avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Demisie administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Demisie administrator

Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu aceasta?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 19:46, 10 Ianuarie 2011
sad a scris:

La registrul comertului va aparea in situatiile descrise mai sus oricum administrator. Desi isi va depune demisia, aceasta va aparea ca un fapt colateral, inregistrat la,,alte mentiuni'' Asta pentru ca inregistrarile in registrul comertului se fac in baza rezolutiei directorului/persoanei desemnate sau in baza unei sentinte irevocabile. Daca din varii motive societatea intra in insolventa, creditorii il vor cauta pe cel care este inscris in registrul comertului la sectiunea ,, administratori"...Pana cand demonstreaza ca si-a depus demisia o sa treaca ceva timp, nervi si un sac de bani sa-si faca dreptate.

SAD are dreptate exceptand ultima parte cu "demisia"
KAPPAUSER o tine una si buna cu demisia si notificarea societatii
Veti putea constata la art 1555 c.civil obligatia firmei /AGA de numire a unui nou administrator, cu revocarea celui vechi din ziua in care s-a facut notificarea.

ce omite sa constate KAPPAUSER este art 291 din legea 31/1900
Art. 291. - Prevederile din prezenta lege se completează cu dispoziţiile Codului comercial.
punct.
In sprijinul argumantatiei mele pe care deja am facut-o pe acest forum si anume:
"adm este numit si revocat de AGA , adm are obligatia depunerii Hot AGA la ORC in termen de 15 zile in vederea mentionarii acesteia in registru"
sta sentinta comerciala nr 5981/04.10.2010 in dosarul de faliment 35796/3/2008
in care pe aceasta speta instanta a respins contestatiile paratilor.
Cei 3 administratori au sustinut faptul ca au avut un mandat pe 4 ani respectiv 2000-2004 iar 2 dintre ei si-au dat "demisia" inaite de expirarea mandatului si ca urmare nu mai au calitate procesuala.
Instanta "Respinge excepţiile inadmisibilităţii cererii şi lipsei calităţii procesuale pasive"
Citatul de mai sus il puteti gasi pe site-ul TMB cautand nr de dosar mentionat iar pentru cei interesati de motivarea instantei va pot trimite intreaga sentinta pe e-mail
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa
In mare parte sunt de acord cu argumentatia lui Adrian Stoica. Acum sa va explic problema cu demisia. Acesta se poate depune la registrul comertului pe formularul ,, depunere mentionare acte" si se va mentiona doar in registrul comertului, fara a aduce modificari actului constitutiv si concomitent bazei de date de la registru la sectiunea administrare. Astfel, daca o persoana interesata va solicita un certificat constatator dupa depunerea demisiei administratorului in conditiile de mai sus, va constata ca administrarea societatii nu s-a schimbat.
Ulterior, administratorul interesat sa nu mai figureze in aceasta postura la registrul comertului prevalandu-se de inregistrarea demisiei, se va adresa tribunalului cu o actiune in baza art. 25 alin. 1 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului, republicata, pentru radierea mentiunii care il prejudiciaza, in speta calitatea de administrator. In baza sentintei pronuntate de tribunal, in momentul cand aceasta ramane irevocabila se pot face cuvenitele inregistrari in registru. Acesta este traseul complet si legal din punctul meu de vedere care nu mai da nicio bataie de cap admistratorului demisionar. Sa auzim de bine!
@adrianstoica

Codul comercial
Art. 390. - Afarã de cazurile prevãzute de Codul civil, mandatul înceteazã:
1. Prin cãsãtoria femeii comerciantã ce a dat sau primit mandatul, dacã nu este autorizatã a continua comertul conform dispozitiilor art. 15*;
2. Prin revocarea autorizatiei de a exercita comertul, ce fusese acordatã femeii mãritate* sau minorul care a dat sau primit mandatul.

Art. 391. - Mandantul sau mandatarul care, fãrã cauzã justã, prin revocare sau renuntarea sa, întrerupe executarea mandatului, rãspunde de daune-interese.
Dacã executarea mandatului este întreruptã prin moartea mandantului sau a mandatarului, retribuirea acestuia din urmã se va determina dupã ceea ce s-a executat, în proportie cu ceea ce s-ar fi datorat pentru completa executare a mandatului.

Deci mandatul inceteaza, se stinge potrivit art 1552 c. civil
Art. 1552. – Mandatul se stinge:
1. prin revocarea mandatarului;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat;
3. prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului.

Legea prevede in mod explicit dreptul de renuntare la mandat, care este actul de vointa al mandatarului, indiferent daca mandatarul este persoana fizica sau comerciant.
In acest caz se aplica art. 1555 c.civil care impune obligativitatea revocarii de catre mandant (societate, AGA) din ziua in care i s-a notificat.

Nu kappauser o tine una si buna, legea este clara si fara echivoc, nici macar nu poate fi interpretata sau rasucita cum incearca sa o faca unele persoane.

Iar in ce priveste cazul mentionat de d-voastra, ori paratii au avut un avocat slab, ori nu s-au respectat anumite formalitati la notificarea renuntarii, cum ar fi notificarea firmei prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, sau notificarea la ORC, tot cu semnatura de primire. Respectarea formalitatilor ar fi reprezentat dovada renuntarii la mandat.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administratorul daca vrea sa iasa din firma iubestedariarta iubestedariarta administratorul daca vrea sa iasa din firma ce demersuri trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)
Retragere voluntara din functia de administrator leobmi leobmi La multi ani! Speta: - SRL 3 asociati unul din ei este si administrator Problema : - administratorul care este si asociat nu m-ai vrea sa fie ... (vezi toată discuția)