avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA, norma de venit, neinregistrat scopuri TVA, ce ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA, norma de venit, neinregistrat scopuri TVA, ce implica depasirea pafonului

Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica depasirea plafonului TVA (119.000 RON)? 24% din ce incasez reprezinta TVA si trebuie sa-l vars statului sau serviciile fiind prestate in Romania pentru o firma din SUA TVA-ul ar fi 0?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 19:36, 9 Iunie 2011
art. 126 cod fiscal
9) Operaţiunile impozabile pot fi:
a) operaţiuni taxabile, pentru care se aplică cotele prevăzute la art. 140;
b) operaţiuni scutite de taxă cu drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa, dar este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii. În prezentul titlu aceste operaţiuni sunt prevăzute la art. 143 - 144^1;
c) operaţiuni scutite de taxă fără drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii. În prezentul titlu aceste operaţiuni sunt prevăzute la art. 141;
d) importuri şi achiziţii intracomunitare, scutite de taxă, conform art. 142;
e) operaţiuni prevăzute la lit. a) - c), care sunt scutite fără drept de deducere, fiind efectuate de întreprinderile mici care aplică regimul special de scutire prevăzut la art. 152, pentru care nu se datorează taxa şi nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziţii.


deci dvs. in acest moment desfasurati operatiuni scutite fara drept de deducere.

art. 145
2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;


pentru ca taxa sa fie deductibila, operatiunea trebuie sa fie desfasurata de o persoana care nu desfasoara operatiuni scutite, iar beneficiarul trebuie sa fie persoana impozabila, deci nu persoana fizica.

practic, prestarea dvs. daca ar fi efectuata in romania ar intra in calcul la plafon, corect? indiferent daca o efectuati catre persoane fizice sau juridice si chiar daca dvs. desfasurati activitati scutite fara drept de deducere, asa cum am aratat mai sus.

prestarile pentru care locul se considera a fi in strainatate, urmeaza aceeasi regula.

P.S. va rog sa faceti o adresa scrisa, cu nr. de la registratura, catre biroul asistenta contribuabili din cadrul directiei generale a finantelor publice de care apartineti, iar apoi sa postati raspunsul undeva, sa ne "lamurim" si noi.

edit:
daca de exemplu, o societate, care printre altele presteaza si servicii stomatologice in strainatate.
aceste venituri nu vor intra in calculul plafonului, intrucat acest tip de operatiune este scutita fara drept de deducere in romania, pentru ele nu se datoreaza tva si nici nu este permisa deducerea tva, deci tva nu ar fi deductibila daca ar fi realizata in romania.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
jester, utilizator
jester a scris:

prestarile pentru care locul se considera a fi in strainatate, urmeaza aceeasi regula.


Nu stiu daca pot fi de acord cu afirmatia asta, cel puting dupe ce scrie in Art 152 alin (2):

Cifra de afaceri contine:
- in Romania: valoarea livrarilor/prestarilor [...] "care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere".
- in strainatate: valoarea livrarilor/prestarilor "daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania".

"Care ar fi taxabile" si "daca taxa ar fi deductibila" au sensuri total diferite. Achizitiile facute de o persoana fizica romana in Romania sunt intotdeauna taxabile (minus cateva exceptii gen spitalizare) dar nu sunt niciodata deductibile. De aici diferenta care mi se pare necesara intre o prestare la PF american (nu e deductibil) si prestare la PF roman (este sigur taxabil).


In alta ordine de idei, domnul Jester, sunteti cumva contabil autorizat? Faceti consultanta? Fiindca tocmai am infiintat PFAul si am nevoie de ceva indrumare cu hartogaria, jurnale, declaratii, casa de marcat (daca trebuie ma impusc), etc.
nu sunt nici una nici alta, eu doar am vrut sa va ajut sa fiti in legalitate in cazul in care veti depasi plafonul de 35.000 euro.

in rest, toate cele bune si mult succes in afaceri!
Ar fi interesant de stiut daca cei din SUA au costuri suplimentare atunci cand platesc catre PFA-ul tau platitor de TVA serviciile IT. In caz ca au costuri suplimentare e posibil sa iti ceara sa reduci suma de pe factura...

Popu a scris:

ciuc143 eu nu am depasit plafonul (cel putin asa imi iese din "calculele" mele). Aveam ceva bani de incasat, am aminat predarea proiectului pina in ianuarie, am predat proiectul in ianuarie, plata la predare, deci trebuie sa fiu atent anul asta cum stau cu plafonul.
Dar daca sunt scutit de TVA pentru servicii informatice pentru o firma din SUA mai bine as iesi sa ma inregistrez ca platitor si sa recuperez TVA-ul din ce cumpar. Deocamdata sa vedem ce se intampla cu norma de venit, daca ma obliga astia sa trec la real atunci probabil o sa ma inregistrez si ca platitor de TVA si o sa incerc sa recuperez TVA-ul si din piatra seaca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cifra de afaceri roxu69 roxu69 Contul 7582 intra in cifra de afaceri pentru plafonul de tva? (vezi toată discuția)
Calcul cifra de afaceri plafon tva irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O societate neplatitoare de tva presteaza servicii de programare software catre firme din RO si catre firme din SUA. Cum se calculeaza cifra de ... (vezi toată discuția)
Cota tva PetreAndrei PetreAndrei Buna, as vrea sa stiu si eu daca legea conform careia orice persoana sau firma care depaseste intr-un an de zile cota de tva si devine platitor de tva se ... (vezi toată discuția)