avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Va rog sa imi dati cateva sugestii in legatura cu urmatoarele:
Este vorba despre un imobil construit de bunicul meu in Ardeal in 1920. Copii bunicului au fost 2 fete: mama si matusa. Matusa s-a maritat la Bucuresti in 1955, iar mama a ramas in aceeasi casa cu bunicii (parintii ei). Bunicii au murit in anii 1960, iar in 1972 a venit matusa si impreuna cu mama au facut succesiune in parti egale dupa parinti. Matusa s-a reintors la Bucuresti, nu a participat niciodata la nici o taxa pentru partea ei din casa, nu a platit nici o reparatie niciodata, iar in 1998, matusa a murit si au ramas 2 copii ai ei. Anul trecut a murit si mama, iar proprietatea (cele 2 parti egale) au ramas in aceeasi situatie juridica. Va rog sa imi spuneti cum as putea folosi dreptul de uzucapiune in aceasta situatie, iar daca nu, as dori sa stiu daca as putea sa inchei un contract de vanzare-cumparare la Bucuresti cu copiii matusii mele. (pentru ca vor accepta foarte greu sa se deplaseze in Ardeal - la locul unde este proprietatea). Eu cunosc ca un contract de vanzare cumparare se face in localitatea unde se gaseste proprietatea.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:05, 4 Aprilie 2008
La notar.
Din cele relatate mai sus, am inteles ca mama si matusa au fost coproprietare pe imobilul situat in Ardeal. In aceasta situatie, un coproprietar nu poate uzucapa impotriva celuilalt! S-a facut succesiunea dupa matusa? Ai facut succesiunea dupa mama ta? Mai este vreun sot supravietuitor? Sau ati ramas doar voi, copiii? De cand a murit matusa ta, copiii au acceptat mostenirea in termen, cu toate bunurile ei, inclusiv imobilul din Ardeal? Oricum, potrivit succesiunii legale, verisorii sunt mostenitorii matusii tale.
Eu zic ca e mai buna o intelegere stramba, decat o judecata dreapta.
Daca vrei sa pastrezi imobilul, cel mai corect ar fi sa le despagubesti pe verisoare, adica sa le dai o suma de bani, pentru care sunt convinsa ca s-ar deplasa la notar, ca sa-ti poti inscrie dreptul de proprietate pe imobil pe cale necontencioasa.
Daca vreti sa vindeti, imparititi banii intre voi. Oricum, la vanzarea imobilului in fata notarului, daca nu doresc sa se prezinte verisoarele din Bucuresti, pot sa-ti faca procura notariala pentru vanzare si tie. Urmand sa-ti retii o suma de bani corespunzatoare cu efortul suplimentar depus pentru obtinerea banilor din vanzare.
Cele 2 verisoare nu se vor deplasa in Ardeal, asa ca eu ma voi duce la ele in Bucuresti. Ele vor putea face procura pe numele meu? Eu voi fi cumparator. Pot sa fiu si imputernicit sa reprezint vanzatorul in fata notarului, si deci ele sa imi dea mie procura?
caddya89 a scris:

Cele 2 verisoare nu se vor deplasa in Ardeal, asa ca eu ma voi duce la ele in Bucuresti. Ele vor putea face procura pe numele meu? Eu voi fi cumparator. Pot sa fiu si imputernicit sa reprezint vanzatorul in fata notarului, si deci ele sa imi dea mie procura?


Cum sa fiti cumparator? Nu sunteti mostenitor, impreuna cu verisoarele? In cazul in care vreti sa pastrati imobilul pentru dumneavoastra si imobilul este intabulat pe mama si matusa, vedeti ce pretentii au verisoarele. daca nu au nici o pretentie, le platiti deplasarea pana la notarul din locul unde e situat imobilul si le mai dati si ceva bani pe langa. Daca refuza, veti fi nevoit sa le actionati in instanta, dar initial trebuie fie somate pentru a se prezenta la notar.
In cazul in care nu vreti sa ramaneti cu imobilul si vreti sa-l vindeti mai departe, ele va pot face procura speciala de vanzare, la un notar din Bucuresti si sa v-o trimita prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Le trimiteti prin posta, eventual costul procurii, desi daca au pretentii la banii obtinuti din vanzarea imobilului, nu merita sa le trimiteti. :)
Notarul competent pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare este cel de la locul situarii imobilului. NU puteti incheia contractul unde vreti voi!

Alte discuții în legătură

Despre certificat de mostenitor costincr costincr Buna ziua ! In urma cu ceva timp a fost intocmit un certificat de mostenitor. Dupa aceasta etapa e nevoie si de succesiune? Am o alta intrebare...acel ... (vezi toată discuția)
Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. ... fir intins fir intins Matusa necasatorita, fara copii decedata, proprietara unui imobil. Rudele apropiate ; -3 surori in viata fara mostenitori -o sora decedata, sot decedat dar ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face daca o persoana vrea sa vada un teren dar nu se poate prezenta la notar? 229759 229759 Buna ziua Vreau sa cumpar jumatate din terenul unde locuieste bunica mea, cu acordul ei. Terenul este pe numele ei si numele bunicului decedat.Ea are doi ... (vezi toată discuția)