Si la un SRL si la PFA impozitul e 16 %. Ca sa fie micro trebuie sa aibe sub 50% venituri adica 49 sa poata fi impozitat cu 2%. Cheltuielile cu salariile sunt aceleasi.
Cheltuielile de constituire sunt mai mari la SRL.
Contabilitate e putin mai usoara la PFA,nu se transpune in conturi.
Declaratii sunt oricum la ambele.
Eu sunt asociat la un SRL si autorizata (PFA).
.impozit pe veniturile microintreprinderii este de 2,5% anul acesta si nu se poate opta pentru micro daca faci consultanta.... (mai mult de 50% din totalul veniturilor)
se poate face SRL (doar platitor de impozit pe profit cu 16% asupra bazei impozabile). Nu esti obligat sa ai persoane angajate cu contract individual de munca.
Poti fi si PFA si trebuie sa tii contabilitatea in partida simpla, registru de incasari si plati si registru inventar.
Pt ambele variante iti trebuie o contabila.
In functie de tipul de consultanta pe care vrei sa o acorzi, cotizatiile la organismele profesionale din care faceti parte sunt mult mai mici decat la SRL
Daca mai aveti nelamuriri suplimentare, va stau la dispozitie cu cea mai mare placere.
Referitor la contabil, pe langa contabil consultati si un jurist e mai bine, va spun asta pentru ca am vazut nenumarate prostii facute de contabili.
PS ; exista inspectie fiscala si la PFA -uri, nu numai la SRL-uri!!!
Daca veti lucra numai dvs., este suficient un PFA.
Daca vreti sa mai aveti si alti consultanti angajati, atunci faceti un SRL.
Si ca PFA puteti avea salariati, dar care sa nu fie angajati pe functtii pentru care sunteti autorizat.
Cred ca este mai bine ca SRL.
Ce fel de birou de consultanta va faceti ? ;)
~ final discuție ~