avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... necompetenta judecari incredintari copiilor romani in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

necompetenta judecari incredintari copiilor romani in UE

INTREBARE !!Daca un stat comunitar (contractant )respectiv (Spaniol )aplica masuri de protectie a drepturilor parintilor (mamei sau tatalui ) si a drepturilor si protectie copiilor cetateni altui stat Roman fie nascuti in statul contractat (Spania )fie nascuti in Romania luind masuri de protectie pentru minor de a nu parasi statul contractat respectivsi in care se afla (statul Spaniol) fara aprobarea ambilor parintiilor de si nu sunt cetateni statului contractant decit cu statut de rezidenti iar statul de origine statul Roman are si aplica prioritar prin legile propii aceleas masuri de protectie privind drepturile minorilor protectia lor de a nu parasi tara fara aprobare parintilor LEGEA APLICABILA PRIVIND OCROTIREA SI INCREDINTAREA MINORULUI DE COMPETENTA CARUI STAT APARTINE ??????
Doamna avocat/a !!
Ma confrunt cu un divort de 4 ani apelat in Spania de exsotie .Nici un avocat acum 4 ani nu a stiut sa-mi spuna un lucru important simplu sa nu ma prezint la divort find cetean romani si legea aplicabila divortului 105./1992 art.22 ce stabileste divortul conf. art 20 nu se admitea actiunea fiind de competenta just. Rom. ma judecam in Romania si nu traiam calvarula 4 ani in care 2 ani sa mi se ascunda sotia sa nu-mi vad copilul dupa care justitia spaniola decide incredibil far vre-o circunstanta de delict infractiune sa-l vad pazit la politie cu interdictia sa paraseasca minorul Spania ce nici in prezent dupa 4 ani nu cunosc unde se gaseste in Spania.
Din investigarile mele juritice constat ca privind divortul competenta jurisdictionala si procedura de judecata se aplica legea forului . Dar si masurile urgente luate de instantele straine dupa competenta locului . Dreptul roman prin urmare inlatura legea straina se aplica legea romana luind in considerare cetataniile respectiv (parinti romani copil nascut in Spania cert.n romanesc).
Iar privind leg .Ocrotirea minorului art 37 al 2 leg 105/1992 prevede ca exercitarea tutelei minorilor aplicabila este supusa legi nationale a parintilor si este precis determinata de legiuitorul roman . .Am investigat conventiile incheiate cu Spania unde printre alte conventii in vigoare si adoptate prin legi in Romaniain avem si leg .216/203 recunoasterea incredintari copiilor adoptata Luxenburg 20 mai 1980 unde f clar prin art .3 . formuleaza rezerve de nerecunoastere hot straine .privind incredintarea copil . rom.prin art 10 punctul 1.la alin. i respectiv cazul meu citez:"copilul are cetatania stat. solicitat sau resedinta obisnuita in timp ce nici una dintre legaturi nu are cu statul de origine ".si de asemenea punctul 2 acelas articol stabileste nerecunoasterea sau suspendarea de recunoastere pt. motivele de la alin. b. citez "daca proced. privind incred.copil. initiata inainte ca procedura in statul de origine sa fie introdusa ,este in curs in statul solicitat " ( ultima fraza nu stiu cum se interpreteaza domnule avocat este ambigua ).Mai avem si alte conventii unele aplicabile unele suprapuse cu aplicarea regulamentelor CE.unde de asemenea se mentioneaza ocrotire minorului de copetenta legiutorului roman .

In cazul meu Incerc acum sa introduc la curtea de casatie spaniola unde imi este procesul in recurs ,cerere de necompetente a judecari divortului respectiv ocrotiri minorului in acest sens v-as ruga sa-mi raspundeti punctul de vedere al dumneavoastra interpretarea corecta a competentei in cazul meu.
1. Poate fi invocata aceasta leg 216 cu ce am explicat privind necompetenta atasind ca proba aceasta lege ??
2.Va rog avind experenta in domeniu international drept familiar sa-ma lamuriti de competenta carui stat apartinem Spaniol sau Roman in cazul meu .(sau daca vreti in general .).privind divortul si competenta stabiliri ocrotiri minorului din parinti romani rezidenta provizorie minor nascut in Spania cu cert. n. romanesc?? ?????????

3. Daca conventiile incheiate cu Spania de Rom. privind competenta se aplica (respectiv ar trebui sa fie aplicabile) de la data depuneri divortului in 2005 inainte de aderare sau se aplica Regulamentul Bruxel ll.de dupa aderare retroactiv luinduse in considerare data depunerii cereri de recunoastere a hotaririlor jud .In Romania si implicit competenta .??????

