avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... facturare gaz metan
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

facturare gaz metan

Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu folosesc cuptor electric si nu am conectata decat plita la reteaua de gaz metan.
Nu stiu daca exista vreo reglementare in acest sens, insa nu mi se pare corect sa fiu facturata la fel cu cei care dau drumul la cuptorul de gaz de dimineata pana seara pentru a incalzi apartamentul.
Multumesc anticipat.

*** Factura se emite de E-on in baza indexului afisat de contorul de bloc. Cuantumul facturii se imparte la nr. total de persoane, iar valoarea obtinuta se inmulteste, ptr fiecare apartament, cu nr de persoane care locuiesc efectiv in acea luna in apartament. Clar pana aici. Problema mea este ca familia mea de 3 persoane consuma mai putin gaz, avand doar plita pe gaz decat o familie similara de 3 persoane care utilizeaza si plita si cuptor pe gaz.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
ramonagui08, utilizator
Cota-parte indiviza = ce procent reprezinta suprafata unui apartament fata de totalul suprafetelor celorlalte apartamente (inclusiv el). Deci este un procent, o proportie.

Cheltuielile ....sunt cheltuieli, in sume de bani.

Anumite cheltuieli se impart in functie de cota-parte a fiecarui apartament, adica proportional. Unii cu apartamente mai mari platesc mai mult decat cei cu apartamente mai mici.
In categoria aceasta de cheltuieli intra: service acensor (cine are), cheltuielile administrative, reparatiile si lucrarile de intretinere cladire, salariile, indemnizatiile si primele celor care muncesc pentru asociatie (indiferent ale cui).
Stiu, am studiat in amanuntime legea 230/2007 de cativa ani de cand e noua "conducere" care ne-a adus la disperare prin deciziile luate impotriva legii, si o spun cu tarie, cu documente interne ale Asociatiei, nu din vorbe, mai ales ca au pierdut procesul cu ridicarea ilegala, pe un drum public (un gang de acum 50 de ani), a unui nou sediu de Asociatie, culmea, chiar sub apartamentul Presedintelui Asociatiei.
Ca sa nu mai fie discutii sterile, rog pe cei care intra aici si sunt informati despre citirea listelor de plata afisata lunar de Asociatiile fiecaruia, sa scrie ce sume au de plata, defalcate pe categorii (Caldura, Gaze, Apa Rece & Calda - chiar si pierderile avute, Cota Parte Indiviza, reparatii tevi, acoperis, etc.).
Logic, cei care vor sa scrie aici aceste sume, ar fi indicat sa fie cei care nu au Centrala Termica, dar nu e obligatoriu, orice informatie de genul asta e binevenita.
Fac asta pentru cei din Asociatia noastra, sa vada ce cheltuieli sunt si in alte orase, pentru a le compara, dar si pentru altii, de a verifica corectitudinea angajatilor unei Asociatii.
Nu e normal ca la un bloc din Asociatia noastra sa fie Cota Parte Indiviza de 23 lei/apartament, in timp ce la aceeasi Asociatie, alt bloc, cu suprafete identice, este suma de 11 lei/apartament, de parca unii ar avea spatiul dublu sau alte spatii. Si asta in timp ce la peste 90 % dintre alte Asociatii din oras, chiar si cele vecine, suma e de 5-8 lei/apartament !
Suntem indignati pentru ca sunt prea mari diferentele intre scari, blocuri sau alte Asociatii, mai ales la C.P.I. (23 lei la noi, 5-8 lei la altii !), gaze (media pe 3 luni e si cu 40 lei/persoana mai mult decat altii !), caldura (la noi 10,7 lei/mp, la altii 5,7 lei/mp - diferenta de 200 lei/persoana), apa calda (acum 1 an la noi erau 16-18 lei/mc, la alte Asociatii - 8-10 lei/mc, iar pierderile la noi - 35-40 lei/mc !) reparatii diverse, mai ales la acoperis, unde umfla nota de plata finala chiar si cu 2000 lei (am verificat sunand la diverse firme, pt. a afla cu ce pret executa fiecare lucrarea), pana acum 2 ani, inventau la vreo 2 luni, cate-o reparatie de tevi la subsol, totul facandu-se fara sa poata verifica cineva.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
280366, utilizator
280366 a scris:

