avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... simplu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

simplu

ce se intampla daca parintele caruia i-au fost indrituite relatii personale cu copilul nu si-l exercita?
Cel mai recent răspuns: ralu_2008 , utilizator 10:17, 29 Decembrie 2010
Sigur, privind doar dreptul de vizita, nu exista o obligatie. Insa celelalte obligatii nu se exclud.
Exemple?
-obligatia de intretinere
-obligatia de educare
Sanctiuni:
-decadere din drept parintesc
-art. 1000 cod civil
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator
Da, exista sanctiuni potential aplicabile parintelui in grija caruia este minorul , pentru neindeplinirea obligatiei de a oferi copilului educatia , de a-l supraveghea , el fiind dealtfel raspunzator pentru prejudiciile cauzate de minor.In privinta acestui aspect se spune ca de fapt ambii parinti ar trebui sa raspunda pecuniar pentru delictul minorului .Cat priveste decaderea , aceasta poate avea loc atunci cand parintele respectiv pune in pericol grav viata, sanatatea, educatia minorului.
Insa referindu-ne strict la dreptul de a avea legaturi cu minorul in sensul de a petrece timp liber, de a se bucura de prezenta copilului, neexercitarea acestui drept nu este sanctionabila.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator
Da, este adevarat, probabil vorbeste si situatia actuala a efectelor "responsabilitatilor". In cazul de fata, inca nu e stabilit ceva concret. Eu as promova o lege privind...sterilizarea celui ce se face vinovat de nedemnitatea de a fi parinte, potrivit principiului: calitatea umana se identifica cu dovada psihica/emotionala fata de cea animala. Aici, cu parere de rau trebuie sa spun ca in multe situatii animalele au castig de cauza.
In alta ordine de idei: calitatea de parinte, genereaza obligatii, pe care legislatia noastra este ori saraca ori neinteleasa. Nepasarea este una din conditiile decaderii.
Art. 110. - Decãderea din drepturile pãrintesti nu scuteste pe pãrinte de îndatorirea de a da întretinere copilului.
Reciproca, faptul ca participa la intretinere, NU SCUTESTE PARINTELE DE CELELALTE OBLIGATII.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
si copilul are dreptul de a-si cunoaste membrii familiei extinse....de ce trebuie obligat sa o faca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegere ralu_2008 ralu_2008 faceti-ma sa inteleg... daca parintele caruia nu i-a fost incredintat copilul nu plateste pensie de intretinere si nu se intereseaza de copil...nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)