avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati referitoare la activitatea RU dupa 01.01.2011

Haideti sa încercam in acest topic sa punem pe tapet noutatile legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011.
Toata lumea stie ca , potrivit art.298 alin.3 C.mun., Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, va fi abrogat la data de 31 decembrie 2010 .
Citind pe forum am descoperit foarte multe zvonuri legate de activitatea RU dupa data de 01.01.2011 ? ... Oare care este adevarul in aceasta privinta?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

In speta, fie faceti notificarea pana la terminarea perioadei de proba, fie cel mai tarziu in ultima zi a perioadei de proba.



Va multumesc mult!
emiliaa a scris:

freeelis a scris:

elyababau a scris:

Cum va fi platit un salariat care efectueaza munca suplimentara ? 8 ore cat prevede timpul normal de lucru iar munca suplimentara va fi compensata prin ore libere ?


Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătitein urmatoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.


daca in acordul de prestare a orelor suplimentare, salariatul solicita compensarea acestor ore prin plata, angajatorul poate aproba plata acestora plus sporul aferent in aceeasi luna sau in luna urmatoare?


Cel care decide, in acest sens, este angajatorul ...
freeelis a scris:

Sau se poate prevede in R.I. ca : activitatea desfăşurată de salariat, din iniţiativa sa, peste programul său de muncă, pentru recuperarea rămânerilor în urmă, nu constituie muncă suplimentară.

Daca sar cere un desfasurator se va constata usor incalcarea legii! Pot fi de acord privind programul considerat in timpul serviciului, drumul spre serviciu si iesirea din program. Ce se va intampla in caz de accident "din iniţiativa angajatului" in afara orelor de munca pentru recuperare de norma, cine poate fi responsabil in fata legii?
Si am o rugaminte de exista cerere tip pt sesizarea inscrisurilor din carnetul de munca gresite, ce m-au afectat partial de drepturi sociale si somaj datorita carora nu pot ocupa un loc de munca pentru ca nimeni nu-si asuma riscul sa accepte situatia neclara, carei institutii ma adresez ?! Multumesc, Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
ContSters206252, utilizator
fluerul a scris:

freeelis a scris:

Sau se poate prevede in R.I. ca : activitatea desfăşurată de salariat, din iniţiativa sa, peste programul său de muncă, pentru recuperarea rămânerilor în urmă, nu constituie muncă suplimentară.

ok va contrazic prin incalcarea legii!, pot fi de acord privind programul considerat in timpul serviciului, drumul spre serviciu si la iesirea din program, dar daca se va intampla un accident in afara acestora la locul de munca cine este bun de plata, si vinovat in fata legii? Multumesc.


1. Nu este nimeni vinovat ... daca se intampla un accident in afara orelor de program , atunci acesta nu poate fi catalogat ca fiind accident de munca ...

2. Nu aveti cum sa contraziceti prin incalcarea legii.

3. Situatia expusa de dvs nu are nicio legatura cu subiectul la care am raspuns.

:offtopic:
Potrivit Regulamentului de postare pe Forum, nu este dorita pastarea mai multor mesaje consecutive in aceeasi discutie, cata vreme exista posibilitatea sa editati mesajul anterior (in cele 24 de ore cat poti edita mesajul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se desfiinteaza itm-ul ? me.elena me.elena Buna seara Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari ... (vezi toată discuția)
Oug nr.123/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Publicata in Monitorul Oficial nr.888/30.12.2010 , [b]abroga de la 01.01.2011 Legea nr.130/1999 - republicata, cu exceptia articolelor 2-16 care se abroga de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane maria60 maria60 Lucrez intr-o institutie de stat cu autofinantare.Din 1998 Prin decizie data de directorul de atunci mi s-a încredinţat cărţile de muncă,iar ulterior am ... (vezi toată discuția)