avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinerea tuturor actelor de catre politia de sectie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinerea tuturor actelor de catre politia de sectie

In data de 25 decembrie am fost oprit de catre un echipaj de la politia sectie 4 Galati pentru nerespectarea regulilor de prioritate pe drumurile publice.
Ajutorul pe care il cer aici nu este asupra abaterii de la regulile de circulatie pentru ca in cazul in care mi se va retine permisul de conducere , pot demonstra ca in acea intersectie nu am incalcat nici o regula.
Cer aici sfaturi pentru ceea ce urmeaza sa povestesc.
Dupa ce am oprit la semnalul echipajului de politie, mi s-au solicitat actele, am intrebat de ce am fost oprit, am scos mapa cu acte si pur si simplu mi-a fost smulsa din mana.
Le-am solicitat sa se legitimeze, au refuzat dupa care au urcat in masina de politie completand procesul verbal.
Unul dintre ei coborand si amenintandu-ma ca imi dau amenzi pentru tot ce le trece prin cap pentru ca am avut tupeul sa le spun ca un organ de politie are obligatia de a se prezenta in fata cetateanului cu uniforma completa(nu aveau chipiurile pe cap) si sa se legitimeze.
Atunci le-am cerut procesul verbal si actele, au tipat la mine sa ii insotesc la sectie ca nu au asupra lor carnetel de dovezi, practic nu puteau sa imi retina permisul de conducere.
Am refuzat si am cerut sa se legitimeze iar, au inceput sa tipe la mine si pe un ton amenintator mi-au spus "Lasa ca vei tu legitimari la sectrie", i-am intrebat daca sunt retinut pentru ceva, mi-au raspuns ca nu si le-am mai cerut odata actele.
Au aruncat mapa cu acte in torpedou si au plecat crezand ca ii voi urma.
In acea mapa se aflau urmatoare actel:
Certificat de inmatriculare
Permis
Buletin
Atestat taxi
Asigurare
Fisa Agreere taxi
Licente taxi
Fise fiscale casa de marcat
metrologie si cred ca si pasaportul

Nu mi s-a eliberat nici macar un biletel de mana care sa ateste ca mi-au retinut actele.