Domnule Adrian, din ceea ceea ce ati scris mai sus e, se pare, o neconcordanta: C.P.I. (Cota Parte Indiviza) in mai toate Asociatiile, cuprinde: salarii, chelt. administrative, taxe, comision CEC. Vad ca ati pus si femeia de serviciu la calcul, service-ul lift nu avem, la fel, cenzorul nu e bagat la plata.

Pai ori ati citit legea 230/2007 asa cum sustineti ori nu ati citit-o. Asa cu a explicat si @elga, cota parte indiviza nu este o suma de bani. In schimb anumite cheltuieli alea asociatiei se repartizeaza proportional cu cota indiviza si in aceasta categorie intra si salariul femeii de serviciu, nu am pus-o eu acolo, as cum spuneti mai sus. Gasiti modul de repartizare al cheltuielilor, defalcat pe categorii, in HG 1588/2007. Aruncati-va o privire pe acolo.

Am facut un calcul, fondul de salarii al unui presedinte, o casiera-contabila, 2 "oameni buni la toate", nu stiu de remuneratia cenzorului (si cam atat) e de ~ 6.000 lei (60 mil. vechi), scazand celelalte cheltuieli !

Daca tot ne invitati am raspuns invitatiei si-am vazut lista de plata pozata de dumneavoastra si ca sa va citez "e o mare neconcordanta" intre ceea ce spuneti in mesaje si ceea ce este in poza prezentat de dumneavoastra. Adica pe lista afisata este o suma toatal de 363,60 lei, repartizata pe cota indiviza si toatalul cheltuielilor, cu apa rece, calda, cu salarii, cu cele repatizate pe persoane, cu sediul asociatiei..., suma totala este de 1731,9 lei.
Pai cum adica din acesti amarati de 363,60 lei intr-o luna cei doi isi iau salariul de 6000 lei!?#-o
Ori ne puneti vigilenta la incercare ori ne testati daca mai stim ceva din aritmetica din scoala primara.
In mesajul urmator, chiar dupa ce vi s-a explicat ce-i aceea cota indiviza, insistati in aceeasi maniera:
Nu e normal ca la un bloc din Asociatia noastra sa fie Cota Parte Indiviza de 23 lei/apartament,

Dar ne adaptam si intelegem ca ati vrut sa ne relatati ca sumele, costurile, cheltuielile repartizate pe cota indiviza sunt diferite de la o asociatie la alta. Nu e nimic nou sub soare. Costurile repartizate pe cota indiviza pot sa difere de la asociatile la asociatie, de la bloc la bloc, de la scara la scara chiar in aceeasi asociatie sau de la apartament la apartament in aceeasi scara chiar la unele cu aceeasi suprafata utila.
Important este ca aceste costuri sa fie corecte, ca fondurile sa fie bine administrate si daca nu se intampla asa proprietarii trebuie sa ia masuri. Sa se implice, sa intre in comitetul executiv, sa munceasca in asociatie ca presedinte, administrator, casier, contabil, cenzor, instalator, femeie de serviciu..., fiecare dupa aptitudini si-atunci vor avea totul sub control si vot face lucrurile sa mearga bine.
adriantot
Domnul meu, eu sper ca e doar o neintelegere in tot ceea ce ati replicat la adresa postarilor mele in care explic, documentat de multi ani, ca aceasta Asociatie e cea mai ciudata din tot orasul, din mai toate punctele de vedere, punandu-se capac cu o constructie ilegala facuta de ei, fara Adunare Generala a tuturor proprietarilor, ulterior pierzand procesul, locul constructiei fiind un drum public (un gang) vechi de exact 50 de ani !
1) Stiu exact ce reprezinta C.P.I. (cota parte indiviza)[EDIT]. Apropo, daca vedeti mai atent lista afisata de mine, avem jos indemnizatia pt. Femeile de Serviciu, total separat de rubrica C.P.I., unde sunt incluse salariile celorlalti angajati - Presedinte, Administrator, alte 2 persoane "nu stiu ce functii au", plus cheltuieli gospodaresti, comision CEC (la 99 % dintre Asociatii nu exista acest comision) !
2)

