Vreau sa intreb si eu daca s-a incercat sau chiar s-a facut in blocul dumneavoastra acea inventariere a tevilor comune, pentru a se stabili cu exactitate procentul din valoarea totala a facturii blocului care se va trece la caldura, in contul consumului comun (am inteles ca 30% pentru decembrie, ianuarie, februarie si 50% pentru octombrie, noiembrie, martie aprilie este procent valabil numai pentru sezonul acesta de incalzire si pana iarna viitoare toate blocurile ar trebui sa incheie aceasta inventariere).
Am vazut ca cei de la firmele de repartitoare se ofera sa faca acest lucru contra cost.
O alta intrebare ar fi daca stiti cat ar fi acest cost pentru realizarea inventarierii de catre firmele de repartitoare si daca cineva a incheiat-o, cat a iesit acest procent real pentru partile comune (calculat stiintific, sa zic asa).
Multumesc.
@drg75
Cheia unei repartizări echitabile a consumului de energie termică între diferitele categorii de consumatori (din apartamente cu sau fără repartitoare sau apartamente cu centrale termice individuale), constă în determinarea cât mai corectă a cotei procentuale care se ia în calcul la stabilirea consumului comun.
Principalele responsabilităţi ale asociaţiei de proprietari:
1. predarea inventarului de conducte, coloane de distribuţie şi corpuri de încălzire aflate în proprietatea comună către firma de repartitoare pentru determinarea SET;
2. asigură montarea unui repartitor pentru spatiile comune.
Problemele tehnice privind montarea repartitorului comun, precum şi cele legate de complexitatea formulelor din Norma tehnică 343/2010 sunt numai în sarcina prestatorului.
Sunt absolut de acord ca trebuie determinata cat mai corect cota procentuala care se ia in calcul la consumul comun.
Vroiam doar sa spun in postul meu de mai sus ca vom delega acest lucru (contra cost evident) prestatorului (care si-a oferit disponibilitatea sa realizeze acest inventar in cazul in care i se solicita), deoarece in cadrul asociatiei nu are cine sa se ocupe in timpul liber, de acest inventar.
Tinand cont de preturile pe care le-a prezentat rain4est mai sus, probabil costul total va fi in jur de 20 lei/ap, suma ce ne va fi facturata si va fi introdusa pe lista de intretinere.
La o scara (19 ap.), care nu are repartitoare la calorifere in apartamente
( sunt 2 debransati ), se aplica 343 pentru partile comune? .
Din factura de 2000 lei X 30% = 600 lei parti comune,(19 ap), 1400 pentru bransati (17 ap.) Sincer, iti prinzi urechile in 343, trebuie sa angajezi un inginer de ,,formule''. Sau 343 se aplica numai la cei cu repartitoare, si cu inventar la subsol?
Multumesc !!!
@patrician
cei 30% ii repartizati tuturor, indiferent ca au sau nu repartitoare sau au centrala termica.
La noi in asociatie, inventarierea a facut-o firma care se ocupa firma care a montat repartitoarele. A fost contracost, dar astfel am inlaturat orice dubii si toata lumea e multumita
Ceea ce spunea w.w.w intr-un post anterior, cum ca reziliaza contractul cu firma de repartitoare si isi calculeaza singuri este aberant, pentru ca repartizarea cheltuielilor cu incalzirea intr-un bloc cu repartitoare il poate face numai o firma autorizata.
Atentie la lege!
@patrician
Sper sa nu gresesc.
Ordin nr. 343 din 13/07/2010 -Normă tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum
Art. 9. - Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuale la nivel de apartament, se repartizează proporţional cu cota indiviză şi se achită de toţi proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice.
Eu as proceda astfel:
- Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun o stabilesc aplicand 30% la cantitatea totală de energie termică determinată pe baza contorului de branşament (factura). Aceast consum aferent partilor comune il repartizez in raport de suprafata utila tuturorapartamentelor inclusiv celor ce au centrala termica sau pur si simplu s-au debransat (poate un apartament nelocuit) si spatiilor cu alta destinatie chiar daca au contract incheiat cu RADET.
- Cantitatea de energie termica ramasa in urma deducerii din factura a consumului aferent partilor comune, o impart apartamentelor nedebransate in raport de suprafata utila.
Procent parte comuna
ndan57
Buna ziua, doresc sa stiu daca cunoste cineva ce procent se ia in calcul la partile comune, adica cat la % din valoarea facturii unei scari revine celor ... (vezi toată discuția)