Buna,
as fi curios daca voi cunoasteti cazuri in care un avocat a trebuit sa raspunda civil pentru serviciile prestate.
Ma refer strict la rapunderea civila!
E doar o curiozitate personala...
Nu am fost afectat direct de un astfel de caz... insa sunt efectiv curios...
iar chiar si o obligatie de diligenta poate fi incalcata in nenumarate cazuri, astfel ca un avocat ar putea fi tras teoretic la raspundere! De fapt in alte tari raspunderea avocatului este o chestie aproape normala, nu ca exista sute de cazuri, insa nu-i nimic "exotic" aic, e o raspundere civila a unei persoane care nu si-a facut jobu`cum trebuie!
Cat despre raspunderea doctorului... in SUA, dupa ce iese din spital pacientul trece de regula pe la un avocat, sa vada ce ar putea scoate de la spital ca si despagubiri... (e un pic exagerat exemplu`,insa totusi nu complet rupt de realitate)
In opinia mea, consider ca se pune altfel problema.
Defapt nu problema, ci datele problemei se schimba putin.
Respectiv, situatia avocatului este putin diferita fata de cea a medicului, de exemplu, ca fu vba de malpraxis.
Daca se dovedeste faptul ca din vina medicului, un pacient are de suferit o vatamare grava, se atrage raspunderea acestuia intr un proc. de malpraxis, intervine colegiul medicilor samd.
Dar, actiunea medicului ii este absolut si personal imputabila. E clar: in loc sa prescrii bixtonim ai prescris diazepam, Scurt/2.
In cazul nostru, mai exista un factor decisiv: Coana Instanta se numeste dansa, care taie dupa cum...o taie. (anumite cazuri)
De aceea obligatia de diligenta despre care s-a facut vorbire in posturile anterioare, exista. Factorul "alea" este dat de instanta si de modul in care aceasta se pronunta in anumite situatii.
Citesc de 2 saptamani o decizie data in recurs si nu imi vine sa cred ochilor. La inceput (fond) era totul sublim. Dupa cum arata dosarul ai fi putut face pasul de a asigura clientul ca va fi 99,9(9) in regula.
Ei, nu a fost...#-o
Edit: nu stiu cate persoane, din cele care apeleaza la serviciile unui avocat, pot detecta o eroare imputabila avocatului maiales atunci cand i se spune "instanta a facut cum a vrut"... (in afara cazurilor evidente de eroare comisa de av.)
Sunt destule cazuri... unul a fost discutat pe forum cand un avocat a anuntat cu foarte putin timp inainte ca nu se va prezenta la termen...
Asa cum a exemplificat Andreea...
Nici medicii nu garanteaza rezultatul unei operatii, de exemplu... Dar sunt obligati sa faca diligentele corespunzatoare...
Astfel, una e sa nu garantez ce solutie va da instanta si alta e sa nu fac diligente pentru a obtine acea solutie...
Din pacate societatea noastra nu este matura din punct de vedere al raspunderii asumate in desfasurarea profesiei si nu numai... De aceea nici nu se actioneaza in consecinta.
Cunosc si caz in care avocatul i-a spus clientului sa faca aia si ailalta, cand clientul nu avea sanse sa obtina ce dorea. Mi s-a parut jenant... ciudat este ca nici clientul nu era deranjat de faptul ca avocatul nu i-a prezentat situatia corespunzator.
Cred ca odata ce vor creste asteptarile clientului de la avocat va creste si calitatea serviciilor prestate. E ca un cerc... vicios sau nu. :D
Din pacate am observat ca avocatii sunt cu atat mai relaxati cu cat onorariul e mai mic decat la "altii". Adica pentru faptul ca i-au facut un favor clientului luand mai putini bani, pot sa nu cerceteze la fel de bine sau sa emita pareri fara suport.
In fine, cu asta am eu probleme acum si e destul de evident ca vorbesc de partea de consultanta, pe care lucrez si eu. Cele doua exemple pe care le-am dat la inceput sunt chiar situatii pe care le-am intalnit saptamana trecuta, dar la care clientii au inchis ochii ca si cum nu sar fi intamplat... Si cel putin intr-un caz e vorba de o avocata de la care aveam mult mai multe pretentii...
Mda... din pacate, din cele spuse pana acum, se pare ca se confirma ceea cea banuiam si anume ca nu exista prea multe cazuri in care un avocat sa fi fost tras la raspundere civila... Eu sunt convins ca principala cauza nu este faptul ca avocatii nu fac greseli, sau ca din punct de vedere strict juridic o actiune in despagubiri ar avea sase mici, ci mai degraba o anumita inertie... eventual coroborata cu nepasarea sau nestiinta partilor...:-/
Oricum le multumesc la toti cei care si-au dat silinta sa-si dea cu parerea aici...:)