avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale control din partea anaf asupra unei societati radiate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

control din partea anaf asupra unei societati radiate

Salutare tuturor membrilor acestui forum.
As dori sa va intreb daca este posibil ca anaf sa efectueze control fiscal asupra unei srl pt care s-a pronuntat decizia de radiere de la registrul comertului/judecatorie.
Mai adaug ca anterior procedurii de radiere am cerut rambursare de tva si am primit acest tva fara control prealabil din partea anaf. In plus, la momentul dizolvarii, am cerut certificat de atestare fiscala catre anaf si am primit acest certificat in care se specifica ca societatea nu are datorii catre buget.
Si as mai intreba, poate, ce risc in calitate de administrator/asociat unic al acestei srl daca, in eventualitatea in care inspectorii anaf hotarasc sa amendeze societatea, eu decid sa nu efectuez nici un fel de plata ?
Cel mai recent răspuns: eu1961 , utilizator 13:02, 30 Ianuarie 2012
D-le SAD am ramas pe aceasi cale. Nu mi-am schimbat absolut nimic din pareri.
Daca urmariti raspunsurile mele veti putea constata si singur.
Controlul este posibil si daca PJ este radiata, potrivit obligatiilor de pastrare a documentelor.
Administratorul curat, nu va avea probleme, PJ sau administrator cu nereguli atrage sanctionarea PJ si/sau administrator.
ce se intampla cu actele care au fost facute de ANAF in decursul anilor asupra unei societati care acum este radiata ?
Daca ati fi ceva mai explicit poate ca cineva o sa va raspunda multumitor...actele se vor pastra cat prevede legea pe fiecare categorie in parte.
pantazi a scris:

Intre timp am aflat motivul pentru care inspectorii doreau sa faca inspectia. In baza lor de date firma aparea ca activa si la fel am vazut ca aparea si pe un link al lor catre onrc, desi eu am verificat pe recom.onrc.ro si acolo apare radiata. Asa ca ei nu aveau habar de faptul ca firma fusese radiata si ei urmau calea fireasca de a verifica in urma cererii de rambursare de tva.
Mai mult, am inteles ca vor veni chiar si daca este radiata pentru ca asa s-ar specifica in codul de procedura fiscala pt rambursarile de tva.


Intrebare:

In ce masura, asupra activitatii desfasurate de un agent economic mai poate fi efectuata o inspectie fiscala in cazul in care, la data initierii acesteia, agentul economic era radiat din Registrul comertului?

In plus, se mai poate efectua la un astfel de agent economic un control incrucisat pentru verificarea unor operatiuni comerciale daca este radiat si daca nu mai exista ca si contribuabil?

Raspuns:

Asa cum este si firesc, o societate radiata din Registrul Comertului nu mai are calitatea de contribuabil, motiv pentru care nu mai poate fi supusa unei inspectii fiscale sau a unui control incrucisat. in baza prevederilor OG 92/2003 , republicata, privind Codul de procedura fiscala , cap. I, art. 94, alin. (1), inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili.

Daca acel contribuabil nu mai exista, fiind radiat in baza prevederilor Legii 31/1990, republicata privind societatile comerciale inspectia fiscala nu mai are obiect. De asemenea, o societate radiata nu mai figureaza cu obligatii fiscale de plata in fisa de evidenta analitica pe platitor organizata la nivelul organului de administrare fiscala aspect care rezulta si din prevederile art. 176 "Insolvabilitatea" alin. (6) din Codul de procedura fiscala .

Conform acestui articol, creantele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiati din registrele in care au fost inregistrati se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale.


De asemenea, la un contribuabil radiat nu mai poate fi efectuat nici controlul incrucisat.

Faptul ca ati fost anuntati pentru efectuarea unei inspectii fiscale generale si partiale, inclusiv pentru efectuarea unui control incrucisat, inseamna ca figurati activ in evidenta analitica pe platitor a organului fiscal. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca reprezentantul legal al societatii radiate d.p.d.v. juridic avea obligatia sa predea organului fiscal competent certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia in termen de 30 de zile de la data radierii, obligatie care rezulta din prevederile art. 77 din Codul de procedura fiscala .

Astfel, pentru radierea fiscala, reprezentantul legal trebuia sa depuna sau urmeaza sa depuna in cel mai scurt timp declaratia cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1" la care se anexeaza dovada radierii d.p.d.v. juridic. Aceasta declaratie se completeaza la sectiunea F "DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI" punctul 3 "Radiere" in care se inscrie data de la care s-a efectuat radierea la registrul comertului
.


[ link extern ]




Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
ContSters233047, utilizator
titlurile executorii prin care au fost stabilite obligatiile fiscale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere srl ANCA-ELENA ANCA-ELENA buna seara , va rog un mic ajutor doresc sa inchid societatea pe care o administrez impreuna si prietenul meu, nu avem datorii la fisc, am platit absolut tot ... (vezi toată discuția)
Srl cu amenda de lipsa bilant neachitata Cipmars Cipmars Salut, am fost asociat cu cineva intr-o firma. Respectiva persoana era trecuta ca administrator. Din 2008 am primit amenda de bilant nedepus si de atunci firma ... (vezi toată discuția)
Inchidere firma fara activitate - nu am depus nici un act la fisc Profelis Profelis Am o firma pe care am infintat-o in 2005 ce nu a avut niciodata activitate, nu am depus nici o declaratie fiscala etc... Pur si simplu am creat-o am ... (vezi toată discuția)