4. Ce argument de necompetenta ar prevedea legile romane sau conventiile cu Spania pentru a cere intreruperea procesului in favoare stat. Roman ( a cere necompetenta )odata ce m-am prezentat la divort considerindu-se aceasta in termeni juritici as fi recunoscut competentei statului Spaniol
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 26 Martie 2008
adica sa inteleg ca de la el putere sau la cererea unuia dintre parinte, judecatorul spaniol a interzis iesirea din tara a copilului dvs fara a avea un motiv plauzibil la baza ....:(
Stimate avocata este posibil sa incurc eu in termeni juritici cum spuneti d-voastra statul de origine dar poate nu am inteles eu termenul statul de origine a unui cetatean inteleg ca nu poate fi decit statul de unde provine originea lui adica cetateni romani au originea statul Roman . Totusi propun sa avem legea in fata decit frinturi sau articole mai ales ca culmea 216 este in vigoare dupa spusele m justitie daca consider de buna competenta precizarea lor Dar va rog daca o cititi legea putin in ce ma priveste imi spuneti mai concret ce-mi articole imi corespund . Refuz sa cred ca chiar aceasta lege nu are repet pt. minorii romani sau rezerva procesurala de a judeca incredintarea stat .Roman a minorilor plecati peste hotare . aldmiteri se aplica reversul medaliei a facut o lege ca straini sa poata retine copii romani cu minuta noastra am semnat o legea inpotriva propilor cetateni .
da !!! incredibil dar adevarat de ce vati mira sunt sute de cazuri :: un caz asemanator a fost al lui Vasilica Robuce sia dat foc in 2004 in fata presedentiei in urma neprimiri lui de pres. Basescu parinte ce avea o sentinta de custodie pentru el hot. romaneasca si nu au recunoscuto i-au luat copilul cind a venit cu el in spania sa-si vada mama .a facut puscarie o luna a oprit trenurile la Haga si a cedat tragic murind in bucuresti .toate agent. de presa au dat cazul inafara de mailat (a nu se confunda cu cazul de anul trcut a romanului f bani ce si-a dat foc. Cazul meu totusi a fost prezentat la Tv spania cit si intro-o carte in mii de exemplare aici avem si cazul V.Robu prezentat detailat .
Vedeti, aici e riscul. Omul citeste singur prin legi, intelege ce-ntelege se duce de multe ori singur prin instante sa transmita ce-a priceput si iese ce iese... (semnificatia notiunii de stat de origine e cea pe care v-am dat-o eu ... n-are nimic cu "originea" la care va ganditi dvs).

Dar e ceva ce eu insami n-am priceput aici...

Aceasta hotarare care interzice parasirea Spaniei este de fapt o masura vremelnica (urgenta)... adica e data pana la judecarea pe fond a divortului si incredintarii? Adica, dincolo de acesta hotarare, va judecati in paralel (sau subsecvent) intr-un proces de divort in care se discuta si CUI sa-i fie IN FINAL incredintat copilul?

Va descriu cronologia pentru a intelege toate demersurile
Atit mama cit si subsemnatul am facut recurs la instantele superioare amindoi contestam programul de vizita iar pe parcursul anilor 2005 -2008 cererile principale a divortului si ocrotirea minorului sunt apelate in recurs iar in prezent sunt apelate la curtea suprema de casatie
Tot de la aceias instanta Judecat.de Familie 22 in urma cereri mele de a cunoaste unde este copilul se da o alta sentinta in septem. 2006 care inpune mamei sa-mi comunice toate aspectele vieti copil gradin. medic etc dar nici in prezent cu toate cererile nu se pune in executie si nu cunosc unde este copilul .dupa 4 ani ce in continuare imi este ascuns de sotie
Mentionez instanta de jud. 22 de fam nu retine nici o infractiune delict la pronuntarea divortului nu admite nici martori si nici nu se admite ca martor medicul pediatru al copilului Coplilul era in primele doua luni sanatos In prezent copilul se prezinta la politie intr-o stare de sanatate de o gravitate ce n-as dori sa o prezint aici.

Concluzile in urma acestor restrictii minorul este izolat complect de tara lui de familie lui cultura, religie etc ,violindu-se intimitatea familiara a vizitei tatalui cu minorul prin supravegherea exagerata la politie cu camere si paza ,
Mi se incalcate drepturile fundamentale dea-mi exercita cresterea si educa minorului in libertate prin masuri controlate de supraveghere cu camere inchisi si paziti la politie . Masuri ce nu corespund legii statului Spaniol sau Romane legi ce nu conditioneaza vizita sau existenta legaturilor personale ale tatalui cu copilul de stabilirea unor ingradiri sau privare de libertate in exercitarea drepturilor si indatoririlor legitime parintesti decit in cazuri exceptionale.

