avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate fost sot vs tata natural
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate fost sot vs tata natural

Buna ziua

Am un copil de 6 luni nascut la o luna dupa ce am divortat de sot, care nu e in fapt tatal copilului. La primarie au trecut in certificatul de nastere pe fostul sot ca tata, am inteles ca asa spune legea. Fostul sot nu stie de copil, eram despartiti de cativa ani buni, el este acum la munca in Italia si sansele sa ne mai intalnim vreodata sunt minime, eu m-am mutat in alt oras. Problema e acum cu tatal natural al copilului, care m-a dat in judecata pt paternitate si program de vizitare la copil. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. poate obtine drepturi de tata atat timp cat in certificatul de nastere figureaza fostul sot si nici eu nisi el nu facem tagada paternitatii?
2. daca la prima intrebare raspunsul este afirmativ, este obligatoriu sa-i poarte numele copilul?
3. tinand cont de varsta copilului, i se poate da dreptul sa-l ia la el cateva ore pe zi ?
Precizez ca din motive pe care nu vreau sa le detaliez eu as prefera ca tatal sa iasa din viata noastra, pentru binele copilului.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:17, 20 Martie 2008
Trebuie facuta tagada paternitatii.
Eu cred ca daca deschideti proces o sa recunoasca ca nu este tatal copilului.AVETI DREPTUL SA II CERETI PENSIE DE INTRETINERE SI DACA STIE CA NU ESTE COPILUL LUI CE ROST ARE SA PLATEASCA ?
Daca recunoste si aveti si martori spre a fi audiati aveti sanse sa scapati de testul ADN care este scump.Il puteti audia ca martor chiar pe adevaratul tata.

Insa, poate are si el ceva motive sa fie suparat...
Sigur ca acest lucru nu justifica dorinta lui de a va face viata ,, un iad".
Poate ca ar fi bine sa rezolvati pe cale amiabila in fata instantei.
Un avocat care sa detensioneze situatia cred ca ar fi bine venit intrucat fara avocat exista riscul sa intampinati probleme si sa ajungeti la testul ADN ( care este in jur de 3000 lei).


avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, fostul sot nu stie de copil. Interesul meu este ca tatal natural sa nu ii faca rau, pentru asta as dori sa nu ii fie recunoscuta paternitatea. Fostul sot nu va face tagada pt ca nu stie, eu nu o voi face pentru ca nu vreau. Intrebarea era daca in aceste conditii tatal natural poate sa-si ceara drepturile. Oficial copilul are deja un tata.
Evident ca nu am nici cea mai mica intentie sa solicit pensie de la fostul sot, care figureaza in momentul de fata ca tata pe certificatul de nastere. Sper ca e mai clar acum.
O sa ii fie respinsa actiunea adevaratului tata pana nu se solutioneaza tagada paternitatii.

Iar paternitatea fostului sot este prezumata de lege.De aceea, figureaza ca tata in certificatul de nastere.
Dvs. va referiti de fapt la dreptul de a exercita drepturile parintesti de catre fostul sot.
El are dreptul de a cere justitiei sa exercite legaturi personale cu minorul si are sanse de a obtine acest drept.
Totusi daca va veti apara in sensul ca, nu el este tatal minorului cererea lui ar putea fi respinsa.Trebuie insa sa dovediti acest lucru.

Oficial tatal copilului este cel din actele de stare civila si nu cel natural.
Neoficial este tatal cel adevarat.
Din punct de vedere legal asa stau lucrurile.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu, domnule avocat, ararin se refera daca tatal biologic al copilului poate sa isi ceara drepturile, cu fostul nu va avea niciun fel de contact, cred ca ii va si ascunde pe cat poate existanta unui copil pe numele sau...
Una spune omul, alta ii raspunzi...
Neoficial este tata cel adevarat? Un fel de "mai bine sa-ti fie bine decat sa-ti fie rau", nu? Si din punct de vedere legal i-ai spus si chestia cu neoficialul...
:))
Eu nu am stiut toata povestea, ararin, dar cred ca se vor linisti lucrurile. Nu cred ca e buna lipsa unei relatii cu unul dintre parinti decat in cazuri extreme.
Inregistrarea aia, depinde cum e facuta ca sa fie folosita: pe ascuns sau la lumina zilei?
Nu vad de ce sa-i duci tu copilul si nici nu vad cum sa-i schimbati numele copilului si de ce. Nu vad temei legal desi unele instante, mai ceausist admit acest lucru, asa ca atentie!
Luati un avocat ca sa va spuna ce si cat sa folositi din probele pe care le detineti.
El se poate folosi si de chstiunea ca fostul st nu stie de copil, nu e un lucru tocmai in favoarea dv.
Dar trebuie vazuta actiunea si sustinerile de acolo. La fel ca si temeiurile legale invocate.
O sa ii fie respinsa actiunea adevaratului tata pana nu se solutioneaza tagada paternitatii.

Este scris mai sus, nu se vede ?
Deci, nu poate.
Si sfaturile care le dati sub aspect relational sunt daunatoare din moment ce mama copilului are motive intime ( confidentiale ) sa nu doreasca ceea ce ii sugerati.
Daca considera ca are probleme de alta natura decat juridice poate sa mearga la un psiholog si nu sa ceara sfatul unui avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii vivas vivas Sunt divortata si am un copil minor.In timpul casatoriei,am mai stat despartita de sotul meu si am avut o legatura si cu-n alt barbat.Are dreptul acel barbat ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Sunt casatorita ,dar am un baietel de 1 an jumate conceput cu un alt barbat .acesta ma poate da in judecata pt recunoasterea copilului ? maryaaa maryaaa Buna seara .Problema mea este mai ciudata si mai rara ...Sunt casatorita de 10 ani ,dar in ultima perioada rewlatia mea cu sotul meu a inceput sa se ... (vezi toată discuția)