avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociatul care se retrage din firma \"scapa\" de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociatul care se retrage din firma "scapa" de datorii ?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema :
Sunt asociat unic si administrator in firma X. Firma are o datorie la stat de 13000 ron ( nu mai exista alte datorii :credite bancare, furnizori etc.). O alta persoana doreste sa preia firma (din motivul unor contracte foarte avantajoase pe care firma le are cu anumiti furnizori si de asemenea nu o deranjeaza acea datorie catre stat pe care o considera "nesemnificativa" ) , adica eu ma retrag definitiv -- ca asociat si administrator, iar persoana respectiva va deveni asociat unic si administrator .
Tinand cont ca eu nu voi mai avea nici o "calitate" in acea firma, adica nici asociat si nici administrator , exista posibilitatea sa fiu trasa la raspundere pentru acea datorie ??? Eu am inteles ca datoria "va apartine" noului asociat .
Va multumesc
astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra !
Ionescu Viorela
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 15:05, 16 Decembrie 2010
timi a scris:

De fapt, aici nu s-a vorbit despre vreo cesiune de datorie.
Asociatul cesioneaza partile sociale. Iar partile sociale nu sunt altceva decat drepturi de creanta care apartin asociatului. Iar cesiunea de drepturi este permisa de Codul civil.

Datoriile sunt si raman ale societatii comerciale.
Cine va raspunde pentru acestea, in caz de insolventa, este o alta discutie.




Si eu am cascat ochii mari:confused:

Nu este vorba de o cesiune de datorie.
Sub acest aspect aveti dreptate domnule avocat Toader, cesiunea de datorie nu este permisa.
Dar...nu ne-ati contrazis cu nimic pe niciunul...B-)
Initial credeam ca sunteti student la drept si ca vreti sa ne dati o lectie de drept.
Cred ca nu ati fost atent la ce s-a scris.
Recititi cu atentie...

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Dar...nu ne-ati contrazis cu nimic pe niciunul...B-)
Initial credeam ca sunteti student la drept si ca vreti sa ne dati o lectie de drept.



Intr-adevar, nu a contrazis pe nimeni. In schimb, a incercat sa epateze cu bagajul de cunostinte juridice pe care il poseda.

In consecinta, a ‘’postat’’ o opinie referitoare la cesiunea de datorie. Operatiune care nu are, insa, nicio legatura cu cesiunea de parti sociale.

Domnule Avocat,

Nu v-am contrazis ci am venit in completarea celor spuse de dumneavoastra. Din contra, altcineva a venit sa ma contrazica si nu se cade sa fiu contrazis atata timp cat afirmatiile celui care ma contrazice nu se sprijina pe argumente de drept ci doar pe " vorbe din auzite..".
Cat despre ultima dvs afirmatie, nu sunt student. Sunt avocat si daca nu ma credeti intrati pe site-ul BAroului Bucuresti la sectiunea Avocati Definitivi si o sa vedeti ca sunt avocat definitiv , membru al BAroului Bucuresti, Uniunea NAtionala a BArourilor din Romania.

O zi buna.
Domnule Timi,

Am incercat sa iti explic ca prin efectul cesiunii de parti sociale nu poti sa scapi de datorie. Efectul cesiunii nu stinge datoria. Despre asta era vorba. Exista o singura cale prin care poti sa iesi din societate fara sa mai fi tinut de datoriile acesteia si fara sa fie notificati creditorii. Nu am de gand sa o dezvolt aici pentru ca stiinta de carte costa. Si eu am platit bani multi ca sa o dobandesc.
Prin prezentarea alambicata a notiunilor juridice pe care considerati ca le stapaniti, nu ati reusit sa mentineti, nicidecum sa imbunatatiti, calitatea raspunsurilor de pe acest forum.

Insa, tot ati reusit ceva: sa va bagati singur in seama. In rest, nimic remarcabil.

A ... ba nu ... gresesc ...
Intr-un final, ati reusit sa prezentati solutia fantoma:

Toader Mihai a scris:


Solutia este alta si il invit pe solicitantul raspunsului la aceasta chestiune sa ma contacteze personal in vederea unei consultatii juridice trimitandu-mi un mail pe adresa personala toader24mihai@yahoo.com.



Minune!

Alte discuții în legătură

Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget? eriklud eriklud Buna, acceasi intrebare: Care e situatia cu vanzarea firmelor cu datorii la buget? Stiu ca se fac smecherii cu vanzarea firmelor care au acumulat datorii ... (vezi toată discuția)
Vazarea/cesionarea unui srl adrian976 adrian976 am si eu un srl care momentan este suspendat.nu am datorii la stat in schimb am la un furnizor,aproximativ 15000 ron.am si de recuperat peste 20000 de ron de ... (vezi toată discuția)
Srl cu amenda de lipsa bilant neachitata Cipmars Cipmars Salut, am fost asociat cu cineva intr-o firma. Respectiva persoana era trecuta ca administrator. Din 2008 am primit amenda de bilant nedepus si de atunci firma ... (vezi toată discuția)