Daca tot ne invitati am raspuns invitatiei si-am vazut lista de plata pozata de dumneavoastra si ca sa va citez "e o mare neconcordanta" intre ceea ce spuneti in mesaje si ceea ce este in poza prezentat de dumneavoastra. Adica pe lista afisata este o suma toatal de 363,60 lei, repartizata pe cota indiviza si totalul cheltuielilor, cu apa rece, calda, cu salarii, cu cele repatizate pe persoane, cu sediul asociatiei..., suma totala este de 1731,9 lei.
Pai cum adica din acesti amarati de 363,60 lei intr-o luna cei doi isi iau salariul de 6000 lei!? #-o
Ori ne puneti vigilenta la incercare ori ne testati daca mai stim ceva din aritmetica din scoala primara.
In mesajul urmator, chiar dupa ce vi s-a explicat ce-i aceea cota indiviza, insistati in aceeasi maniera:

Se pare ca ati uitat un amanunt cand ati spus ca ati vazut lista de plata pozata de mine ! Acolo e DOAR O SCARA (DIN TOTALUL DE 27 SCARI), CU SUMA DE 363,60 LEI !
Si asta pe cand, in aceeasi Asociatie, un bloc alaturat are coeficientul de C.P.I., de 2 ori mai mic, adica plateste maxim 12 lei/ap., de parca am avea pe scara noastra suprafata dubla (mai toate apartamentele din cadrul Asociatiei au suprafete apropiate, 80% au ~40 mp).
TOTAL ASOCIATIE: 450 APARTAMENTE, 27 SCARI.
Am facut o medie, care este in jur de 17 lei/ap. ! 17 lei x 450 ap. = 7650 lei (MAI 2011) => CALCUL APROXIMATIV, CU ABATERI DE +- 5 %
DECI, CAM 7650 lei E TOTALUL C.P.I., SCADEM CHELT. GOSPODARESTI, SALARIILE INSTALATORILOR, DE CENZOR NU STIU, AR RAMANE APROXIMATIV 6000-6500 FOND DE SALARII PENTRU PRESEDINTE, ADMINISTRATOR SI CONTABILA-CASIERA (CEA CU 1400 LEI LA 60 ORE/LUNA !)
SPER CA ATI INTELES CUM STA PROBLEMA, SI CE "SCORURI" EXISTA LA SCARA MEA, IN SPECIAL.
CUM E POSIBIL SA FIE DUBLUL C.P.I. LA APARTAMENTE CU ACEEASI SUPRAFATA, ~40 MP, DAR LA BLOCURI (SCARI) DIFERITE IN CADRUL ACELEIASI ASOCIATII ?
Acum mai e valabila afirmatia dvs. <<Ori ne puneti vigilenta la incercare ori ne testati daca mai stim ceva din aritmetica din scoala primara.>> ? Din ce vad, in aproape fiecare post cautati sa aparati si sa certificati o conducere a Asociatiei penala (am spus mai sus ca au pierdut procesul cu acea cladire ilegala, facuta si cu semnaturi false, xeroxate ca sa iasa la numar), punandu-ma la punct cu niste lucruri calculate, verificate si ras-verificate (si nu numai de mine) de multi ani, fara sa putem vedea si noi vreun document, factura, ceva, nici macar un expert-contabil autorizat nefiind acceptat de "conducere", cu toate ca legal avem dreptul.
3) referitor la faptul ca <<Dar ne adaptam si intelegem ca ati vrut sa ne relatati ca sumele, costurile, cheltuielile repartizate pe cota indiviza sunt diferite de la o asociatie la alta. Nu e nimic nou sub soare. Costurile repartizate pe cota indiviza pot sa difere de la asociatile la asociatie, de la bloc la bloc, de la scara la scara chiar in aceeasi asociatie sau de la apartament la apartament in aceeasi scara chiar la unele cu aceeasi suprafata utila.>>
Calculul aproximativ, cu abateri mici, l-am facut mai sus, referitor la C.P.I.
As vrea sa vad sau sa aud daca a avut (are sau va avea) cineva de platit Cota Parte Indiviza de 24 lei/apt., la suprafata de 40-42 mp !!! Scrie jos, in dreapta, ce cuprinde C.P.I., revedeti mai atent poza aici: [ link extern ]
SPER CA AM FOST DESTUL DE CLAR ACUM, SA VEDETI PROPORTIILE "JAFULUI" DE LA ACEASTA ASOCIATIE "PENALA".
Daca doriti, am mult mai multe informatii si despre alte cheltuieli, chiar si despre procesul pierdut de "sefi", fara drept de recurs, prin Ordonanta Presedentiala (cel cu sediul Asociatiei construit ilegal pe un drum public) !!!
Va salut si numai bucurii va urez tuturor !