DERULAREA DIVORTULUI RECURSUR si a CERERILOR LA JUDECATORIA22 DE FAMILIE MADRIT

-17 ianuare 2005 sotia prezinta cerere de divort
- in 5 ian.2006 s-a dat prima sentinta de divort tutela minor ambii parinti ,custodie minor mamei,restrictia neparasirii spaniei de minor regim vizita asistata 3 ore la 2 saptamini intru-n apartapent al primariei in asociatia APROME .
-7 feb.2006 tatal cer executarea provizorie a sentintei neavind nici un contact cu minorul din aug.2004
-27 feb.2006 mama minorului prezinta cerere de opunere a se executa regimu de vizita prezinta cere cerere de suspendarea vizitei respinsa de judecator .
- 1. martie 2006 tatal prezinta cerere de recurs contra sentintiei din 5 ian 2005 nu pot fi de acord cu pastrarea de sotie a numeluimeu de famile de si am cerut schinbarea , cer scoaterea interditiei minorului de a iesi din Sdpania vizitari tari lui Romaniei si de asi cunoastere rudelor .
-4 mart.2006 mama minorului prezinta si ea recurs la sententia din 5 ian 2005 nefind de acord sa-mi cunosc fiul .
- 6 april. 2006 asociatia APROME afiliata justitiei si primariei propune judecatorului schimbarea vizitei minorului la politie dar adresa soseste la judecator de abia la 18 mai dupa ce vad la APROME minorul fara a avea nici un incident circa 4 luni .
- 18 april 2006 tatal prezinta judecaturului denuntia in penal pentru ONG-ul CARRM si mama admisa de procuratura generala privind delictu de sechestru minor si asociatii ilicite etc.
- 18 mai. 2006 judecatorul 22 de familie al carei sentinta dispune derivarea vizitei minorului la politia Vinateros din Madrid .
- 23 mai 2006 tatal prezinta recurs la sentinta din 18 mai privind vizita minorului inchis si supravegheat la politie ce am un regim de detinut sub paza continua camera de supraveghere in prezenta politistilor .
- 20 iun.2006 tatal prezint o noua cerere de executie a sentintei din 5 ian 2005 pentru a-mi putea exercita in libertate drepturile parintesti tutela denunt stare grava de sanatate a copilului rani pierderea cunostintei cerere respinsa
- 30 iunie 2006 se respinge recursul tatalui facut in 23 mai 2006 privind scoaterea vizitarei minorului de la politie fara motivatii
-6 iul. 2006 prezint recurs in apel contra deciziei anterioare.
-21 sept.2006 judecatoria 22 de familie Madrid admite cererea tatalui si pronunta o sentinta definitiva in care mama este obligata sa ma informeze de toate aspectele viieti copilului gradinita medic etc
- 9 octombrie 2006 mama prezinta cerere de recurs in care se opune contra deciziei anterioare .
- 10 ian 2007 audientia provinciala de mad.rezolva recursul depus de ambele parti contra sentintei de divort din 5 ian 2006
se recunoaste si confirma integritatea sententiei .
-30 ian 2007 setinta jud ce mentine sentinta din 21 sept ca mama sa ma informeze de aspectele vieti copilului .
- 15 feb 2007 .mama prezinta recurs inpotriva sentintei anterioare din 30 ian 2007.tribunalul superior prin sententa 20 feb 2007 respinge recursul de apelare .
- 5 martie 2007 tatal solicita judecatorului executarea sentintei definitive in urma refuzului mamei de a ma informa unde se afla copilul cer unde se afla copilul cer custodia copilului
-13 april 2007 audientia provincial de Mad. sectiunea 22 rezolva recursul de apelare privind cererea tatalui de schinbare a regimului de vizita la politie si mentine decizia dinainte .
17 sep2.2007 .tatal prezinta apel cerind din nou custodia minorului si sa cunoasca gradinita medicul cerind judecatorului sa cunosc unde se gaseste traieste copilul reclam imposibilitatea de a-mi exercita indatoririle parintesti .
- 25 sept 2007 se da sentinta de la juddecatoriei 22 Madrid neacordinduse custodia si cele cerute mentinindu-se vizita la politie
-21 nov 2007 tatal prezinta recurs in apel pentru rezolutia anterioara

Alte discuții în legătură

Pensile alimentara stabilita de instanta din strainatate Iulia Banu Iulia Banu Am urmatoarea situatie: divort pronuntat in strainatate, hotarare prin care se stabileste incredintarea copilului mamei precum si pensie alimentara. Tatal ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea beti66 beti66 BUNA ZIUA, IN URMA DIVORTULUI FACUT IN SPANIA , AM OBTINUT CUSTODIA COPILULUI .( ATAT EU CAT SI COPILUL SUNTEM REZIDENTI SPANIOLI ) . CONFORM ... (vezi toată discuția)
Divort sorella sorella Sora mea este stabilita in Spania impreuna cu sotul si cei doi copii minori. De curand au hotarat sa divorteze. Unul vrea ca divortul sa se desfasoare in ... (vezi toată discuția)