avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PV de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PV de contraventie

Problema este urmatoarea:
In luna noiembrie mi s-a intocmit un PV pt. ca nu purtam centura. Nu l-am semnat, dar agentul nu mi l-a dat spunand ca o sa-mi fie trimis cu posta. Cu posta nu l-am primit dar prin luna decembrie m-am trezit cu PV afisat pe usa de la apartament. Nu l-am contestat atunci pt. ca nu am semnat de primire. Acum, in luna martie am primit o somatie de la primarie ca s-a inceput executarea silita a sumei din PV.
1. Comunicarea PV a fost facuta legal?
2. Executarea PV nu s-a prescris?
3. Pot face contestatie impotriva somatiei?
4. Se mai poate contesta PV?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 10:37, 17 Mai 2008
DAR DACA NU ARE STAMPILAAAA!?
Ce stampila, doamna? Agentul constatator e un om, semneaza olograf, nu pune stampila.

OG 2/2001:
Art. 16 - (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
orice document emis de o institutie are valoare juridica fara stampila....?
Sa ne lamurim: termenul de contestatie curge de la data cand ati luat la cunostinta de continutul procesului verbal. Daca dintr-o cauza independenta de vointa Dvs. acest proces verbal nu v-a fost adus la unostinta in mod legal, adica in termen de maxim 30 de zile de la data emiterii, atunci, in cadrul contestatiei la executare, eu cred ca puteti opune prescriptia dreptului la actiune in sens material. Si toate acestea desi nu ati contestat procesul verbal la timp adica in 15 zile de cand v-a fost lasat in usa. Procesele verbale intocmite de Politie se aduc la cunostinta prin scrisoare recomendata cu confirmare de primire. Daca altcineva decat Dvs. a semnat de primire, contestati semnatura si inscrieti-va in fals. Daca este sotul sau o alta ruda....mai ganditi-va inainte de a face inscrierea in fals ca exercitarea acestui drept cu rea credinta atrage sanctiuni pecuniare (amenzi).

Foarte scurt, despre prescriptie: este vorba de imposibilitatea de a cere exercitarea unei obligatii folosind forta de constrangere a statului. Deci, daca nu v-a fost adus la unostinta in mod legal, statul sau orice individ nu va mai poate obliga sa platiti folosind metode legale - popriri, executati silite mobiliare sau imobiliare - . Daca totusi platiti de buna voie, nu veti putea cere restituirea pe motiv ca ati facut o plata nedatorata. Puteti plati insa o alta suma neprescrisa, dar nu uitati sa faceti precizarea ce datorie platiti/stingeti, ca altfel va puteti trezi cu surprize.

Eu una as incerca o contestatie. Am facut-o anul trecut si nu primisem inca procesul verbal de contraventie, pe care, de altfel, nu l-am primit niciodata. Consilierul IJP a sustinut ca l-am contestat fiindca l-am primit, desi era falsa afirmatia si a pretins sa ii fac eu dovada ca nu l-am primit. Evident ca nu puteam face eu dovada NEprimirii. Am sustinut ca e o imposibilitate fizica sa fac o astfel de dovada ca nu pot eu sa intru in arhiva Politiei sa aduc de acolo toate dovezile de primire din cele 30 de zile dupa emiterea procesului verbal. AM CASTIGAT SI MI_A FOST ANULATA AMENDA SI AM PRIMIT PERMISUL INAPOI CACI IMI FUSESE RETINUT.

P.S. 1. permisul mi-a fost retinut regulamentar caci circulam cu 120 km/ora in localitate, dar procesul verbal nu mi-a fost comunicat niciodata. 2. Am contestat procesul verbal la 34 de zile de la intocmirea sa.

Bafta!


nu, nu orice document emis de o institutie e valabil fara stampila, dar in cazul proceselor verbale aestea nu trebuie sa fie stampilat.

v-a raspuns colegul mai sus ce trebuie sa contina in mod obligatoriu un proces verbal. canalizati-va atentia spre acele mentiuni si lasati stampila in pace ca nu trebuie sa fie stampilat procesul verbal.

Procesul verbal e incheiat de o persoana cu o anumita calitate, nu de o institutie ca sa trebuiasca stampilat.

Alte discuții în legătură

Nelamurire?? d&l d&l buna seara, am si eu o nelamurire; am fost oprit de polite si amendat pt. ca nu purtam centura de siguranta si pt. ca nu aveam actele la mine( CI si permis); ... (vezi toată discuția)
Termen de comunicare a pv de contraventie ContSters112361 ContSters112361 Am fost oprit in trafic pe 11.10.2009 ora 0,30 si dupa verificarea tutror actelor am fost amendat pt ca nu am purtat centura de siguranta, desi eu am purtat ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)