iata ce imi spune cineva de pe alt forum:
"faptul ca exista o procedura care stabileste modul in care casele teritoriale de pensii vor primi cartile de munca de la persoanele aflate in evidenta agentiilor teritoriale pt ocuparea fortei de munca nu inseamna ca agentiile pt ocuparea fortei de munca trebuie sa faca ceva. ramane valabila reglementarea din HG 1768/2005, care spune ca cel ce detine sau pastreaza cartea de munca (in acest caz, ismi3ismi) este obligat sa se ocupe de predarea ei pt scanat.
ismi3ismi, imi pare rau ca o sa fii amendat (sper totusi sa fie mai indulgenti cu somerii si sa nu va amendeze), dar cauti degeaba un alt vinovat. "
Iar raspunsul meu este:
"Prin HG 1768/2005"Art.2 – (1) Persoanele fizice si juridice care deÑin sau păstrează, potrivit prevederilor legale,
carnete de muncă, sunt obligate să pună aceste documente la dispoziÑia casei teritoriale de pensii pe a
cărei rază teritorială îsi au domiciliul sau sediul "
se face referire la obligarea de a pune la dispozitia casei de pensii a cartii de munca, in vederea scanarii,in sensul de a nu te opune acestui lucru ,de a nu refuza sa predai cartea celor abilitati sa preia cartile,respectiv agentiei de somaj,in cazul meu.A o pune la dispozitie nu inseamna ca trebuie sa o predai ,neaparat personal ,direct la casa de pensii,ci,dimpotriva,acest lucru nici nu se doreste,aceasta situatie desfasurandu-se mai bine prin institutiile abilitate care tin evidenta cartilor de munca :
HG 1768/2005,art2,pct(5):" Procedurile practice de preluare a carnetelor de muncă de către casele teritoriale de pensii,
graficul predării-preluării, precum si orice alte operaÑiuni necesare bunei desfăsurări a acestei activităÑi se
stabilesc prin ordin al ministrului muncii, solidarităÑii sociale si familiei."
Iar ordinul este :
"In vederea aplicarii acestor prevederi legale, prin Ordinul MMSSF nr.98/2006, au fost aprobate procedurile de predare/primire a carnetelor de munca la casele teritoriale de pensii, dupa cum urmeaza:
a) Proceduri de predare/primire a carnetelor de munca aflate in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca la casele teritoriale de pensii, in vederea aplicarii prevederilor art.160 alin.(6) din Legea nr.19/2000;
Proceduri de predare/primire a carnetelor de munca aflate in evidenta institutiilor din administratia publica centrala sau locala ori a angajatorilor, societati comerciale sau regii autonome cu capital majoritar de stat, la casele teritoriale de pensii, in vederea aplicarii prevederilor art.160 alin.(6) din Legea nr.19/2000;
c) Proceduri de predare/primire a carnetelor de munca de la persoanele aflate in evidenta agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca la casele teritoriale de pensii, in vederea aplicarii prevederilor art.160 alin.(6) din Legea nr.19/2000;"
Daca ar fi cum spui tu,smiley,nimeni dintre cei numiti mai sus nu ar fi trebuit sa faca nimic,si fiecare dintre noi ar fi trebuit sa mergem cu cartile in mana la casele de pensii,ceea ce ar fi fost absurd,din moment ce platim institutii ale statului sa se ocupe de cartile nostre de munca(s-au alocat fonduri de la buget pt aplicarea acestei legi).Foarte multe cunostinte ale mele, care sunt angajate,habar nu au despre aceasta scanare,desi cartile lor sunt scanate,fiind predate prin ITM .
As vrea sa-mi raspunda persoane care au pregatire juridica,daca se poate,va rog: pot,in baza celor de mai sus sa dau in judecata agentia de somaj la care sunt in evidenta,pe motiv ca nu mi-a luat cartea pt a o preda casei de pensii pt scanare? "
adelaida_07 a scris:
Puteti merge la AJOFM si sa depuneti carnetul si acesta va fi scanat.
Dar,am intrebat la agentia de somaj daca ei primesc cartile pt predare la casa de pensii in vederea scanarii,si au zis ca nu au nicio circulara in acest sens.Apoi,daca o predau acum,cei de la casa de pensii au spus ca primesc amenda,din cauza ca nu am predat-o pana pe 30 n0v 2010.
Doamna,eu aman de ceva timp o consultatie medicala care imi este necesara,din cauza ca acea consultatie costa 150 ron.Ca sa dau 150 ron amenda DEGEABA,ma intriga si ,mai degraba ,daca nu am cum recupara acesti bani,nu duc cartea acum,ci cand voi ajunge la pensie,adica peste vreo 15 ani.
Buna ziua!Va cer si eu un sfat:ce trebuie sa faca tatal meu in cazul in care nu a stiu ca trebuie scanata cartea de munca.Mentionez ca d-lui este in somaj si are cartea
de munca acasa.S-a prezentat ieri, 20.01.2011, la ITM si nu i-a mai fost primita cartea de munca deoarece s-a incheiat procesul de scanare si a fost trimis acasa "sa astepte noile reglemetari guvernamentale".In acest caz cum se procedeza?Am citit ca se vor da amenzi pt cei care nu au predat cartea de munca la scanat?Este adevarat?
Multumesc pentru atentie!