avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare obligatorie locuinta

Buna seara! Avem credit de nevoi personale cu ipoteca si in urma achizitionarii acestuia, suntem obligati la asigurarea locuintei. Platim anual 250euro, iar intrebarea mea este daca mai suntem obligati sa incheiem polita obligatorie pentru locuinta? Sincer,nu-i vad rostul, noi oricum platind de 10 ori mai mult. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:46, 15 Decembrie 2010
Polita a fost incheiata in iulie 2010, valabila 12 luni, insa dupa expirarea acesteia, urmeaza alta facultativa, intrucat creditul cu ipoteca este pentru 20 ani, deci in tot acest timp suntem obligati de catre banca sa facem asig. facultativa. Inteleg, dupa raspunsurile dvs., ca nu vom incheia asig. obligatorie pana nu achitam creditul si scoatem casa de sub ipoteca.
Ati inteles gresit. Polita dv facultativa trebuie reinnoita anual si in cazul dv in iuluie 2011. Deci in iulie 2011 va trebui ca pe langa polita facultativa sa incheiati si polita obligatorie PAD.
Eu in continuare nu ii vad rostul si sunt de parere ca in cele mai multe cazuri legea este gandita.
Din moment ce este obligata sa incheie o polita datorita ipotecii, adica s-ar spune ca este vorba de o asigurare facultativa-obligatorie ( ca sa fiu mai explicit) se ajunge in situatia de a se incheia doua polite de asigurare obligatorii.
Scopul legii nu este sa se incheie doua asigurari, ci doar sa existe o asigurare obligatorie.Dupa parerea mea, interpretarea trebuie facuta de la scopul legii deoarece daca nu exista o prevedere legala expresa care sa oblige la incheierea unui PAD daca ai o asigurare facultativa nu se poate considera nici ca esti obligat sa inchei un PAD.
Cu alte cuvinte, scopul legii este acela ca persoanele sa incheie o asigurare si nu neaparat un PAD.

avocat Claudiu Lascoschi
nucu$ a scris:

Daca aveti deja o polita facultativa de asigurare a locuintei care acopera si riscurile catastrofice, valabila la data de 15.01.2011,obligatia incheierii PAD este dupa data expirarii acesteia.
[ link extern ]
Daca nu, pana la 15.01.2011 trebuie sa o incheiati, cesionata bancii, care va va solicita si facultativa in completare pentru celelalte riscuri sau/si pentru diferenta de valoare pana la concurenta sumei acordate(creditul)


Se ridica totusi o intrebare.
Care este textul de lege care sa oblige o persoana care are asigurata locuinta?
Legea urmareste prin scopul sau asigurarea obligatorie a locuintelor situate in rural, acolo unde oamenii nu isi asigura locuinta si guvernul trebuie sa le acorde ajutoare din bani publici.
In orase precum Bucurestiul, 20 000 de euro reprezinta o suma care nu poate ajuta o persoana decat sa obtina un credit cu ipoteca si nicidecum sa isi cumpere un alt apartament...cu 20 000 euro...

avocat Claudiu Lascoschi
Este interpretabila legea aceasta. In mod corect, nu vad de ce n-ar mai putea obliga statul sa incheiem PAD,cand oricum nu acopera decat suma de 20.000euro, iar noi la facultativa suntem asigurati pentru 100.000euro.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
eka20, utilizator

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie sava elvira sava elvira Buna seara, Am incheiata o asigurare facultativa a locuintei valabila pana la data de 06 octombrie 2011,asigurare care include si riscurile din asigurarea ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)