1. Legea 76/2002 spune: Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj. Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
... Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
2. Daca prin hotarare judecatoreasca s-a numit lichidator judiciar acesta are obligatia sa va elibereze adeverinta (v. Legea 85/2006 privin procedura insolventei).
3. Daca nu vi se elibereaza adeverinta sesizati urgent ITM si AJOFM sa ia masurile legale de sanctionare.
Nu stiu daca este numit prin hot.jud.,acum m-am lovit de aceste probleme, stiu doar ca se numeste X si ca Organizare: Intreprindere Profesionala Unipersonala cu Raspundere Limitata
1. Daca vreti sa aflati intrebati la ITM sau la Oficiul Registrului Comertului.
2. Daca este numit prin hotarare judecatoreasca atunci lichidatorul va da adeverinta.
3. Daca nu, atunci angajatorul este obligat sa o elibereze.
Da,acel lichidator, este numit pri hot.jud.
Multumesc pt.sfaturi d-le tudorvaleriu,sunt foarte la obiect, dar nici pana astazi acel lichidator,(care probabil nu are habar de nimic, decat de banii incasati), al sc.com.,nu a reusit sa elibereze acea adeverinta,cu toate ca am facut cerere scrisa, transmisa prin fax. I-am transmis prin fax si adeverinta pt.completare,iam transmis toate datele pt.a fi completata acea adv.,date pers.,nr.contract de munca,care,probabil,nu trebuiau transmise si raspuns - nimic.
Facut sesizare AJOFM-dureaza pana la rezolvare,si noi cei purtati cand intr-o parte cand in alta ..................0.
Oare,tinand cont de aceasta situatie,indemnizatia de somaj s-ar mai acorda daca a trecut atat timp,aproape 30 zile de la incetarea cim.?
Va multumesc.
1. Daca depuneti actele la Somaj mai traziu de 30 de zile (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor (perioada de somaj cuvenita se mentine aceeasi).
2. Puteti sa-l reclamati pe lichidatorul judiciar la judecatorul sindic, conform Legii privind procedura insolventei, nr.85/2006.
Adeverinta somaj
perlutza
Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare:
Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)