Interventie moderator

Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule - se interpreteaza ca tipati la noi.
Nu mai citati mesajele anterior postate de utilizatori decat in fragmentele la care vreti sa faceti referire.
Aceasta este politica forumului si va rog sa va conformati.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
elga50, moderator
280366 a scris:
1) Stiu exact ce reprezinta C.P.I. ..

Poate ca stiti ce inseamna CPI, dar aici pe forum dv spuneti ca aceasta CPI se masoara in lei.
Iata dovada din mesajul dumneavoastra:
As vrea sa vad sau sa aud daca a avut (are sau va avea) cineva de platit Cota Parte Indiviza de 24 lei/apt., la suprafata de 40-42 mp !!!

Cota indiviza nu se masoara in lei, cum spunet dv, ci in procente din suparafata utila totala. Cota indiviza pe lista dumneavoastra este corect exprimata si este cuprinsa intre 1,5% si 2,23%, la fiecare apartament in functie de suprafata utila.
Dar, asa cum spuneam mai sus, intelegem ca vreti sa spuneti ca suma cheltuielilor repartizate pe cota indiviza in asociatia dv este de 24 lei/apartament, in cazul unui apartament de 40 m.p.
V-am invitat sa va uitati si pe alte site-uri inclusiv pe al asociatiei noastre si sa observati ca avem costuri de 0,5 - 0,7 lei/m.p.. Este simplu de observat ca un apartament de 40 m.p. are de plata intre 20 si 28 lei/luna numai cheltuieli ce se repatizeaza proportional cu cota indiviza de proprietate.
La asociatia dv aceasta suma este de 24 lei, ceea ce mi se pare normal.
:offtopic:
Daca vreti totusi sa aflati parerea utilizatorilor, sa dialogam pe acest forum in scopul aflarii solutiilor si cailor de rezolvare a problemelor, va rog si eu sa respectati regulamemntul de postare, sa nu abuzati de citate, sa nu postati abuziv texte cu majuscule, sa puneti intrebarea clar si concis pentru a primi raspuns la fel.
Multumesc pentru intelegere!

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza la nivel de bloc BogdanBarbulescu BogdanBarbulescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. La scara 1 sunt 20 de apartamente iar la scara 2 sunt doar 11. Suprafetele pe care sunt construite fiecare din ... (vezi toată discuția)
Nereguli in asociatia de proprietari lauriciul lauriciul Buna ziua, problema mea este urmatoarea: de 2 luni mi-a aparut la intretinere suma de 112 ron pentru cheltuieli administrative si salarii, separat de fondul de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza gazul consumat. Jean Valjean Jean Valjean Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului. Care ... (vezi toată discuția)