avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj mostenire

Buna!Ma numesc D. Ioana,si as avea o speta de rezolvat.A proprietarul unui apartament impreuna cu sotia B,decedeaza.A si B au 2 copii din casatorie.Care vor fi cotele fiecaruia asupra apartamentului si in cat timp se poate face succesiunea de la data decesului lui A?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:53, 13 Martie 2008
Fiti mai explicita a decedat numai A sau numai B. Din inrebarea dvs. eu am inteles ca au decedat atat A cat si B. In acest caz raspunsul este mult prea simplu. Fiecaruia dintre cei doi copii ii revine 1/2 din apartamen.
- Aceptarea succesiunii (intocmirea certificatului de mostenitor) se poate face teoretic, in termen de sase luni de la data deschiderii succesiunii (decesului autorului), dar practic daca partile (mostenitorii) se inteleg se poate face oricand.
- Succesiunea, cred ca (iesirea din indiviziune), adica (imparteala) in limbaj curent se poate face oricand, dupa intocmirea certificatului de mostenitor, intrucat nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
- Daca a murit numai A, adica unul dintre soti, jumatate din apartamentul bun comun, teoretic este proprietatea sotului supravietuitor iar cealalta jumatate formeaza masa succesorala care se imparte astfel: sotul supravietuitor va avea 1/4=2/8 din masa succesorala din, (jumatatea apartament) iar ambii descendenti, copii 3/4=6/8 din masa succesorala, (jumatatea apartamentului).
- Ca sa fie pe intelesul dvs. din intreg apartamentul sotul supravietuitor va avea 10/16 iar fiecare copil cate 3/16, adica sotul supravietuitor 0.62% din intreg apartamentul iar fiecare copil cate 0,18% din intreg apartamentul.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
Bogdan-Andrei MURARU, Avocat
law_teona@yahoo.com a scris:

Adica se poate vinde apartamentul asa pur si simplu fara sa se faca mai intai succesiunea la notar?Va intreb pentru ca asta este tocmai motivul pentru care inca nu s a vandut acel apartament,desi toti 3 sunt de acord cu vanzarea lui.


Nu se poate vinde fara a se face in prealabil succesiunea.
Succesiunea trebuie facuta, iar apoi, daca toti mostenitorii sunte de acord cu vanzarea apartamentului (si nu mai sunt si alte bunuri care ar trebui partajate), nu e obligatoriu sa faceti partaj, vindeti apartamentul si impartiti pretul, conform cotelor ce vor fi scrise in certificatele de mostenitor.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
nu mai intai terebuie sa face-ti certificatul de mostenitor dupa autor persoana decedata unde notarul va va scrie partea care revine fiecaruia. Numai pe baza certificatului de mostenitor ve-ti putea inastraina apartamentul in cauza
Am inteles,va multumesc!

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte din succesiune rrobert rrobert Avem un intreg, doi parinti si trei copii. Unul din parinti decedeaza. Care este cota parte ce revine fiecaruia dupa deschiderea succesiunii ? Un avocat ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Succesiune cordun cordun buna ziua am si eu o nelamurire. Apartamentului in care locuiesc a fost cumparat in 1997 si sunt trecuti ca proprietari socrul si sotul meu. locuim in ... (vezi toată discuția)