avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare obligatorie locuinta

Buna seara! Avem credit de nevoi personale cu ipoteca si in urma achizitionarii acestuia, suntem obligati la asigurarea locuintei. Platim anual 250euro, iar intrebarea mea este daca mai suntem obligati sa incheiem polita obligatorie pentru locuinta? Sincer,nu-i vad rostul, noi oricum platind de 10 ori mai mult. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:46, 15 Decembrie 2010
la momentul expirarii politei, banca sau agentul care v-a incheiat polita va reinnoi asigurarea de locuinta, care va avea 2 componente: una obligatorie si una facultativa. Tinand cont de faptul ca valoarea politei se va face intotdeauna la nivelul creditului angajat, e foarte probabil ca dvs. sa platiti in continuare aceeasi suma (daca banca este cea care v-a facut in mod obligatoriu asigurarea), cu observatia ca din 250 de euro 20 euro reprezinta asigurarea obligatorie, iar 230 euro reprezinta asigurarea facultativa, in asa fel incat banca va fi asigurata pentru toate riscurile. Sugestia mea este ca daca aveti posibilitatea sa contactati un broker la momentul expirarii (daca este permis prin contractul de credit), puteti cauta o alternativa la 250 euro/an pentru asigurarea de locuinta. Unele banci accepta incheierea acestor polite si prin alti agenti, dumneavoastra urmand doar sa prezentati in opriginal asigurarea si documentul de plata al acesteia la scadenta.
Daca polita facultativa ati incheiat-o pana la 14.07.2010 atunci pe cea obligatorie o veti incheia in iulie 2011 la maxim 4 zile de la expirarea celei facultative, fie la banca fie la un asigurator diN poolul PAID. Daca ati incheiat polita facultativa dupa 14.07.2010 atunci sunteti obligat sa intocmiti polita obligatorie pana la 15.01.2011.
oricum, o sa va lamuriti pe deplin cand veti lua legatura cu asiguratorul (cel care va face asigurarea facultativa) pentru reinnoirea politei; o sa vedeti ca acum, pe polita se va mentiona o suma denumita fransiza, care va fi egala cu suma din asigurarea obligatorie (10.000 sau 20.000 euro - in functie de materialul din care e construita casa), semnificatia fransizei fiind accea ca respectiva suma se va scadea din valoarea despagubirii in caz de daune provenite din evenimente catastrofice;

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri ( 13.12.2010)legea care elimină necesitatea încheierii unei poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei pentru proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă care acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. Companiile de asigurări implicate în sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune în pericol funcţionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.
Informatia este corecta, dar trebuie tinut cont de faptul ca toate politele de asigurare au o fransiza de 20.000 euro la cutremur, inundatii naturale si alunecari de teren, parte care este de fapt acoperita de asigurarea obligatorie. Altfel toata lumea ar suporta din buzunar daunele de pana la 20.000 euro si apoi diferenta pana la valoarea reala a casei o va plati asiguratorul

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie sava elvira sava elvira Buna seara, Am incheiata o asigurare facultativa a locuintei valabila pana la data de 06 octombrie 2011,asigurare care include si riscurile din asigurarea ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)