avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Demisie administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Demisie administrator

Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu aceasta?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 19:46, 10 Ianuarie 2011
Daca demisia nu este acceptata sau actionarii nu numesc in cele 30 de zile conform contractului de munca un alt admistrator cum se procedeaza ?
Exista posibilitatea de a ramine in firma pe o alta pozitie ?
Anularea calitatii de administrator de la Registrul Comertului cum se face daca actionarii nu sint de acord cu demisia sau nu vor numi o alta persoana?


Atat codul comercial cat si codul civil mentioneaza aceleasi 3 posibilitati de incetare a contractului de mandatare

Codul comercial
Art. 390. - Afarã de cazurile prevãzute de Codul civil, mandatul înceteazã:
1. Prin cãsãtoria femeii comerciantã ce a dat sau primit mandatul, dacã nu este autorizatã a continua comertul conform dispozitiilor art. 15*;
2. Prin revocarea autorizatiei de a exercita comertul, ce fusese acordatã femeii mãritate* sau minorul care a dat sau primit mandatul.

Art. 391. - Mandantul sau mandatarul care, fãrã cauzã justã, prin revocare sau renuntarea sa, întrerupe executarea mandatului, rãspunde de daune-interese.
Dacã executarea mandatului este întreruptã prin moartea mandantului sau a mandatarului, retribuirea acestuia din urmã se va determina dupã ceea ce s-a executat, în proportie cu ceea ce s-ar fi datorat pentru completa executare a mandatului.

Codul civil
Art. 1532. – Mandatul este un contract in puterea caruia o persoana se obliga, fara plata, de a face ceva pe seama unei alte persoane de la care a primit insarcinarea.
Art. 1533. – Mandatul poate fi expres sau tacit.
Si primirea mandatului poate fi tacita si sa rezulte din executarea lui din partea mandatarului.
Art. 1534. – Mandatul este fara plata cand nu s-a stipulat contrariul.
Art. 1535. – Mandatul este special pentru o afacere, sau pentru oarecare anume afaceri, ori este general pentru toate afacerile mandantului.
Art. 1536. – Mandatul conceput in termeni generali cuprinde numai actele de administratie.
Cand e vorba de instrainare, ipotecare, sau de facerea unor acte ce trec peste administratia ordinara, mandatul trebuie sa fie special.
Art. 1552. – Mandatul se stinge:
1. prin revocarea mandatarului;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat;
3. prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului.
Art. 1556. – Mandatarul poate renunta la mandat, notificand mandantului renuntarea sa.
In asa caz mandatarul ramane catre mandant raspunzator de daune, daca renuntarea sa le casuneaza, afara numai cand el se afla in neputinta de a-si continua mandatul fara o dauna insemnata.

De aici rezulta clar ca mandatarul (administratorul) poate
- sa fie revocat
- sa renunte la mandat

Iar pentru actul de renuntare nu este nevoie nici de avocat, nici notar nici tribunal sau judecatorie.

Pentru cei interesati alte link-uri probabil utile.

www.avocatnet.ro/content/for...

matahachiro a scris:

daca adminstratorul si-a dat demisia (si-a reziliat contractului de administrare) atunci poate fi inlocuit printr-o hot AGA care se va inregistra si la Reg Com.

este indicat sa faceti un audit inainte de a da descarcarea de gestiune.



www.avocatnet.ro/content/for...

Andreea Lisievici a scris:

Atunci sa notifice societatea ca renunta la mandatul de administrator, pe temeiul citat deja din codul civil, sub semnatura de primire sau numar de inregistrare. Sa nu uite de inregistrarea la RC a renuntarii, altfel va figura in continuare admin fata de terti.


Deci renuntarea la functia de administrator nu necesita acordul nimanui. Se face notificarea societatii si treaba este terminata pentru administrator.
Societatea este obligata sa gaseasca si sa numeasca noul administrator.
Daca nu face acest lucru, fostul administrator (cel care a renuntat) poate sa actioneze firma in judecata in cazul in care are neplaceri.

Din informatiile primite anterior Registrul Comertului doar notifica demisia administratorului.In continuare atita timp cit asociatii nu au numit un alt administrator vechiul administrator raspunde de societate.
Se pare ca numai instanta poate rezilia aceasta calitate daca raspunsul asociatiilor e negativ.
Adica cu alte cuvinte daca asociatii te tin in sah si vor sa amine un raspuns din partea lor singura cale este sa-i actionezi in instanta .
Inca nu sint complet lamurit cum sa scap de aceasta sarcina de administrator.
La registrul comertului va aparea in situatiile descrise mai sus oricum administrator. Desi isi va depune demisia, aceasta va aparea ca un fapt colateral, inregistrat la,,alte mentiuni'' Asta pentru ca inregistrarile in registrul comertului se fac in baza rezolutiei directorului/persoanei desemnate sau in baza unei sentinte irevocabile. Daca din varii motive societatea intra in insolventa, creditorii il vor cauta pe cel care este inscris in registrul comertului la sectiunea ,, administratori"...Pana cand demonstreaza ca si-a depus demisia o sa treaca ceva timp, nervi si un sac de bani sa-si faca dreptate.
condorvb a scris:

Din informatiile primite anterior Registrul Comertului doar notifica demisia administratorului.In continuare atita timp cit asociatii nu au numit un alt administrator vechiul administrator raspunde de societate.
Se pare ca numai instanta poate rezilia aceasta calitate daca raspunsul asociatiilor e negativ.
Adica cu alte cuvinte daca asociatii te tin in sah si vor sa amine un raspuns din partea lor singura cale este sa-i actionezi in instanta .
Inca nu sint complet lamurit cum sa scap de aceasta sarcina de administrator.


@condorvb
Informatiile primite nu sunt corecte, si la ORC se afla destui neavizati.
Cititi personal atat codul civil art 1532-1559 cat si codul ccmercial art 374-391.

Veti putea constata la art 1555 c.civil obligatia firmei /AGA de numire a unui nou administrator, cu revocarea celui vechi din ziua in care s-a facut notificarea.

Art. 1555. – Numirea unui nou mandatar pentru aceeasi afacere cuprinde in sine revocarea mandatului dat celui dintai, din ziua in care i s-a notificat.

Deci daca frma/AGA incalca legea suporta consecintele. Din momentul notificarii raspunde AGA de toate ilegalitatile comise. Nu puteti fi tinut in sah, societatea se face vinovata de ilegalitati.
Este adevarat ca in prima faza fostul administrator poate avea neplaceri, dar in momentul cand acesta prezinta renuntarea la functie, si notificarea depusa ORC (bineinteles ambele cu semnatura de primire) nu mai poate fi tras raspunderea pentru faptele comise dupa renuntare. Eventual doar pentru ilegalitatile comise inainte de renuntare.

Iar timpul de demonstrare este foarte scurt, cu conditia pastrarii documentelor inaintate.
Este vechiul administrator invinuit de ceva, scoate din buzunar copia notificarilor semnate de primire si acuzatorul trebuie sa se adreseze asociatilor care au comis ilegalitatile.

Alte discuții în legătură

Administratorul daca vrea sa iasa din firma iubestedariarta iubestedariarta administratorul daca vrea sa iasa din firma ce demersuri trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)
Retragere voluntara din functia de administrator leobmi leobmi La multi ani! Speta: - SRL 3 asociati unul din ei este si administrator Problema : - administratorul care este si asociat nu m-ai vrea sa fie ... (vezi toată discuția)