal se emite pt marfurile iesite, dar la modalitatile de plata, in cazul emiterii unei facturi cu plata ulterioara, as alege altceva decit cash. Varianta card nu este posibila, deci as merge pe OP sau CEC (asta in cazul in care casa de marcat nu are varianta de incasare cu chitanta).
Raportul zilnic al casei de marcat are un total, care apoi este impartit in sume in functie de modalitatea de incasare. In raportul de gestiune se va trece valoarea totala a raportului zilnic, iar in Reg de casa numai suma incasata cash.
La termen, clientul va primi din partea vinzatorului o chitanta care se va inregistra in Reg de casa.
Este clar ca bon fiscal trebuie emis, dar emiterea lui la o data ulterioara facturii produce dificultati mari in ceea ce priveste inregistrarea in Rap de gestiune si in Reg de casa.
Spun asta pt ca cel care intocmeste Rap de gest nu este contabilul ci gestionarul, iar acesta nu are suficiente cunostiinte contabile sa-l intocmeasca corect: desc gest pe baza facturii dar la data emiterii bonului fiscal (ulterioara) sa scada din acel bon val prod de pe factura.
Reg de casa nu este intocmit de cel care emite bonuri, posibil sa nu stie ca acel bon cuprinde de fapt si o suma pt care a fost intocmita factura.
Sa nu mai vorbim de situatia in care factura este emisa intr-o luna calendaristica iar incasarea efectica a ei intr-o luna urmatoare.
Nu era vorba de gasirea unei solutii pentru incasarea ulterioara a facturii.
Era vorba de cazul in care o factura se incaseaza in numerar la o data ulterioara emiterii ei de catre o societate care desfasoara comert cu amanuntul. Intrebarea era ce se emite: chitanta sau bon fiscal? Si care ar fi temeiul legal?
Din pacate nici o lege nu vine cu exemple practice la toate cazurile existente. Situatia practica trebuie insa sa fie solutionata in cadrul legal.
Solutiile sint interpretari pe care cei care care trebuie sa aplice legea le considera corecte si isi asuma consecintele aplicarii acestor solutii.
Deci solutia pe care eu as folosi-o este:
- bon fiscal la emiterea facturii, la modalitatea de plata alegind alta decit cash, respectindu-se oug 28/1999,
- chitanta la primirea banilor.
Rolul bonului fiscal nu este numai acela de a reflecta banii existenti in casa de marcat, ci mai ales acela de a reflecta veniturile (care nu este obligatoriu sa fie egal cu suma cash), tva-ul colectat.