avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz scris separat ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz scris separat ?

Avem o contestatie la masura concedierii unde se precizeaza:

"Angajatorul nu a inteles sa aplice prevederile legale referitoare la dreptul de preaviz netinand seama de dispozitiile art. 73 alin. 1 din C. mun., angajatorul neacordand subsemnatului peavizul de concediere.

In acest sens, intimata a procedat direct la emiterea Deciziei de desfacere a Contrctului individual de munca nr. 4852/ 22.10.2007."


Considerati obligatoriu un preaviz scris prealabil emiterii deciziei de concediere, sau se poate emite decizia de concediere si in cadrul ei sa fie mentionat ca, contr. ind. de munc. inceteaza dupa un termen de 15 zile ?

Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 09:46, 13 Martie 2008
va spun din proprie experienta ca ITM-ul nu inregistreaza o astfel de decizie daca nu are atasata si informarea prealabila a salariatului, prin care i se aduc la cunostinta motivele, durata preavizului, sumele compensatorii, etc...
Eu unul nu am intalnit asa ceva cel putin la ITM (Buc) #-o ........

Potrivit art.74 alin.1 lit.d C.mun., decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu durata preavizului. In practica judiciara chiar s-a decis ca lipsa mentiunii obligatorii a duratei preavizului din continutul deciziei de concediere constituie cauza de nulitate a acesteia.
De unde stie salariatul ca este in preaviz daca nu este notificat in scris?
Cum poate angajatorul sa dovedesca ca salariatul a luat la cunostinta ca este in preaviz, si ca a respectat obligatia de a acorda acest preaviz.?
ITM -urile din tara cer dovada scrisa ca salariatul a luat la cunostinta de concediere si preaviz inainte de inceperea acestuia.
#-o Nu este chiar asa cu ITM-urile toate ....?
Decizia atunci de ce mai este emisa?
Inclusiv instantele judecatoresti cer ca in decizia de condiere trebuie trecuta obligatoriu durata de preaviz, astfel asa cum am mai spus este nula decizia.
asa este, in mod obligatoriu decizia de concediere trebuie sa cuprina si perioada de preaviz, conf. prev. leg.53/2003, cat despre ITM - consider ca ar trebui, ca toate, sa aiba aceleasi norme interne, iar actele ce le primesc pt. inregistrare sa aiba atasat anexele (vezi p.v. comisie disciplinara, referat, in cazul art.61lit.a), in cazul de fata informarea prealabila salariatului cu privire la concediere, etc....) in acest fel atat angajatorul cat si salariatul vor fi aparati......;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare loc munca anna2000 anna2000 desfiintez locuri de munca pentru ca am un singur client care nu numai ca nu ma plateste, dar nici nu mai comanda. consider ca am o cauza reala si ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare activitate ContSters57986 ContSters57986 As dori sa stiu cind trebuie primita decizia in conditiile in care azi este ultima zi de preaviz.Va multumesc (vezi toată discuția)
Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)