avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz scris separat ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz scris separat ?

Avem o contestatie la masura concedierii unde se precizeaza:

"Angajatorul nu a inteles sa aplice prevederile legale referitoare la dreptul de preaviz netinand seama de dispozitiile art. 73 alin. 1 din C. mun., angajatorul neacordand subsemnatului peavizul de concediere.

In acest sens, intimata a procedat direct la emiterea Deciziei de desfacere a Contrctului individual de munca nr. 4852/ 22.10.2007."


Considerati obligatoriu un preaviz scris prealabil emiterii deciziei de concediere, sau se poate emite decizia de concediere si in cadrul ei sa fie mentionat ca, contr. ind. de munc. inceteaza dupa un termen de 15 zile ?

Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 09:46, 13 Martie 2008
si mai zica ca ..........
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului
de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii,
pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se
pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
motivul concedierii ???

#-o intrebarea initiala era daca este sau nu nevoie de preaviz in scris prealabil deciziei de concediere si nicidecum nu s-a pus problema motivului de concediere .....
;) in cazul in care concedierea se face pentru motive care nu tin de persoana salariatului (eventual desfiintarea locului de munca ocupat de salariat...etc... ) acesta trebuie informat in prealabil, printr-o adresa, notificare, ....aducandui-se la cunostinta printre altele si de durata preavizului. vezi si art.17 (2)lit.b...
Considerati obligatoriu un preaviz scris prealabil emiterii deciziei de concediere, sau se poate emite decizia de concediere si in cadrul ei sa fie mentionat ca, contr. ind. de munc. inceteaza dupa un termen de 15 zile
Instiintarea scrisa a salariatului este modalitatea prin care societatea face dovada ca a respectat acordarea preavizului.
Daca nu ati notificat scris salariatul cum dovediti ca acesta a luat la cunostinta cu privire la concediere?
In acest fel angajatorul poate concedia fara preaviz pe oricine si declara ca l-a informat despre efectuarea lui. Proba in instanta o face angajatorul, astfel ca va fi dificil fara un document scris.

Alte discuții în legătură

Desfiintare loc munca anna2000 anna2000 desfiintez locuri de munca pentru ca am un singur client care nu numai ca nu ma plateste, dar nici nu mai comanda. consider ca am o cauza reala si ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare activitate ContSters57986 ContSters57986 As dori sa stiu cind trebuie primita decizia in conditiile in care azi este ultima zi de preaviz.Va multumesc (vezi toată discuția)
Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)