Acum intrebarile mele sunt:
Cum trebui sa procedez, este bine sa ma prezint direct in fata unui tribunal sau intai sa merg la comandantul politiei? Nu stiu daca am fost sau nu sanctionat, actele se afla inca la ei.
Are dreptul agentul de sectie sa imi retina permisul de conducere? La art.189 HGR 1391/2006 al.1 spune ca in cazul retinerii permisului de catre politistul rutier se elibereaza dovada.
se poate retine permisul daca nu ai in dotare carnetelul de dovezi pentru a elibera dovada in schimb?
Se poate gasi o portita in lege pentru a justifica retinerea tuturor actelor? Eu stiu ca posedarea actelor a unui individ de catre o alta persoana in mod nejustificat se poate pedepsi penal, ori ei au dreptul sa imi retina doar permisul de conducere, considerat ca si act de identitate.
Fiind PFA taxi, in cazul in care imi vor retine permisul de conducere si fac contestatie, pot cere ca daune sa mi se plateasca comform rapoartelor fiscale, zilele in care nu am putut lucra datorita retinerii actelor, aceastea fiind singurele mele venituri?
Pentru a stopa aceste abuzuri, in afara de plangere la capitanul politie asupra celor doi agenti, pot actiona asupra celor doi agenti in acelasi proces impotriva procesului verbal sau trebuie neaparat sa deschid un proces pe parte civila contra lor?
Regulamentul de aplicare a noului cod rutier imi da clar dreptate in cazul meu.
al.1 lit. g spune ca : nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, a regulilor de circulatie privin prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident.
Nu pot sa fac o schita a intersectiei, dar pot spune doar ca nu am facut nici accident si am dat si prioritate, echipajul sustinea ca trebuia sa opresc in mijlocul intersectiei pentru a le da prioritate, asta in conditiile in care ei erau participanti obisnuiti la trafic fara nici un semnal pus in functiune.
Cel mai recent răspuns: iceuniq , utilizator 12:07, 28 Decembrie 2010
Martori, nu am, exista clienta care era in acel moment in masina mea dar a refuzat sa imi lasse un numar de telefon, mai erau si cativa oameni in locul unde am oprit dar la fel nimeni nu a stat dupa martori, nici eu nici ei, ei au inventat un martor desi au plecat primii de la fata locului.
Probe, in primul rand detin procesul verbal (nu il voi recunoaste deoarece a fost pus simplu in posta, fara plic, fara mandat postal, fara sa vina nimeni la usa mea desi era toata familia acasa).
De precizat si faptul ca nu m-au oprit, eu am oprit in locul unde aveam comanda taxi, ei doar au tras langa mine si mi-au cerut actele.
Am vazut ca pe procesul verbal au gresit si strada pe care se aflau, practic strada mentionata de ei nu se intersecteaza cu acea intersectie din directia mentionata de ei, daca va uitati pe acea poza atasata ei spun ca se aflau pe Milcov, dar ei erau de fapt pe Cotesti, Milcov urmand a se relua din directia opusa a intersectiei.
Modul abuziv...pai poti sa retii niste acte fara a elibera un pv in schimb? eu pot sa sustin ca aveam orice acolo, practic fara nici un act in schimb care sa ateste ca mi-au retinut toate actele si fara legitimare, pot sustine ca a fost o inselatorie si ca acei politisti erau de fapt niste escroci. Cred ca daca opreau permisul si restul mapei de acte il returnau era de ajuns!
Am fost la sectia de politie unde ofiterul de serviciu a refuzat sa ma lase in audienta la un superior al acelor agenti, ok atunci am vrut sa fac o plangere asupra a doi indivizi ce s-au dat drept agenti de politie si mi-au confiscat toate actele fara nici un temei legal, ofiterul de serviciu a refuzat sa ma lase, cica sa vin la ora 6 cand intra agentul cu actele in tura si sa vorbesc cu el. Adica acum cadem si la o intelegere sau cum? Am cerut actele, am spus ca trebuie sa fi fost predate la sectie sau undeva, mi s-a raspuns ca sunt la acel agent, ok ce cauta el cu actele mele de identitate in original asupra dansului?
Mi-a mai spus ca trebuia sa ii insotesc la sectie pentru ca dovezile de circulatie se afla la ofiterul de serviciu, pai cum este posibil? Daca eram oprit intre orase, ma tineam dupa ei pana se incumeta unu sa imi dea o dovada de circulatie?
Am intrebat frumos daca sunt retinut de ceva, mi s-a raspuns ca nu, au tipat pe un ton amenintator sa ii vin dupa ei la sectie, m-am simtit amenintat , eu au plecat inainte iar eu m-am urcat la volan si mi-am vazut de drum.
Acum am cateva intrebari :
cum trebuie sa arate o plangere catre parchet impotriva celor doi, a sectiei de politie care refuza sa se implice, a MAI si catre Min. Finante?
Credeti ca un avocat din oficiu (fiind un caz usor unde sunt semnalate clar abuzurile) ma poate ajuta?
Ori credeti ca poate un avocat sa accepte sa isi primeasca onorariul la sfarsitul procesului, bani din daunele cerute ori cheltuielile de judecata? (bine asta dupa ce analizeaza cazul si crede ca este capabil sa castige procesul)
au pe net camere de filmat, se monteaza la oglinda, cu sonor, nu se vede, inregistreaza cam 1 ora. daca ai probleme. pe viitor noteaza numarul masinii si ora la care te-au oprit, asta daca nu s-au legitimat. vorbeste-le frumos, da-le dreptate, lasa-i sa completeze procesul verbal, dupa aceea fa contestatie la tribunal, si daca vrei neaparat da-l si pe agent, in paralel, pentru abuz in serviciu. asta daca stii exact ca esti fecioara maria. acum e foarte complicat, eu am alergat, pentru un amarat de talon, 1 an.
In cazul asta sunt fecioara maria, le-am vorbit frumos ei s-au suparat ca le-am cerut sa se legitimeze! Am notat numarul masinii, ca pe baza lui am vrut sa fac plangere la politie, am si ora, am si bonul de la casa de marcat la care eram cu clientul (nu au voie sa ma retina cand am client in masina)
Deci cum trebuie formulata o plangere catre parchet?
cel mai simplu adreseaza-te unui avocat. dar in prealabil incearca sa intri in audienta la comisarul sef (abia asteapta motive sa rareasca din personal). ala care ti-a luat actele e un tampit, dar, intr-adevar e obligat sa le depuna la iesirea din schimb. de la politie nu te-au dezinformat cand ti-au spus ca nu le au (probabil). incearca sa iti obtii celelalte acte in mod delicat, nu ii enerva prea tare pana nu iti vezi pasaportul si celelalte in buzunar, dupa aceea parerea mea e sa actionezi in instanta persoana, nu institutia. succes. prin zona mea s-au rarit ghiolbanii la politie. poate si la voi curand.
Din spusele ofiterului de serviuciu, actele s-ar afla la el si ar trebui sa il caut personal pentru a intra in posesia lor.
Nu cred ca vreau sa le obtin delicat, de fapt cred ca am sa ii las sa le pastreze pana cand apuc sa fac plangerile necesare, apoi voi solicita actele doar cu o hartie care sa ateste ca mi-au fost sustrase! asa pot dovedi abuzul facut, daca iau actele fara nimic la mana nu mai am probe!

Alte discuții în legătură

Citatie serviciul politiei rutiere luckas luckas in urma unei citatii primita an posta de la Serviciul Politiei Rutiere,m-am prezentat la sectia de Politie pentru lamuriri referitoare la citatie.Organele de ... (vezi toată discuția)
Sanse castig contestatie proces verbal - permis retinut enai enai Va salut! Am fost implicat in urmatoarea situatie. Ma apropiam de o intersectie in care aveam indicatorul STOP. In fata mea, o alta masina era oprita ... (vezi toată discuția)
Speta auto! pizinnini pizinnini In fapt sau intimplat urmatoarele: In data de 10 sept 2010 ma aflam cu,camionul (Tir) pe o strada din mun Bucuresti unde am efectuat o intoarcere,mentionez ... (vezi toată discuția)