avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... facturare gaz metan
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

facturare gaz metan

Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu folosesc cuptor electric si nu am conectata decat plita la reteaua de gaz metan.
Nu stiu daca exista vreo reglementare in acest sens, insa nu mi se pare corect sa fiu facturata la fel cu cei care dau drumul la cuptorul de gaz de dimineata pana seara pentru a incalzi apartamentul.
Multumesc anticipat.

*** Factura se emite de E-on in baza indexului afisat de contorul de bloc. Cuantumul facturii se imparte la nr. total de persoane, iar valoarea obtinuta se inmulteste, ptr fiecare apartament, cu nr de persoane care locuiesc efectiv in acea luna in apartament. Clar pana aici. Problema mea este ca familia mea de 3 persoane consuma mai putin gaz, avand doar plita pe gaz decat o familie similara de 3 persoane care utilizeaza si plita si cuptor pe gaz.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
ramonagui08, utilizator
Inteleg cum este cu statistica,dar daca tot vreti sa o faceti de ce nu activati in asociatie.
Faceti afirmatia ca administratorul are salariul mare,dar tot dumneavoastra scrieti ca
asociatia are 9 blocuri.
Intrati pe site-urile furnizorilor de utilitati si vedeti in tara ce preturi se practica.
280366 a scris:
...la apa calda, am verificat statistic, prin verificarea listelor a minim 10 Asociatii din zone diferite, ca pretul pus de Asociatia noastra e maximal, dublu chiar fata de minimul posibil - la noi 16 lei/persoana/luna...

De regula apa se plateste la metru cub si nu pe numar de persoane. Nu aveti apometre care sa masoare consumul?
Aceeasi situatie si la energia termica. Aceasta se factureaza de furnizor conform consumului masurat de gigacalorimetru la intrarea in bloc sau scara si apoi consumul pe repartitoare in fiecare apartament. Nu aveti gigacalorimetru si repartitoare?

...au un fond de salarii in jur de 60 milioane lei vechi...

Asociatia noastra este un sfert fata de a dumneavoastra ca marime iar sumele cheltuite lunar cu personalul sunt de aproximativ 3000 lei noi. Presedintele si administratorul nostru sunt platiti cu mai mult decat ai dumneavoastra, iar pentru femeile de serviciu cheltuim vreo 900 lei, repet, la o asociatie mai mica de 4 ori decat a dumneavoastra.
COTA PARTE INDIVIZA [e diferit modul de calcul fata de restul de 99% de Asociatii (la o scara e dublu-23 RON fata de altele, 11 RON, la aceeasi suprafata ~ 40 mp

Cheltuielile pe cota indiviza la noi ajung la 0,5 -0,7 lei/m.p. ceea ce duce la un cost de 20 - 28 lei/luna pentru un apartament de 40 m.p. in acestea fiind incluse salariile, cheltuieli gospodaresti si service lift, asadar fara caldura, reparatii...

Cat priveste conducerea asociatiei, proprietarii sunt suverani. organul de conducere a unei asociatii este adunarea generala. proprietarii pot convoca oricand adunarea generala conform legii si pot sa-si aleaga un alt comitet executiv, presedinte, comisie de cenzori.
Implicati-va, faceti schimbarea si rezolvati problemele asociatiei mai bine decat actualii.
De-asta v-am rugat, pt. clarificare, sa scrieti in acest post de pe Forum, cam ce cheltuieli aveti fiecare,

Am raspuns rugamintii dumneavoastra si sper sa puteti face comparatie. Noi suntem debransati, avem centrale proprii, asa ca nu va pot spune despre consumul de apa calda, gaz si energie termica. Dar, dupa cum v-am explicat, avem cheltuieli de personal ceva mai mari decat dumneavoastra daca tinem cont de marimea asociatiei.

Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Adriantot, moderator
Raspund azi Marianei Apostol: Se vede ca n-ati citit atent ce am scris eu, e adevarat, cam consistent si dens, poate nu s-a retinut exact.
Salariul de 1400 lei NET este al contabilei, Administratorul si Presedintele au in jur de 850 lei NET, si asta la program de 3 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, adica lunar 60 ore. LA 8 ORE, AR FI AVUT ~ 4.000 LEI (40.000.000 LEI VECHI !!!). PE CUVANT, AU RAMAS MASCA SI CEI DE LA CET SI PRIMARIE LA AUZUL ACESTUI SALARIU, MAI ALES CA MAI LUCREAZA SI IN ALTE LOCURI.
Daca erau blocuri de 7-10 etaje, mai ziceam ca merita, sa zic, 1200 lei. Dar Asociatia noastra cuprinde cam 450 apartamente in total. De parca contabila ar merge la fiecare apartament sau ar face munca fizica. Mai ales daca are si vreun program de contabilitate, nu se justifica acest salariu. Sa vedeti muncitori care asuda din greu si n-au nici 10 milioane la 168 ore/luna, nu 14 milioane la 60 ore/luna (ar veni de 4 ori mai mare salariul), si asta la o asociatie unde locatarii sunt "patroni", in Adunarea Generala nestiind nimeni cand si-au tras salariile astea pe timp de criza !
Recititi si ce am scris eu cu jecmanirea noastra la Caldura, Apa calda, Gaze, la fel despre cladirea ilegal construita fara aprobarea locatarilor (doar 1 bloc din 9), astfel va faceti o viziune asupra jafului de aici, si a legilor facute dupa bunul plac al "sefilor" care au si pierdut procesul definitiv si irevocabil, prin Ordonanta Presedentiala.
Recititi aici si vedeti ca nu se respecta mai nimic din Legea Asociatilor de Proprietari: [ link extern ] .
Am simtit din ceea ce ati scris ca le mai luati apararea acestor impostori care nici un contabil autorizat nu accepta, sa nu se vada ilegalitatile in contabilitate. Aici e stat in stat, e clar, mai ales ca au pus cativa oameni, chiar unii cu probleme penale, sa intimideze mai ales pe pensionari.
cat revine unui apartament cheltuiala cu:
- serviciile de contabilitate
- serviciile de administrare
- indemnizatia presedintelui.
Toate cheltuielile enumerate sunt cheltuieli comune tuturor membrilor asociatiei si cred ca se asimila art.48 din legea 230/2007 :
"Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna."

Chiar daca in articol este vorba de "proprietate comuna", si cheltuielile mentionate de dvs tot conform cotei-indivize se vor calcula.

Sorry, expirase timpul de editare si as mai fi avut ceva de completat :

HG 1588 /2007 - Normele metodologice :

"ART. 44 -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă ............. salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator,
electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de
proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de
cenzori;........ ."

Interventie moderator:
Va rog sa nu mai citati integral mesajul anterior atat timp cat se vede pe pagina si raspundeti imediat dupa el. Dialogati normal asa cum fac oamenii fata in fata fara sa repetati cuvintele partenerului.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza la nivel de bloc BogdanBarbulescu BogdanBarbulescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. La scara 1 sunt 20 de apartamente iar la scara 2 sunt doar 11. Suprafetele pe care sunt construite fiecare din ... (vezi toată discuția)
Nereguli in asociatia de proprietari lauriciul lauriciul Buna ziua, problema mea este urmatoarea: de 2 luni mi-a aparut la intretinere suma de 112 ron pentru cheltuieli administrative si salarii, separat de fondul de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza gazul consumat. Jean Valjean Jean Valjean Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului. Care ... (vezi toată discuția)