avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dati-mi un sfat , va rog !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dati-mi un sfat , va rog !

Mi s-a propus , de catre asociatii firmei unde lucram , sa devin partener cu 30% , eu platind in schimb o suma de bani . Actele de cesiune au fost semnate dar am certitudinea ca nu au fost depuse la Registrul Comertului.
Intre timp relatiile s-au tensionat din cauza multor ilegalitati prezente in firma dar si din cauza neplatii salariului atat catre mine cat si catre ceilalti angajati ( acestia lucreaza fara forme legale ) Orice discutie cu cei doi , legata de subiectele divergene duce la scandal .
Amenintandu-i ca-mi recuperez , din vanzarile zilnice , banii cuveniti ( salariile neincasate de mine ) , mi s-a interzis accesul in firma .
Ce pot face in cazul asta ? Nu mi se inapoiaza nici macar Cartea de munca .
Am incercat pe NET , cautand Reg. Comertului , sa aflu datele firmei ( ma interesa sa stiu doar cine sunt(em) asociati ) dar nu o pot face decat prin plata unei sume -300 RON- bani ce nu-i am .

Ma poate ajuta cineva cu un sfat ? Cum pot afla daca acel Contract de Cesiune a fost depus ? Pot sa ii actionez in justitie conform art. 215 CP in cazul in care n-au depus actele ? ( au trecut 6 luni de la "tranzactie" ).
Cum si unde pot reclama munca la negru ?

Multumesc.
nikiene a scris:
Pai eu nu sunt actionar .

Gresit. Inscrierea la ORC are numai functia de publicitate fata de terti. Fata de ceilalti asociati sunteti asociat binemersi :).

Ce AGA sa convoc eu , in calitate de ce ?

De asociat nou, si n-o convocati direct ca n-aveti cum, ci solicitati asta administratorului.

Acum , chiar daca m-ar recunoaste de actionar , nu imi mai foloseste la nimic de vreme ce in firma aia s-a produs un colaps total : datorii de sute de milioane , evaziune fiscala , munca la negru.

Adica de fapt nu vreti sa fiti asociat... Sau cum?

De-aia intreb : Asta nu este inselaciune ? Pot depune plangere penala impotriva lor ? Unde o depun , daca va fi cazul ? Ce pasi sa urmez ?

Nu e nicio inselaciune. La momentul respectiv ceea ce v-au vandut era real, in plus dvs va incumba obligatia de a verifica ceea ce cumparati. Din ce ati spus mai sus nu pot sa trag concluzia ca au mintit la momentul incheierii contractului. Numai in raport cu acel moment trebuie sa va raportati pentru identificarea vreunei infractiuni.

" Art. 215 - Înşelăciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.

Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi."

Ceea ce ati facut dvs in acest rastimp este o mare delasare pe care nu pot s-o inteleg. Acum v-ati gandit ca de fapt ati fost inselat si va gansiti ce puteti sa faceti. Vreti un raspuns sincer? Mai nimic. Nu aveti motiv sa cereti anularea contractului de cesiune, deci ori va impacati cu ideea ca nu sunteti inregistrat ca asociat si ca ati pierdut o gramada de bani, ori va luptati si obtineti inscrierea ca asociat dupa care ii tineti raspunzatori pe administratori pentru pagubele produse. Si poate alta data va ganditi INAINTE, nu dupa ce s-a dus totul de rapa! :(
Aia cu ganditul inainte e echivalenta cu " da-i Doamne romanului mintea cea de pe urma ". Recunosc naivitatea , ca sa nu zic prostia , de care am dat dovada, acum incerc sa-mi ling ranile , cum se zice .
Legat de dorinta de a mai fi cu adevarat asociat , am mai scris-o . Acolo e puscarie curata din cauze multiple : datorii mute catre Stat ( fisc ) , catre furnizori , angajati la negru , marfa fara acte ...etc. Pot sa-mi doresc sa fiu partas la ceea ce m-ar putea infunda in puscarie ?
In plus, relatia deteriorata total prin interzicerea de a mai calca in firma cat si neplata salariului . S-ar lupta cineva intr-un caz asemanator sa devina un asociat adevarat ?

Depinde... Asociatii raspund numai in limita capitalului social, iar raspundererea pentru actele societatii apartine administratorilor. Nu vad cum ai putea sa "infunzi puscaria".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antrenarea raspunderii penale Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua Am urmatoarea problema : am preluat de la o persoana o societate comerciala. La prima verificare, din actele contabile situatia era exact cea ... (vezi toată discuția)
Ajutor,cec in banca fara acoperire dana/80 dana/80 Buna ziua,va rog sa ma ajutati daca puteti mia fost bagat in banca un cec dat garantie de o firma careia ii datorez 20000 ron cu toate ca aceasta firma stia ca ... (vezi toată discuția)
Proces pentru inselatorie turboxxl turboxxl Buna ziua, Sunt web designer am o firma pe care desfasor activitatea de web design si web hosting.Pana aici nimic iesit din comun.Saptamana trecuta am avut ... (vezi toată discuția)