INTREBARE !!Daca un stat comunitar (contractant )respectiv (Spaniol )aplica masuri de protectie a drepturilor parintilor (mamei sau tatalui ) si a drepturilor si protectie copiilor cetateni altui stat Roman fie nascuti in statul contractat (Spania )fie nascuti in Romania luind masuri de protectie pentru minor de a nu parasi statul contractat respectivsi in care se afla (statul Spaniol) fara aprobarea ambilor parintiilor de si nu sunt cetateni statului contractant decit cu statut de rezidenti iar statul de origine statul Roman are si aplica prioritar prin legile propii aceleas masuri de protectie privind drepturile minorilor protectia lor de a nu parasi tara fara aprobare parintilor LEGEA APLICABILA PRIVIND OCROTIREA SI INCREDINTAREA MINORULUI DE COMPETENTA CARUI STAT APARTINE ??????
Doamna avocat/a !!
Ma confrunt cu un divort de 4 ani apelat in Spania de exsotie .Nici un avocat acum 4 ani nu a stiut sa-mi spuna un lucru important simplu sa nu ma prezint la divort find cetean romani si legea aplicabila divortului 105./1992 art.22 ce stabileste divortul conf. art 20 nu se admitea actiunea fiind de competenta just. Rom. ma judecam in Romania si nu traiam calvarula 4 ani in care 2 ani sa mi se ascunda sotia sa nu-mi vad copilul dupa care justitia spaniola decide incredibil far vre-o circunstanta de delict infractiune sa-l vad pazit la politie cu interdictia sa paraseasca minorul Spania ce nici in prezent dupa 4 ani nu cunosc unde se gaseste in Spania.
Din investigarile mele juritice constat ca privind divortul competenta jurisdictionala si procedura de judecata se aplica legea forului . Dar si masurile urgente luate de instantele straine dupa competenta locului . Dreptul roman prin urmare inlatura legea straina se aplica legea romana luind in considerare cetataniile respectiv (parinti romani copil nascut in Spania cert.n romanesc).
Iar privind leg .Ocrotirea minorului art 37 al 2 leg 105/1992 prevede ca exercitarea tutelei minorilor aplicabila este supusa legi nationale a parintilor si este precis determinata de legiuitorul roman . .Am investigat conventiile incheiate cu Spania unde printre alte conventii in vigoare si adoptate prin legi in Romaniain avem si leg .216/203 recunoasterea incredintari copiilor adoptata Luxenburg 20 mai 1980 unde f clar prin art .3 . formuleaza rezerve de nerecunoastere hot straine .privind incredintarea copil . rom.prin art 10 punctul 1.la alin. i respectiv cazul meu citez:"copilul are cetatania stat. solicitat sau resedinta obisnuita in timp ce nici una dintre legaturi nu are cu statul de origine ".si de asemenea punctul 2 acelas articol stabileste nerecunoasterea sau suspendarea de recunoastere pt. motivele de la alin. b. citez "daca proced. privind incred.copil. initiata inainte ca procedura in statul de origine sa fie introdusa ,este in curs in statul solicitat " ( ultima fraza nu stiu cum se interpreteaza domnule avocat este ambigua ).Mai avem si alte conventii unele aplicabile unele suprapuse cu aplicarea regulamentelor CE.unde de asemenea se mentioneaza ocrotire minorului de copetenta legiutorului roman .
In cazul meu Incerc acum sa introduc la curtea de casatie spaniola unde imi este procesul in recurs ,cerere de necompetente a judecari divortului respectiv ocrotiri minorului in acest sens v-as ruga sa-mi raspundeti punctul de vedere al dumneavoastra interpretarea corecta a competentei in cazul meu.
