avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare testament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare testament

Exista posibilitatea de a deschide un nou proces avand drept scop anularea testamenului autentic in baza faptului ca testatorul nu avea discernamant (dovedit printr-un certificat medical) in conditiile in care s-a incheiat un lung proces de partaj succesoral (exista hotarare definitiva si irevocabila) in care s-a cerut iesirea din indiviziune si in care nu s-a pus problema anularii testamentului (exista in acest caz autoritate de lucru judecat?). Acest nou inscris a fost descoperit la o data ulterioara finalizarii procesului de partaj.

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:10, 11 Martie 2008
reformulez pt. a da mai multa celeritate spetei: dupa finalizarea partajului succesoral pe baza testamentului testatorului se mai poate cere printr-o noua actiune anularea testamentului in baza faptului ca testatorul nu avea discernamant (dovedit printr-un certificat medical)? (sper ca intrebarea aceasta sa mai lamureasca speta)
ma bucur ca speta a devenit clara acum, astept raspunsurile profesionistilor
Da, se poate cere sa se constate nulitatea absoluta a testamentului in baza caruia s-a efectuat partajul pt ca a fost semnat de o persoana fara discernamant.
Se poate incerca o actiune in constatarea nulitatii absolute, fara a se putea opune autoritate de lucru judecat. Totul depinde de forta probanta a acelui " certificat medical." Cu eventuala hotarare favorabila, se redeschide dosarul succesoral.
Dar... depinde exact ce anume spunea acea hartie, de ce nu s-a sustinut lipsa discernamantului anterior dezbaterii succesorale... :-/
Cam ciudat, nu mereu sunt acte medicale care sa demonstreze lipsa de discernamant, dar mostenitorii totusi o invoca si mai si castiga uneori...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rodica stan rodica stan Buna ziua, rog nu raspuns competent: mostenitorii rezervatari , din clasa I de mostenitori (in cazul de fata copii) - trebuie sa plateasca pentru anularea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere Alexandrina Mihai Alexandrina Mihai Am un testament olograf prin care mie si unei alte persoane ni se transmit la data decesului testatoarei bunurile aflate in patrimoniul acesteia. Pana la ... (vezi toată discuția)
Testament revocat IonBrad IonBrad Buna ziua, Unchiul meu care a decedat acum un an si jumatate si care nu a avut mostenitori rezervatari, a facut succesiv doua testamente, ultimul revocandul ... (vezi toată discuția)