Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie cam proasta. Motiv pentru care am 2 intrebari:
Mi s-a spus ca nu mi se va prelungi contractul de munca incheiat pe o per. determinata de 2 luni, fara preaviz. In aceste 2 luni nu mi-am luat nici o zi de concediu din cele 3 care imi reveneau. Intrebarea mea este: cele 3 zile nefolosite ar trebui platite de angajator?
2.Contractul meu se incheie dupa 2 luni. Intre fostul loc de munca si acesta pe care trebuie sa il parasesc, a existat o luna de pauza( mi s-a incheiat contractul mult mai tarziu decat mi-am inceput activitatea efectiv in cadrul firmei care a renuntat la serviciile mele). Cum se calculeaza somajul? Am dreptul la el chiar daca am acea luna pauza?
Apoi, cum s-ar calcula somajul daca se acorda? Raportat la ultimul salariu, sau la media pe ultimii ani?
Va multumesc.
Buna ziua. Stiu ce acte trebuie sa pezint pentru a beneficia de somaj. Printre ele, anexa 14 la norme cu ultimele 12 salarii.La ultimul angajator am lucrat insa doar o luna. Asta inseamna ca va trebui sa prezint o adeverinta de la ultima firma, cu venitul pe o luna, iar pentru restul de 11 luni, va trebui sa aduc o alta adeverinta de la angajatorul anterior?
Si inca o intrebare: ca sa-mi pot lua cartea de munca de la ITM trebuie sa ma prezint cu decizia de incheiere a contractului de munca sau o pot ridica indiferent de asta?
Va multumesc.
1. Intr-adevar, trebuie sa aduceti adeverinta de la ultima firma pentru luna in carea ti fost angajata, iar pentru restul de 11 luni, va trebui sa aduceti o alta adeverinta de la angajatorul anterior.
2. La ITM va puteti duce sa va ridicati carnetul de munca si fara acea decizie, dar este bine sa aveti o copie de pe decizia de incetare a raportului de munca depusa la ITM de catre angajator.
sunt in aceeasi situatie si nu stiu cum trebuie sa arate adeverintele din care rezulta salariile din ultimele 12 luni lucrate.
Eu am 9 luni la ultimul loc de munca si restul de 3 luni trebuie sa cer adeverinta de la penultimul loc de munca.
Le cer o adeverinta de venituri pur si simplu sau e un tip specific de adeverinta? Trebuie neaparat specificat pe ea ca imi serveste la somaj sau e suficient o adeverinta in care se specifica luna si salariul brut aferent lunilor lucrate la acea firma?