1. Poate fi invocata aceasta leg 216 cu ce am explicat privind necompetenta atasind ca proba aceasta lege ??
2.Va rog avind experenta in domeniu international drept familiar sa-ma lamuriti de competenta carui stat apartinem Spaniol sau Roman in cazul meu .(sau daca vreti in general .).privind divortul si competenta stabiliri ocrotiri minorului din parinti romani rezidenta provizorie minor nascut in Spania cu cert. n. romanesc?? ?????????
3. Daca conventiile incheiate cu Spania de Rom. privind competenta se aplica (respectiv ar trebui sa fie aplicabile) de la data depuneri divortului in 2005 inainte de aderare sau se aplica Regulamentul Bruxel ll.de dupa aderare retroactiv luinduse in considerare data depunerii cereri de recunoastere a hotaririlor jud .In Romania si implicit competenta .??????
4. Ce argument de necompetenta ar prevedea legile romane sau conventiile cu Spania pentru a cere intreruperea procesului in favoare stat. Roman ( a cere necompetenta )odata ce m-am prezentat la divort considerindu-se aceasta in termeni juritici as fi recunoscut competentei statului Spaniol
Va multumesc!!!
da buna precizare raminem la litera i.) daca eu am interpretat ca o eroare ca statul solicitat este Romania atunci care este semnificatia " statulde origine " ???ca articolul se refera clar recunoasterea hot. prin rezerva art 10 a statului Roman . este posibil sa interpretez gresit !!!
se mai intampla .....:)
Totusi, sunt chiar curios ce motive s-a invocat de s-a obtinut interdictia copilului de a parasi Spania ....
Poate , daca aveti timp, le prezentati succint pe acest topic ....sa ne dam si noi seama cum se judeca in Spania ....;)
Nu sa cerut in Romania inca nimic numai penal rele tratamente aplicate minor
Va multumesc pentru precizare recursului la c.de casatie Spania .In sfirsit !!!!!!:D
Statul de origine reprezinta statul de unde provine hotararea (exista si formularea "hotararea de origine") a carei recunoastere se solicita in alt stat contractant (stat solicitat).
Sau altfel spus, folosind Romania si Spania in locul termenilor din text el s-ar "traduce"/citi asa:
recunoasterea ....poate fi refuzata.... si ...daca
copilul avea cetatenia statului solicitat (roman) sau resedinta obisnuita in acest stat (Romania) in timp ce nici una din aceste legaturi (adica nici cetatenia nici resedinta) nu exista cu statul de origine (Spania).
Ori in cazul de fara Romania nu ar putea sa nu recunoasca hotararea de vreme ce copilul avea resedinta in Spania
precizari privind interdictia minorului de a parasi Spania . conform art 158 c.civ .ce prevede ca judecatorul poate dicta :
-masuri necesare pentru a evita sustragerea minorului de unul din parinti
b)poate interzice iesirea din teritoriul spaniol fara autorizatie judecatoreasca
c) interzicerea expedierii pasaportului minorului sau retinerea pasaportului daca a fost expediat .
Practic la mine nu exisista decit o adresa a ambasadei Romane catre casa de drogati si catre m justitiei cerind explicatii de ce nu poate tatal sa-si vada copilul cind justitia nu-i interzice acest drept .
Dar pe fond nu motiveaza nimic privind acest aspect ci in mod abuziv precizeaza articolu si incheie.
In concluzie pot explica aceasta interdictie doar cu justificarea basmului popular A DROBULUI DE SARE din virful muntelui sa nu vina la valepeste sat. #-o
Nerespectarea
beti66
BUNA ZIUA,
IN URMA DIVORTULUI FACUT IN SPANIA , AM OBTINUT CUSTODIA COPILULUI .( ATAT EU CAT SI COPILUL SUNTEM REZIDENTI SPANIOLI ) . CONFORM ... (vezi toată discuția)
Divort
sorella
Sora mea este stabilita in Spania impreuna cu sotul si cei doi copii minori. De curand au hotarat sa divorteze. Unul vrea ca divortul sa se desfasoare in ... (vezi toată discuția)