avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament vs Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament vs Donatie

Buna ziua,

Unchiul meu ( inca in viata) i-a facut testament mamei mele ( acum 15-20 de ani ) pe doua gropi dintr-un cimitir. Intre timp relatiile s-au mai racit ( unchiul a facut si el cam 85 de ani) si alta ruda l-a convins sa ii faca donatie pe cele doua gropi.
Se mai poate face ceva in cazul acesta? Se poate ataca aceasta donatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:33, 30 Decembrie 2010
Nu există o limită maximă de vârstă. Poți fi lucid și la 100 de ani, nu înseamnă că dacă ai trecut de 70 de ani nu mai ai discernământ. De regulă notarul se asigură că omul e prezent, ca să zic așa, discutând cu el înainte de a face actul și refuză întocmirea actului sau cere certificat de la medicul legist dacă există suspiciuni că ar avea ceva probleme. Dacă locurile de veci s-au înstrăinat în timpul vieții testamentul nu mai poate fi valorificat la decesul persoanei pentru că locurile de veci nu mai sunt în proprietatea lui. Dacă eu fac astăzi un testament prin care vă las casa iar mâine mă răzgândesc și vreau să o vând, sunt liberă să fac acest lucru fără să vă înștiințez cu privire la acest lucru sau să revoc testamentul în prealabil. Sarcina probei, în cazul în care se dorește atacarea actului de donație invocând lipsa de discernământ, revine celui care îl atacă.
Acum m-am lamurit. Multumesc
Dupa decesul persoanei in cauza...se poate ataca aceasta donatie...pe cale succesorala? Din cate stiam...orice testament sau donatie poate fi atacata de rudele care urmeaza ( prin succesiune).
Multumesc inca o data
Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
Sudsemnatu, utilizator
donatia poate fi supusa reductiunii.
reductiunea poate fi solicita doar de catre mostenitorii rezrvatari.
acestia sunt sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi revocat voluntar testamentul in aceasta situatie? Elenuta2 Elenuta2 Unchiul din partea mamei( este gr.IV) sustine ca ne-a lasat prin testamet un apartament, de ceva vreme nu se simte prea bine( are inceput de alzhaimer) ,au ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez? bettyna bettyna Buna ziua, va scriu in speranta ca cineva are un raspuns la intrebare mea: am o prietena al carei tata vrea sa cumpere de la o persoana fizica doua gropi ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)